Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor

Marti, 04 Septembrie 2018, ora 15:21
16627 citiri
Guvernul contesta suspendarea sedintei CSAT si cere desecretizarea discutiilor
Foto: Hepta.ro

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a declarat, marti, ca amanarea rectificarii bugetare va avea numeroase efecte negative in toate domeniile: sanatate, agricultura, nu se vor putea plati salariile, nu vor exista bani pentru combaterea pestei porcine, vom fi sanctionati pentru ca nu anumite lucrari nu se vor termina la timp.

Totusi, el a afirmat ca "Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT" si a precizat ca nu exista prevedere legala pentru suspendarea unei sedinte CSAT.

De asemenea, Eugen Teodorovici a spus ca, din ce s-a discutat in cadrul CSAT pe bugetul fiecarei structuri membre CSAT, opinia celor prezenti difera total fata de concluzia pe care Iohannis a exprimat-o in mod public.

Asadar, ministrul de Finante a cerut desecretizarea stenogramelor din sedinta CSAT.

"Ca sa fim foarte convingatori si transanti in fata opiniei publice cred ca e obligatoriu si de bun simt sa cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structura membra CSAT in parte. Cred ca e un lucru normal si de transparenta fata de cetateanul roman", a declarat Eugen Teodorovici.

Declaratiile ministrului au venit dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat, marti, ca a suspendat sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) fara a emite avizul necesar pentru rectificarea bugetara si a cerut Guvernului sa vina cu un nou proiect. Este pentru prima data in Romania cand se intampla asa ceva.

Avizul CSAT in cazul rectificarii bugetare este consultativ, insa pentru bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale este obligatoriu. Astfel, fara acest aviz, Guvernul nu poate taia banii de la aceste institutii, asa cum anuntase ca are de gand pentru plati lunare, precum pensii si salarii.

Ziare.com a transmis in format LIVE TEXT declaratiile ministrului de Finante

- Orice intarziere a rectificarii poate sa creeze numaroase probleme.

- Partea de salarii - in septembrie ramane neacoperita pentru entitati la nivel public.

- Partea de investitii atat la nivel local cat si central poate avea de suferit. La nivel local sunt proiecte multe care sunt in curs de derulare si care, printr-o astfel de anulare pot sa intampine dificultati: scoli, canalizare, asfaltare.

- Efectele neplacute ale pestei porcine. Sunt prevazute sume mari pentru a acoperi partea de despagubiri precum si cumpararea de utilaje, dezinfectanti.

- Pe partea de agricultura pot aparea intarzieri pentru investitiile pentru campaniile agricole din toamna.

- In sanatate, intarzierea rectificarii poate produce efecte neplacute si poate pune in pericol accesul la tratamente al pacientilor care sufera de afectiuni grave sau trimiterea in strainatate a pacientilor pentru care tratamentul nu poate fi asigurat in tara.

- Guvernul are obligatia de a cere si nu de a astepta un aviz CSAT. Am vazut si noi ca s-a suspendat sedinta. Acest lucru nu este prevazut, nu are temei legal.

- Din ce s-a discutat in cadrul CSAT pe bugetul fiecarei structuri membre CSAT, opinia celor prezenti difera total fata de concluzia pe care domnul presedinte a exprimat-o in mod public.

- Ca sa fim foarte convingatori si transanti in fata opiniei publice cred ca e obligatoriu si de bun simt sa cerem desecretizarea stenogramei din CSAT pentru a vedea foarte clar care a fost punctul de vedere pentru fiecare structura membra CSAT in parte. Cred ca e un lucru normal si de transparenta fata de cetateanul roman.

***************************

Seful statului a criticat din nou azi Guvernul, afirmand ca nu intelege de ce au fost taiate fonduri de la institutiile din domeniul securitatii nationale, avand in vedere ca rectificarea, atat prima varianta, cat si cea publicata aseara, este prezentata de Guvern drept "puternic pozitiva".

Iata declaratiile sustinute de Klaus Iohannis

"Este inexplicabil de ce s-a insistat pe diminuarea fondurilor institutiilor din domeniul securitatii. Nici azi Guvernul nu a venit cu explicatii. Directorii institutiilor au aratat ca in aceste conditii nu se pot stabili obiectivele, obiective stabilite tot in CSAT. Avand in vedere toate acestea, nu s-a putut obtine consens, adica unanimitate in CSAT, si nu s-a putut emite avizul CSAT. Am luat decizia sa suspend CSAT", a declarat Klaus Iohannis.

Seful statului a subliniat ca prin suspendarea sedintei CSAT "am creat posibilitatea ca Guvernul sa vina cu un nou proiect de rectificare bugetara, sa se revina la discutii, la colaborari si imediat ce situatia va fi remediata se va putea obtine avizul CSAT".

Avizul CSAT in cazul rectificarii bugetare este consultativ, insa pentru bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale este obligatoriu. Astfel, fara acest aviz, Guvernul nu poate taia banii de la aceste institutii, asa cum anuntase ca are de gand pentru plati lunare, precum pensii si salarii.

Quarterly Report - Editia 4

Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează smartphone-ul realme C67. Cu ce specificații vine
Realme lansează modelul realme C67, un dispozitiv ce vine la un preț accesibil. realme C67 este cel mai avansat model din seria C, echipat cu o platformă Snapdragon pe 6nm și o cameră...
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple introduce o nouă funcție de confidențialitate pe iPhone pentru protecția utilizatorilor. Cum o puteți activa
Apple a lansat o nouă funcție de confidențialitate pentru iPhone, parte a setului de instrumente Safety Check, menită să ajute utilizatorii să identifice și să blocheze accesul persoanelor...
#sedinta CSAT suspendata rectificare, #CSAT aviz rectificare bugetara , #ministrul Finantelor