Ministrul Teodorovici spune lucruri trasnite

Luni, 22 Octombrie 2018, ora 08:52
7061 citiri
Ministrul Teodorovici spune lucruri trasnite

Daca n-ar avea o anumita charisma cand se prezinta la televizor, ministrul Finantelor ar declansa mai mult dezgust decat surprindere prin unele declaratii ale sale.

Cea mai recenta a fost facuta vinerea trecuta, in localitatea Jijila din judetul Tulcea, unde le-a comunicat oamenilor ca, la 10 decembrie 2018, va incepe constructia unui nou pod peste Dunare, destinat sa lege Braila cu Tulcea si, in continuare, soseaua sa ajunga la Constanta.

Angajament clar: "Termenul oficial este 10 decembrie, data de la care efectiv se incepe lucrarea, adica veti vedea pe ambele maluri mobilizare de santier...".

N-am nicio indoiala ca domnul Eugen-Orlando Teodorovici a citit dupa un text redactat de insasi doamna Vasilica-Viorica Dancila, singura in stare sa spuna mobilizare de santier in loc de organizare de santier, dupa ce rostise irigatie in loc de inundatie si Pristina in loc de Podgorica.

Intrucat domnul Teodorovici s-a bagat intr-un domeniu unde se pare ca-i cam ageamiu, ii pot oferi informatia ca orice lucrare de investitii incepe nu cu mobilizare de santier, ci cu organizare de santier.

Abia dupa ce lucrarile au inceput, iar tehnicienii muncesc de le sar capacele, vine un politruc de la Bucuresti cu pretextul ca mobilizeaza ritmul lucrarilor (dar nu santierul), desi ritmul lor nu depinde deloc de prezenta politrucului.

Hai sa sapam fundatiile si sa facem terasamentele la iarna

Dar gugumania nu mi se pare la fel de mare precum o alta, cu demararea lucrarilor la 10 decembrie. Am lucrat zeci de ani in investitii, cunosc bine aceasta activitate, dar n-am vazut niciodata o investitie de proportii sa inceapa in decembrie.

La 10 decembrie ori nu se va incepe nimic, ori se vor descarca niste materiale, aduse acolo numai ca sa-si bifeze dl Teodorovici promisiunea in agenda.

Motivele sunt multe. Inainte de toate, este pagubos sa incepi o lucrare in prag de iarna. Exista tehnologii moderne pentru turnarea betoanelor si sub gerul Bobotezei, dar toate maresc costurile si pot afecta calitatea.

Al doilea motiv: chiar si in vremea dictatorului, constructorii isi luau de Craciun o vacanta informala. Se stie, constructorii lucreaza vara in draci, fac ore suplimentare si aduna zile lucrate, suficiente pentru ca de Sarbatori sa rontaie soriciul, sa guste piftia si sa asiste la momentele din familie cand copiii primesc darurile lui Mos Craciun, cunoscut pe atunci ca Mos Gerila.

Ce rost are sa incepi o lucrare pe 10 decembrie, ca s-o intrerupi dupa o saptamana-doua si s-o reiei dupa altele doua-trei? Are un rost: intors la Bucuresti, ministrul se va fali la partid, la Guvern si fara indoiala la televizor ca, datorita dansului care a descalecat intr-un weekend la fata locului, a demarat constructia celui mai mare pod de peste Dunare.

Guvernul are multe variante, alternative si optiuni, dar le tine ascunse

Dar domnul Teodorovici ne delecteaza din cand in cand si cu alte lucruri trasnite. Acum vreo luna, facea valuri in presa declaratia neasteptata ca, in viitor, va diferentia pachetul de servicii din sanatate, in functie de contributia fiecarui beneficiar.

Sub aspect finantist, e superb. Dar sub aspect medical si al celui aflat in suferinta, este cel putin inuman. Cum asa, daca face omul cancer, dar a cotizat putin, inseamna sa nu poate primi decat serviciile pentru guturai sau dureri in gat? Mi se pare o ingratitudine fata de cel suferind.

Chiar si domnul Teodorovici s-a speriat cand a vazut cum este comentata ideea sa in presa si atunci a intors-o imediat ca la Ploiesti, cu explicatia: "Romanii trebuie sa primeasca, de la nivelul Guvernului, alternative, cat mai multe alternative, optiuni, in domeniul Sanatatii".

N-ar fi pentru prima oara cand domnul ministru isi lanseaza ideea in public si o repara, zicand ca a fost doar o varianta, lasand-o balta in stilul lui Rica Venturiano: scuzati, pardon, bonsoar.

Ce pardon si ce bonsoar, domnule? La asemenea nivel, ori lansezi in dezbatere publica pe o propunere elaborata, ori taci, pentru ca tacerea e de aur si, daca taci, ramai filosof.

Ce-i trebuie ciornele noastre Comisiei Europene?

Tot la capitolul cand se recomanda sa ramai filosof este si o chestie mai noua, care face valuri sub codul "inghetarea salariilor". Un senator al Opozitiei a descoperit un document prin care Guvenul si-a propus inghetarea salariilor in 2019.

Balabaneala a demarat din start. Doamna Olguta Vasilescu contesta "inghetarea" (fara sa spuna in clar daca ar contesta si documentul), iar dl Teodorovici il confirma, cu explicatia "ca este unul public, trimis Comisiei Europene, si reprezinta un document de lucru, o posibila varianta".

Mai, sa fie! Pai daca era unul public, n-ar fi fost normal ca Guvernul, eventual chiar prin domnul Eugen-Orlando, sa-l fi dat publicitatii, sa-l fi difuzat pe site, ca sa fie clar ca este unul public, nu sa-l lase descoperit de un senator din Opozitie si publicat de el, pe propria sa pagina FB, ca si cum ar spune "iata ce face Guvernul in ascuns"?

Dar si mai penibila mi se pare explicatia domnului ministru ca respectivul document, care este unul de lucru, poate o posibila varianta, mai precis o ciorna, a fost trimis Comisiei Europene.

Pentru ce? Ca sa vada Comisia ciornele noastre? Sa vada ce gandim atunci cand nu stim ce vom hotari sau chiar cand nu vom hotari nimic?

Si, ma mai intreb, daca cei de la CE stiu sigur ca documentul e o ciorna, ce vor face cu el? Il vor incopcia intr-un dosar? Il vor clasa la arhiva? Sau il vor marunti pentru "Recycle Bin"?

Politica PSD se face pe sest

Poate s-a asteptat ca posibila varianta, respectiv documentul de lucru, ar primi un OK din partea CE, adica exact ce-i trebuie Guvernului pentru ca sa-l institutionalizeze in tara si sa se apere in fata opiniei publice, a presei, a Opozitiei, a oricui l-ar acuza ca nu respecta programul de guvernare si le-ar spune tuturor: "n-am avut incotro: asa a cerut Comisia Europeana!".

Cinstit ar fi fost ca, dintru inceput, dl Teodorovici sa fi facut public nu numai documentul, ci si motivele care au determinat elaborarea lui, sa-l fi supus dezbaterii interne si abia apoi sa fi informat CE, pentru a obtine acordul a ceva deja convenit in tara, nu la ceva tinut in secret.

Trimitand actul pe sest la CE, imi vine sa cred ca l-a discutat pe sest in Guvern sau numai cu doamna Vasilica-Viorica, tot pe sest cu dl Dragnea, intre patru ochi cu dl Taricanu si cam atat, pentru ca dna Olguta nu parea sa fie in tema, iar restul nu conteaza.

Eventual, la nevoie, obtine dl Dragnea acordul CEx. Cine e pentru? Cine contra? Cine se abtine? Votat in unanimitate, ca nu-si da nimeni foc la valiza, ca sa ramana in gara fara bagaje.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#pod peste Dunare Braila, #pod Braila incepere lucrari, #Eugen Teodorovici inchetare salarii, #Eugen Teodorovici pachet servicii sanatate, #Via Olgta Vasilescu salarizare , #ministrul Finantelor