Daniel Daianu (BNR), despre "taxa pe lacomie": Bancile vor creste comisioanele

Miercuri, 19 Decembrie 2018, ora 16:28
4095 citiri
Daniel Daianu (BNR), despre "taxa pe lacomie": Bancile vor creste comisioanele
Foto: Mihai Dascalescu/Mediafax/Hepta.ro

Daniel Daianu, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), considera ca suprataxarea bancilor anuntata de ministrul de Finante este un demers foarte curios si avertizeaza ca cei care vor plati sunt cetatenii.

"Va marturisesc ca am mari dificultati in a intelege logica rationamentului, intrucat motivatia asa cum este construita se invarteste in jurul unui prag de referinta, 1,5%, care este considerabil sub rata de politica monetara a Bancii Nationale si este evident si sub ratele care opereaza in momentul de fata pe pietele monetare (...).

Este ca si cum rata de politica monetara a BNR, care ar fi peste rata de referinta, deci pragul de referinta ar fi ceva gandit si administrat in mod arbitrar de BNR, este chiar incredibila o asemenea judecata", a declarat Daianu la RFI Romania.

Economistul sustine ca "se incearca intr-un fel o penalizare, ca nu o poti numi altfel sau este un demers de a aduce ratele pe piata monetara la pragul de referinta de 1,5%. Pentru mine este foarte curios acest rationament".

"Bancile vor reactiona asa cum o fac intotdeauna, vor incerca sa optimizeze inclusiv pe calea recurgerii la comisioane mai mari, desi in ultimul timp au redus comisioane, vor restrange unele operatiuni, vor cauta sa elimine din personal, este o industrie pentru care cheltuielile cu oamenii reprezinta in jur de peste doua treimi, chiar trei patrimi din toate cheltuielile.

S-ar putea sa stimuleze concurenta, dar pentru ei, pentru banci este o masura care va obliga la o redefinire nu neaparat a modelului de business, ca nu cred ca astfel se va schimba, eu cred ca bancile in Romania ar trebui sa puna mai mult accent pe finantarea activitatii economice reale, decat a finanta consumul, dar masura asa cum a fost construita acum si cum este justificata, nu cred ca va modifica modelul de business al bancilor in Romania", a adaugat Daianu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Interzicerea închirierii locuințelor în blocurile cu bulină. Expert: "Sunt multe clădiri la fel de vulnerabile"
Pregătirea României și a Capitalei pentru următorul mare cutremur a intrat pe agenda publică în 2024. Miercuri, 10 aprilie, edilul Nicușor Dan a anunțat un proiect pilot de evaluare rapidă...
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
FMI face o previziune negativă pentru România. Creșterea economică, revizuită în scădere
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, arată cel mai...
#Daianu taxa lacomie, #Daianu taxe banci , #ministrul Finantelor