De ce-si doreste Teodorovici un nou acord cu FMI - ne-am imprumuta mai ieftin

Duminica, 26 Aprilie 2015, ora 12:56
3110 citiri
De ce-si doreste Teodorovici un nou acord cu FMI - ne-am imprumuta mai ieftin
Foto: Eugen Teodorovici/Facebook

Ministerul de Finante si-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar International, deoarece ar fi un motiv in plus ca Romania sa se poata imprumuta mai ieftin si ar folosi si la imaginea tarii, la ratingul de tara, a declarat ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici.

"In mod normal, strict legat de Ministerul de Finante, desigur ne dorim un nou acord, pentru ca este un motiv in plus ca Romania sa se poate imprumuta mai ieftin, sa-si poata continua aceasta abordare, ca imagine, ca rating de tara. Sunt elemente care conteaza in contextul economic", a explicat Teodorovici, intr-o emisiune difuzata duminica la ProTV.

Acesta a subliniat insa ca, pentru a discuta despre un nou acord, in primul rand trebuie incheiat in bune conditii actualul acord de finantare cu institutiile financiare internationale, care expira in septembrie.

"In primul rand, trebuie sa-l incheiem pe acesta care este in derulare si are ca termen de finalizare septembrie 2015. Il vom incheia cu siguranta si in conditii bune. Asa au fost si discutiile la Washington, la ultima misiune pe care am avut-o in aceasta zona. Am discutat cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeana, cu Banca Mondiala. Ei asteapta in continuare ca ceea ce ne-am angajat ca si Guvern sa implementam sa si facem pana la final. (...)

Au fost intarzieri, dar de acum incolo pana la final de an trebuie sa facem cel putin ceea ce Fondul si Comisia Europeana cer pentru ca acest acord sa se inchida in bune conditii si sa putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar", a afirmat ministrul Finantelor.

Oficialul MFP a mentionat ca organismele internationale trebuie sa vada ca, desi sunt unele intarzieri, exista vointa si determinare pentru ca masurile stabilite sa fie implementate.

"Ei trebuie sa vada foarte clar ca ceea ce ne-am angajat ca facem sa si demaram. Acum, nimeni nu poate sa spuna ca, daca un proces este putin intarziat, adica lansam procedurile efective, dar ele dureaza din anumite motive....Ei vor sa vada ca intr-adevar exista vointa si determinarea Guvernului sa faca acele masuri.

In primul rand, trebuie spus foarte clar: aceste masuri trebuie implementate dincolo de obligatia noastra in acest acord. Asta am spus-o foarte clar si la Banca Mondiala si la Comisie. Eu, ca ministru de Finante, noi, ca si Guvern, nu implementam masurile acestea pentru ca cineva ne cere. In primul rand ar trebui ca asta sa fie abordarea, pentru ca sunt masuri bune si pentru economia romaneasca", a precizat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor anunta, pe 21 aprilie, ca o misiune tehnica a Fondului Monetar International (FMI) si Comisiei Europene va veni la Bucuresti in perioada 19 - 26 mai, pentru discutii pe Codul fiscal si stadiul implementarii masurilor cuprinse in programul cu FMI si Comisia Europeana.

Pe 16 aprilie, o delegatie din Romania, condusa de Eugen Teodorovici, a fost la Washington, pentru a discuta cu reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale.

Romania are in derulare cu FMI un acord stand-by de doua miliarde de euro din care autoritatile nu au accesat fonduri pana in prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Eugen Teodorovici imprumut FMI , #ministrul Finantelor