Impozitul pe bacsis va fi eliminat - Explicatiile ministrului Finantelor

Vineri, 15 Mai 2015, ora 15:14
27442 citiri
Impozitul pe bacsis va fi eliminat - Explicatiile ministrului Finantelor
Foto: Digi 24

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a anuntat, vineri, ca se renunta la impozitarea bacsisului si la trecerea lui pe un bon separat.

El a precizat ca exista prea multe probleme, asa ca cel mai simplu este sa elimine de tot aceasta prevedere.

Taximetristii au claxonat la Guvern impotriva impozitarii bacsisului

Impozitarea bacsisului si trecerea lui pe un bon separat au intrat in vigoare in aceasta luna.

Cand va intra in vigoare eliminarea impozitarii bacsisului

Teodorovici a explicat, vineri, ca eliminarea impozitarii bacsisului va intra in vigoare la 1 iunie, modificarea fiind operata de Parlament. Pana atunci, actuala lege ramane in vigoare.

"Mecanismul ramane in vigoare pana cand se va elimina, noi am spus ca la 1 iunie se va elimina. Dansii (jucatorii din piata - n.red.) au solicitat reglementarea bacsisului, dar din pacate nu se poate reglementa in toate spetele sale si pentru a evita toate situatiile neplacute, am decis eliminarea prevederii.

Ordonanta de urgenta se respecta asa cum e, pana cand va fi eliminata. Nu e niciun fel de problema, pentru ca au respectat legea in curs. Au avut bacsis, l-au batut pe casa, atunci foarte bine. Lucrurile sunt clare", a spus Teodorovici, cu precizarea ca "trebuie sa aiba grija sa nu mai fie sume suplimentara in casa de marcat".

Mai mult, ministrul a precizat ca impozitul pentru bacsisul incasat va fi achitat pentru perioada in care a fost bautut pe casa, adica de la 1 mai pana la 1 iunie.

Teodorovici a avut vineri consultari privind fiscalizarea bacsisului cu reprezentanti ai industriei HoReCa, inclusiv din segmentul de piata al livrarilor la domiciliu, dar si reprezentanti ai organizatiilor patronale si sindicale din industria funizorilor de servicii de taximetrie.

Analistii critica Ministerul Finantelor

Profesorul de economia Bogdan Glavan a remarcat faptul ca Guvernul se razgandeste foarte usor.

"Se amana/anuleaza impozitarea bacsisului??!! Cinste lor, cinste lor, cinste razgandacilor", a scris pe Facebook Bogdan Glavan.

Tot pe aceasta retea de socializare, economistul Florin Citu a atras atentia ca in timp ce impozitarea bacsisului va fi eliminata, alte masuri controversate raman in vigoare, precum supraaciza la carburanti.

Ce spunea ministrul Economiei depsre bacsis

Anterior, ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose, a spus ca ar trebui sa se renunte la actuala formula de impozitare a bacsisului, spunand ca "nu acolo era evaziunea fiscala".

"Parerea mea personala este ca trebuie gasita o alta solutie, o alta paradigma, pe baza unei declaratii. Daca mentinem, totusi, ideea (sa se faca - n.red.), pe baza unei declaratii pe propria raspundere, la sfarsitul lunii, in cel mai rau caz. Dar nu acolo era evaziunea", a spus, joi, seful Ministerului Economiei.

Ordonanta ce reglementa bacsisul, constestata la CCR

Reglementarea bacsisului a fost cuprinsa in ordonanta de urgenta nr.8/2015. Ea prevede si modul in care vor fi realizate controalele de catre Fisc, precum si nivelul dupa care vor fi date sanctiunile operatorilor comerciali.

Insa aceasta OUG cuprinde si o chestiune controversata.

"Daca operatorul economic achita amenda contraventionala sau jumatate din cuantumul acesteia, dupa caz, precum si o suma egala cu de zece ori amenda aplicata, sanctiunea complementara inceteaza de drept la 24 de ore de la prezentarea dovezii achitarii la organul constatator.

Suma de bani egala cu de zece ori amenda aplicata se face venit la bugetul de stat, poate fi achitata la Casa de Economii si Consemnatiuni - C.E.C. - S.A. sau la unitatile Trezoreriei Statului si nu se restituie in cazul in care, la solicitarea operatorului economic, instanta de judecata anuleaza procesul-verbal de constatare a contraventiei. Termenul de 24 de ore curge de la data inregistrarii la registratura organului constatator a dovezii achitarii sau de la data confirmarii de primire daca aceasta a fost transmisa prin posta", se arata la articolul opt al ordonantei.

In consecinta, Avocatul Poporului a sesizat situatia la CCR, precizand ca lipsirea de efecte a unei hotariri judecatoresti incalca prevederile constitutionale referitoare la separatia puterilor in stat.

Ordonanta care pune ANAF deasupra legii, reclamata de Ciorbea la CCR

Mai mult, institutia condusa de Victor Ciorbea sustine ca aceasta situatie poate conduce la abuzuri din partea organelor de control, deoarece pot incheia procese verbale in afara conditiilor impuse de cadrul legal.

In sesizarea facuta CCR se mai arata ca OUG nr.8/2015 incalca si prevederile constitutionale referitoare la libertatea economica si cele care reglementeaza obligatia statului de a crea un cadru favorabil pentru valorificarea factorilor de productie.

De mentionat este si faptul ca Avocatul Poporului a contestat la CCR ordonanta de urgenta in ansamblul sau, deci si prevederile referitoare la bacsis.

"Actul normativ este neconstitutional in ansamblul sau, intrucat afecteaza accesul la justitie, dreptul persoanei vatamate de o autoritate publica de a obtine repararea pagubei, conditiile restrangerii exercitiului unor drepturi si libertati, precum si libertatea economica", se arata in sesizarea facuta la CCR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară. Există și un risc major pentru cei care o vor folosi
TikTok se pregătește să lanseze o funcționalitate revoluționară care le va permite creatorilor să distribuie conținut video narat cu orice voce doresc, prin intermediul unei noi tehnologii...
#Finantele renunta bacsis, #fara bon fiscal bacsis, #Finante bacsis , #ministrul Finantelor