Romania ingenuncheata: De la statul capturat la statul distrugator

Autor: Sebastian Burduja - economist
Joi, 20 Decembrie 2018, ora 09:05
14104 citiri

Schimbarile anuntate de Guvernul Romaniei prin proiectul ordonantei de urgenta "privind instituirea unor masuri in domeniul investitiilor publice si a unor masuri fiscal-bugetare" reprezinta cea mai puternica lovitura data economiei romanesti in ultimul deceniu.

Consecintele deja se simt, iar piata libera reactioneaza logic, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) prabusindu-se in cursul zilei de miercuri. E vorba, practic, de 10% din economia romaneasca.

Dupa capturarea statului roman la toate nivelurile, actuala guvernare a trecut la faza urmatoare: distrugerea. Distrugerea inseamna nu numai jaf, ci si haos. Nu numai pierderi pe termen scurt, ci actiuni care sapa direct la temelia Romaniei pe termen lung.

Schimbarea paradigmei de la stat capturat la stat distrugator se face, iata, in stil blitzkrieg. Deja avem proiect de OUG (abia scos la lumina, desi in mod cert e indelung lucrat in laboratoarele PSD), la cateva zile dupa delirul "conducatorului" mult-iubit, luceafarul de Belina, Liviu Nicolae Dragnea, care a infierat Europa, multinationalele si cam tot ceea ce nu are legatura cu gasca lui.

Din pacate, romanii nu sunt lasati nici sa-si planga mortii de acum 29 de ani, nici sa-si petreaca sarbatorile in liniste sau sa inceapa cu dreptul noul an. Va fi rau, foarte rau, inainte sa poata sa fie din nou mai bine.

Semnalul este clar si-a fost dat, cu subiect si predicat, de toti membrii gastii care a ajuns sa ne conduca: vor merge pana la capat si-o vor face cu o rapiditate si ferocitate nemaintalnite.

Fara investitori, o tara nu poate sa se dezvolte

Romania se scufunda, asadar, intr-un haos fara precedent, confuz si gri. Efectele in economie se vor resimti mult timp de-acum incolo, iar cei care isi freaca mainile ca actualul guvern jupoaie pielea unor multinationale habar nu au cum functioneaza o economie libera.

Insasi denumirea "taxa pe lacomie", inclusa chiar in textul ordonantei, este de un populism penibil, care duce la un nivel formal amenintarile tot mai dure la adresa investitorilor straini si-a economiei de piata.

De-acum inainte ne putem astepta la orice, iar investitorii nu vor sta sa astepte lovitura de gratie. Au suficiente optiuni in regiune, in Europa si in lume. Ori, fara investitori, o tara nu poate sa se dezvolte. Investitorii aduc capital, idei, tehnologii noi si acces la retele de distributie globale.

Adica dezvoltare accelerata prin cresterea productivitatii si exporturilor. Cine sa inteleaga insa aceste lucruri de baza? Darius Valcov? Liviu Dragnea? Danut Andrusca? Viorica Dancila? Din pacate pentru noi toti, odata pierduta increderea investitorilor, va fi extrem de greu de reparat raul pe care acesti infractori semianalfabeti il fac Romaniei in fiecare zi.

A mai aparut un robinet cu bani publici

Dincolo de distrugerea investitiilor straine, proiectul ordonantei de urgenta distruge sistemul privat de pensii, dar mai ales sistemul investitiilor publice la nivel local. Ma refer la deja-celebrul Fond pentru Dezvoltare si Investitii, care se va infiinta sub gestiunea Comisiei Nationale de Strategie si Prognoza (CNSP), institutie care s-a remarcat pana acum doar pentru "performanta" de a ingropa (din nou) autostrada Comarnic-Brasov intr-un PPP facut pe genunchi (nici macar nu au pus la dispozitia ofertantilor studiul de fezabilitate!), desi era in sfarsit pe un traseu solid pentru a fi finantata de institutii financiare internationale.

CNSP primeste si "programul statiuni balneare" si devine, probabil, cel mai important jucator in directionarea fondurilor de stat pentru investitii, din simplul motiv ca se mentine sub controlul politic al tandemului Dragnea-Valcov.

Este, astfel, un concurent pentru groaznicul PNDL ramas la Ministerul Dezvoltarii, program despre care am mai scris pe larg aici.

Revenind la Fondul pentru Dezvoltare si Investitii, trebuie remarcat ca este vorba de 10 miliarde de euro (nu lei, cum zicea doamna premier, deci sefu' a avut dreptate pana la capat), care se acorda sub forma de imprumut autoritatilor locale si altor beneficiari (de ex., universitati).

Fondurile par ca se acorda tot discretionar, de catre CNSP, fara niciun fel de criteriu solid de impact, sustinand lucrari in continuare, cat si proiecte complet noi, asta desi in toata tara sunt mii si mii de santiere neterminate. Fara a intra in prea multe aspecte tehnice, va rog sa retineti atat: din acest moment a mai aparut un robinet cu bani publici pentru proiectele primarilor, robinet pe care sta cu mana "supremul" de la Teleorman.

Miliarde de euro se vor acorda fara niciun fel de acoperire, sub forma unor imprumuturi de care nimeni nu va raspunde, iar cand localitatile "alese" (fara niciun fel de criteriu obiectiv, ci pe culori, dupa cum e si practica in PNDL - v-ati prins ca rosu e de bine, da?) sa primeasca banii nu vor avea din ce sa ramburseze banii luati de la bugetul central vor fi iertate, dupa vechea practica.

Va ramane in urma o noua gaura imensa in bugetul Romaniei, plus o gramada mare de hartii inutile, studii de fezabilitate facute prost si inutil, care vor strange praf prin primarii si ministere, cu valoarea efectiva apropiata de cea a hartiei igienice.

Sa recapitulam: proiectul ordonantei de urgenta prezentat de domnul Teodorovici duce actualul sistem la next level. Statul a fost capturat, iar acum este distrus, punct cu punct: investitii private, pensii, infrastructura.

Deocamdata, artizanii acestui dezastru pregatit cu ranjete perfide nu vor avea de suferit; din contra, se vor imbogati si mai mult de pe urma unui stat capturat tot mai gras, tot mai corupt si tot mai ineficient. Vor avea insa de suferit romanii de rand - noi toti - pentru foarte multi ani de-acum incolo. Va fi extrem de greu si de dureros sa reparam ceea ce strica cei care au ajuns azi sa ne conduca.

Nu in ultimul rand, nu exista absolut nicio justificare pentru aceasta ordonanta de urgenta. Chiar daca Guvernul afirma in proiectul de OUG ca masurile sunt necesare pentru a ramane in tinta de deficit de 3%, asumata in fata UE, uita sa spuna ca tot el se face vinovat de situatia disperata in care a ajuns bugetul Romaniei.

Blitzkrieg in economie inseamna impredictibilitate, instabilitate si reducerea drastica a apetitului investitorilor (straini si romani) pentru piata romaneasca.

In context, trebuie asumata si initiata foarte curand o modificare constitutionala pentru eliminarea posibilitatii Guvernului de a emite ordonante de urgenta. Fiecare cabinet postdecembrist a abuzat (tot mai mult) de acest instrument, prevazut a fi utilizat "numai in situatii extraordinare a caror reglementare nu poate fi amanata, avand obligatia de a motiva urgenta in cuprinsul acestora" (Art. 115, (4) ).

In practica, fiecare OUG este motivata pur formal, totul devenind brusc urgent in Romania improvizatiei, imposturii si hotiei.

E momentul ca presedintele Iohannis sa joace all in, pe bune

E momentul sa convoace un referendum consultativ in vederea modificarii Constitutiei, prin care sa clarifice nu numai mecanismul OUG-urilor, ci si ce fel de tara vrem sa fim: Vrem republica prezidentiala sau parlamentara? Sau monarhie? Vrem magistrati independenti (eventual partial alesi prin vot) sau controlati politic? Vrem alegeri in doua tururi? Vrem 300 de parlamentari sau "faranumar, faranumar"?

In fata unui stat capturat, acum nociv si distrugator, avem o singura sansa: sa ne trezim si sa ne opunem cu toate fortele. Rezistenta pasnica, dar indarjita este singura solutie morala.

De la proteste democratice, fara violenta, pana la nesupunere civica si greva generala, toate optiunile raman pe masa. Este singurul mod in care putem sa-i cinstim cu adevarat pe cei care si-au dat viata acum aproape trei decenii ca noi, astazi, sa fim (inca) liberi. Si singurul mod de a-i face mandri pe copiii nostri, atunci cand le vom preda stafeta.

A trecut vremea indoielilor si-a fatalismului. E timpul sa ne meritam Romania. Curaj!

Sebastian Burduja este Managing Partner al companiei RISE Consortium, o platforma globala de investitii dedicata dezvoltarii Romaniei. A lucrat ca expert in domeniul dezvoltarii regionale pentru Banca Mondiala, la sediul central din Washington, D.C. A fost si consultant la Dalberg Global Development Advisors, o firma de consultanta strategica, specializata in solutii de dezvoltare la nivel mondial. A lucrat la Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa, la McKinsey & Co., la National Endowment for Democracy si la Institutul Freeman Spogli pentru Afaceri Internationale. Este co-fondator si presedinte de onoare al Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), membru fondator al Fundatiei CAESAR (Centrul pentru Acces la Expertiza Studentilor si Absolventilor Romani) si presedinte al platformei civice si politice PACT pentru Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#ordonanta modificari fiscale financiare , #ministrul Finantelor