Exces de zel, razbunare sau santaj? Teodorovici isi iarta colegii de partid, dar vrea banii lui Iohannis, la care nu are inca dreptul

Marti, 24 Iulie 2018, ora 07:08
20617 citiri
Exces de zel, razbunare sau santaj? Teodorovici isi iarta colegii de partid, dar vrea banii lui Iohannis, la care nu are inca dreptul
Foto: Arhiva Hepta.ro

In urma cu o luna, ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, le plangea de mila marilor datornici la stat, sustinand ca "lista rusinii" ar trebui sa fie ascunsa de ochii cetatenilor. La scurt timp, insa, acelasi Teodorovici a demarat, la comanda lui Liviu Dragnea, o campanie furibunda impotriva presedintelui Iohannis, de la care vrea sa recupereze presupuse datorii inca neconfirmate legal.

Mai mult, pe fundal, tot mai multe voci ale PSD anunta o iminenta amnistie fiscala, care sa se aplice si persoanelor fizice. "Dar presedintelui nu i se aplica o astfel de amnistie (...) Chiar daca am da maine, n-are cum sa scape", a declarat public Teodorovici.

Cum se explica aceasta diferenta vadita de atitudine? Politic, desigur.

Statul are dreptul, dar NU cere banii

Primul pe "lista rusinii" intocmita de ANAF este colegul de partid al domnilor Dragnea si Teodorovici, Robert Negoita, primarul Sectorului 3, cu o suma astronomica restanta la stat de 238.366.695 de lei, adica 51.171.152 de euro.

Citeste mai multe despre: Cel mai mare datornic la stat este un coleg primar PSD, cu o suma astronomica.

Mai mult, Robert Negoita a fost si a ramas pe primul loc in top in ultimii doi ani.

Astfel, in mai 2016, primarul Sectorului 3 si candidatul PSD (castigator) pentru un nou mandat figura pe lista restantierilor la ANAF cu circa 232 de milioane de lei. In iunie 2017, edilul a fost executat silit de Fisc. Cu toate astea, iata ca si in clasamentul pe 2018 Robert Negoita se afla pe primul loc, datoria fiind si mai mare decat in urma cu doi ani.

Mai mult, Robert Negoita nu a contestat decat o foarte mica parte din suma, 5.734.868 de lei, adica 1.231.127 de euro.

Citeste mai multe despre:

In ciuda problemelor sale financiare, la ultimul congres al partidului, Robert Negoita a fost ales vicepresedinte al PSD si tot el este presedintele Asociatiei Municipiilor din Romania.

Nu e de mirare deci ca in luna iunie, dupa ce ANAF a facut publica "lista rusinii", care contine peste 11.000 de restantieri, colegul de partid Eugen Teodorovici si-a exprimat public indignarea, facand declaratii greu de acceptat de catre contribuabilul responsabil, care mai sta si la coada sa isi achite toate darile. Concret, ministrul spunea atunci ca statul n-ar trebui sa se mai ia de datornici, ci din contra, sa le dea banii acelora la care are el insusi datorii:

"Stiti pozitia mea de acum un an - doi de zile, cand eram si eu pe acea lista, dar nu pentru ca eram pe acea lista. Eu am spus-o mereu ca acele persoane platesc fata de stat penalitati si care sunt destul de mari si nu cred ca in Romania de astazi, in secolul XXI, noi mai trebuie sa avem astfel de liste.

Cred ca lista rusinii este lista statului fata de cei carora statul are sa le dea bani. Aia e principala noastra preocupare, desigur sa si aducem bani de la cei care sunt datori la stat, dar nu sunt de acord cu o astfel de abordare".

Mai mult, ministrul sustinea ca va discuta cu seful ANAF astfel incat respectiva lista sa nu mai fie unul dintre subiectele de pe agenda publica.

"E important sa terminam cu aceasta abordare", a subliniat atunci Teodorovici.

In ciuda propriilor declaratii, dupa mai putin de o luna, la comanda liderului PSD, Liviu Dragnea, ministrul de Finante a inceput o campanie furibunda, la vedere, impotriva lui Klaus Iohannis personal, cu toate ca situatia presedintelui este una incerta, procedura in instanta nefiind finalizata si statul nefiind inca declarat drept beneficiar al vreunui leu.

Statul NU e proprietar, dar vrea banii

Atacul la banii obtinuti de familia Iohannis prin inchirierea casei din Sibiu pierduta in instanta a fost lansat public de Liviu Dragnea si transformat in campanie mediatica de televiziunile de stiri apropiate PSD.

Imediat, Eugen Teodorovici s-a conformat cererilor presedintelui sau de partid, institutii ale statului fiind puse sa lucreze chiar si noaptea.

In data de 6 iulie, ministrul de Finante recunostea ca statul NU este proprietar al imobilului in cauza, prin urmare nu exista un temei legal pentru o posibila incasare a banilor, si totusi cerea ca familia Iohannis sa dea banii VOLUNTAR. Ca un detaliu, daca instanta va decide ca presedintele are de dat statului banii obtinuti din chirie, suma se ridica la 1,2 milioane lei, adica de 200 de ori mai putin decat in cazul lui Robert Negoita.

Tratat initial ca un incident politic de parcurs, demersul sefului de la Finante a continuat insa cu un adevarat razboi dus impotriva sefului ANAF, Ionut Misa, care a primit ultimatumuri si amenintari, in cazul in care nu obtine banii nedatorati inca statului de presedinte. Unul dintre cei care au pus paie pe foc a fost, desigur, Liviu Dragnea.

De altfel, intr-un raspuns trimis la solicitarea Digi24 in urma cu zece zile, Agentia Nationala de Cadastru sublinia inca o data ca ANAF, adica statul, "nu figureaza ca proprietar tabular asupra imobilului" de pe urma caruia Eugen Teodorovici este atat de nerabdator sa obtina bani la buget. Insa, ca urmare a presiunilor venite de sus, ANAF a depus, vineri, o cerere catre Administratia Nationala de Cadastru prin care cere intabularea imobilului, urmand sa vedem cat de legal este acest demers, cata vreme exista un proces pe rol, cu termen in toamna.

Amnistie pentru "ai nostri"

Pe de alta parte, tot in aceasta perioada, Eugen Teodorovici si Darius Valcov, "eminenta cenusie" a Guvernului Dancila, au iesit in spatiul public cu tot felul de argumente pentru initierea unei amnistii fiscale, care s-ar aplica si companiilor, si persoanelor fizice.

Pe lista posibililor beneficiari figureaza peste 35.000 de firme, datoriile fiind uriase. Specialistii spun ca pe banii respectivi s-ar fi putut construi circa 4.000 de km de autostrada si tot ei atrag atentia ca nu se vorbeste deloc si despre tragerea la raspundere a celor care au risipit astfel banul public printr-un prost management.

Conform Realitatea TV, pe lista datornicilor s-ar afla si doua firme de casa ale lui Liviu Dragnea, cu circa 12 milioane de lei.

Prin urmare, ramane un mare semn de intrebare cu privire la indarjirea cu care ministrul de Finante, indulgent cu zeci de mii de firme si persoane, vrea banii pe care familia Iohannis inca nu ii datoreaza, legal, statului: Sa fie vorba despre constiinciozitate si exces de zel? Razbunare politica? Santaj la vedere pentru posibile victorii in negocierile de culise?

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Teodorovici bani casa Iohannis, #lista datornici Fisc Negoita, #amnistie fiscala , #ministrul Finantelor