Iohannis nu promulga Codul Fiscal, Teodorovici vrea sa-l fenteze: Va fi o surpriza neplacuta pentru cei care s-au opus azi

Vineri, 17 Iulie 2015, ora 14:27
6300 citiri
Iohannis nu promulga Codul Fiscal, Teodorovici vrea sa-l fenteze: Va fi o surpriza neplacuta pentru cei care s-au opus azi
Foto: Realitatea Tv

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, a spus ca motivele pentru care presedintele Klaus Iohannis a respins promulgarea Codului Fiscal sunt nejustificate, dar ca masurile incluse in cod vor fi adoptate totusi, intr-un fel sau altul, in acest an.

"Din pacate, azi, dl presedinte Iohannis a decis sa trimita Parlamentului Codul Fiscal. Ratam o sansa foarte importanta pentru Romania", a declarat ministrul, intr-o conferinta de presa sustinuta la sediul Guvernului.

Acesta a precizat ca motivele invocate de presedintele Klaus Iohannis "nu au niciun fel de justificare", din punctul sau de vedere, ca ministru de Finante, precizand ca este vorba despre motive politice.

Iohannis respinge Codul Fiscal: Ponta il acuza in termeni foarte duri ca ar actiona la comenzi externe

"Ii asigur pe toti cei care isi doresc un astfel de Cod Fiscal, ca asemenea masuri sa fie aduse in economie, ca acest lucru se va intampla in acest an, poate chiar mai devreme de data la care trebuia sa fie aprobat acest Cod Fiscal - fie prin aprobare in cadrul Guvernului, fie prin aprobare prin sesiune extraordinara la sfarsitul acestui an", a mai precizat Eugen Teodorovici.

Aprobarea in cadrul Guvernului, la care a facut referire acesta, ar insemna o aprobare prin Ordonanta de Urgenta.

Intrebat daca o eventuala Ordonanta de Urgenta a Guvernului, sugerata de ministru, s-ar aplica pentru reducerea TVA la 19 la suta sau pentru toate masurile prevazute de Codul Fiscal, Teodorovici a raspuns: "Modul in care acest lucru se va intampla va fi o surpriza placuta pentru romani si una neplacuta pentru cei care s-au opus azi Codului Fiscal".

"Vad foarte multa temere, abordare negativista la oamenii de stat, oamenii care au obligatia fata de romani sa gandeasca pozitiv. Nu ai voie la astfel de nivel sa gandesti in acest fel", a adaugat ministrul de Finante.

Comparatii cu deficitul bugetar al altor tari: "De ce ne raportam la deficit?"

De asemenea, acesta considera ca "raportarea la un deficit de 1,2 la suta este eronata", cu referire la faptul ca, in mesajul presedintelui Klaus Iohannis, seful statului a mentionat ca punerea in aplicare a Codului Fiscal atrage ratarea acestei tinte de deficit bugetar.

"As putea sa intreb de ce ne raportam al deficit, cine l-a asumat si de ce a facut-o? Sunt state membre la nivel european care si-au asumat un deficit mai ridicat si cu o implementare ca si termen mult mai indelungata - 2019 sau 2020.

Sunt state europene care au depasit cu mult deficitul de 3 la suta prevazut prin Tratatul de la Maastricht. Deficitul de 3 la suta pe care multe state membre l-au depasit, netinand cont de ce a recomandat Comisia Europeana, de revenire la un deficit cat mai scazut, este tinta pe care orice stat trebuie sa o urmareasca", a spus Eugen Teodorovici.

Retrimiterea Codului Fiscal in Parlament intarzie bugetul pe 2016

Ministrul de Finante il acuza totodata pe presedinte ca, prin retrimiterea Codului Fiscal in Parlament, este intarziat bugetul pe 2016.

"Faptul ca acest Cod Fiscal a fost returnat Parlamentului intarzie pregatirea bugetului pe 2016. Am spus ca in luna august intentionam sa demarama acest proces, pentru ca Romania sa aiba un proiect de buget trimis in Parlament.

Economia este intr-o situatie oarecum neclara, pentru ca sunt convins ca sunt foarte multe companii care isi pun intrebarea vizavi de modul in care isi pot gandi planul de afaceri vizavi de 2016", a mai precizat Teodorovici.

Iohannis retrimite Codul Fiscal la Parlament si subliniaza riscurile pe termen lung

Presedintele Klaus Iohannis a retrimis vineri Codul Fiscal pentru reexaminare la Parlament.

"In materie fiscala, legiuitorul trebuie sa promoveze o atitudine echilibrata si rationala, de natura a nu genera disfunctionalitati care, ulterior, sa necesite frecvente corectari de ordin legislativ.

Codul Fiscal agita spiritele - LIVE

In acest sens, in elaborarea unui nou Cod Fiscal nu ar trebui promovate politici care genereaza fiscalitati excesive, dar nici relaxari accentuate. Masurile de austeritate ale anului 2010 trebuie sa ramana istorie. Revenirea la politici fiscale riscante si cu consecinte negative pe termen lung reprezinta o experienta pe care nu numai clasa politica nu si-o mai poate permite dar, mai ales, costurile acestora nu trebuie sa mai fie suportate de cetateni", anunta un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Citește și:
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
PSD și PNL testează răbdarea primarilor după ce au amânat pentru a patra oară pensiile speciale pentru aleșii locali
Coaliția de guvernare nu elimină dar nici nu oferă pensii speciale către autoritățile locale, în ciuda promisiunilor, după ce ministerul de Finanțe a publicat o ordonanță care prevede...
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
De ce a fost importantă pentru România reuniunea miniștrilor de externe din NATO, care a avut loc la București. Explicațiile lui Bogdan Aurescu
Bogdan Aurescu a vorbit miercuri, 30 noiembrie, despre importanța reuniunii miniștrilor de externe din statele NATO, care a avut loc la București, în perioada 29-30 noiembrie. De la...