Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici

Duminica, 17 Mai 2015, ora 10:53
4031 citiri
Guvernul poate sa ia masuri daca retailerii cresc preturile inainte de reducerea TVA? Raspunsul lui Teodorovici
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Guvernul nu are instrumente legale de a actiona in cazul in care retailerii "umbla" la preturi inainte de reducerea TVA la alimente, a declarat ministrul Finantelor Eugen Teodorovici.

"Este un efect atipic. De obicei in toate statele lumii, sa zic asa, atunci cand pretul petrolului scade, efectele se simt si in Romania, dar din nefericire fiind ceva atipic la noi, preturile raman la acelasi nivel sau chiar cresc.

Asa si cu acest 9%. Din pacate, masuri legale de a actiona in piata nu exista. Doar Consiliul Concurentei care trebuie sa vegheze ca in piata sa nu se creeze carteluri", a spus ministrul, intr-o emisiune difuzata sambata la B1 Tv, transmite Evenimentul Zilei.

"Strict pe acest subiect (al cresterii preturilor - n.red.) nu avem instrumente legale. Vorbim de piata, si singurul criteriu al pietei tine de cerere si oferta. Consiliul Concurentei are aceste instrumente legale prin care poate sa previna ca astfel de intelegeri in piata sa nu existe", a completat acesta.

Teodorovici a mentionat ca au existat discutii cu retailerii pe aceasta tema, iar multi dintre acestia au dat asigurari ca nu vor mari preturile.

Scaderea TVA, profit pentru retaileri? De ce se teme seful Consiliului Concurentei

Presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, a declarat de curand ca retailerii s-ar putea intelege intre ei, dupa 1 iunie, cand va intra in vigoare masura reducerii TVA, astfel incat sa pastreze profiturile dupa acest moment.

De asemenea, intr-un interviu acordat Ziare.com, ministrul Agriculturii Daniel Constantin a precizat ca, cel mai probabil, dupa 1 iunie vor fi afisate doua preturi.

Ministrul Agriculturii, despre supermarketuri inchise, noile CAP-uri si cum va impune statul ieftinirea mancarii Interviu video

"Eu am vazut o opinie unanima cu privire la afisarea de doua preturi, astfel incat cumparatorul sa aiba posibilitatea sa vada, incepand din 1 iunie, cand va scadea TVA de la 24 la 9 la suta, cat era pretul anterior si cat era pretul dupa reducerea TVA, adica sa accentueze acea scadere pe care noi mizam, din punct de vedere matematic, de minim 12 procente. Azi sunt trei sau patru magazine care deja promoveaza ideea de 'inghetare' a preturilor si majoritatea se gandesc sa afiseze doua preturi", a explicat oficialul.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Teodorovici preturi reducere TVA, #reducere TVA preturi retaileri, #doua preturi reducere TVA , #ministrul Finantelor