Teodorovici anunta taxa de solidaritate pentru pensiile speciale mai mari de 10 mii de lei si limitarea gratuitatii pe tren pentru studenti

Luni, 15 Iulie 2019, ora 16:38
24633 citiri
Teodorovici anunta taxa de solidaritate pentru pensiile speciale mai mari de 10 mii de lei si limitarea gratuitatii pe tren pentru studenti

Social democratii au discutat, luni, in cadrul Comitetului Executiv National o serie de masuri economice propuse de ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, ce vor fi adoptate odata cu rectificarea bugetara programata pentru finalul lunii.

Teodorovici a dat doar doua exemple de masuri, prima fiind un plafon de 10.000 de lei pentru pensiile speciale, iar pentru ceea ce se depaseste sa fie achitata o taxa de solidaritate.

Ministrul de Finante nu a precizat cat va fi aceasta taxa de solidaritate, dar a spus ca prin aceasta masura se vor indrepta foarte multe lucruri.

"A fost o discutie despre modul in care va fi facuta rectificarea. Peste 2 zile va fi o discutie cu toate structurile asociative. Va dau exemplu de doua masuri: e vorba de ceea ce romanii solicita, pensiile speciale, credem ca o varianta normala ar fi sa plafonam la 10 mii de lei, iar pentru ce depaseste sa fie aplicata o taxa de solidaritate. Credem ca asa se indreapta foarte multe lucruri, e o abordare corecta, normala. Proiectul va ajunge in Parlament si Parlamentul va decide", a explicat Teodorovici.

In ceea ce priveste cea de a doua masura, aceasta vizeaza gratuitatea pe tren pentru studenti. Aici nu este insa clar cum se va proceda, ministrul afirmand ca ori se va limita numarul de calatorii gratuite, ori va fi o limita de varsta, ori de gratuitate vor beneficia doar studentii cu rezultate bune la invatatura.

"A doua propunere este legata de gratuitatea pe calea ferata, inspirandu-ne din alte tari ale Europei, va fi si o discutie inainte de a lua o decizie in acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studentilor. Putem discuta limitarea numarului de calatorii in fiecare an si alte categorii de romani pentru care sa se aplice aceste gratuitati. Un numar limitat de calatorii.

De asemenea varsta pana la care sa se aloce aceasta gratuitate pe calea ferata, aceea de 26 de ani. De asemenea, putem sa il corelam si de situatia la invatatura in universitati sau facultati, sa nu avem studenti repetenti sau restante", a subliniat ministrul de Finante.

Eugen Teodorovici a mai afirmat ca au fost discutate si alte masuri iar forma exacta a acestora va fi stabilita pana la 31 iulie, la rectificarea bugetara.

Totusi, ministrul de Finante sustine ca aceste masuri nu sunt luate din cauza ca Guvernul a ramas fara bani, ci pentru ca "vor asigura sustenabilitatea in anii viitori".

"Sunt masuri care trebuie sa fie luate, nu sunt masuri luate din lipsa de bani. Vor asigura sustenabilitatea in anii viitori", a conchis ministrul Eugen Teodorovici.

Ministrul anuntase inca de saptamana trecuta ca pensiile speciale vor fi incluse intr-un pachet de masuri privind modul in care banul public sa fie cat mai bine cheltuit, care va fi discutat in prealabil in Guvern si coalitie si care trebuie corelat cu rectificarea bugetara.

Potrivit datelor centralizate de Casa Nationala de Pensii Publice (CNPP), numarul beneficiarilor de pensii speciale se apropie de 10.000. In mai, au intrat inca 14 privilegiati la plata.

Citeste si:
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
George Simion se compară cu liderul maghiar Viktor Orban, într-un interviu dat pentru Euronews
Euronews îi face un portret lui George Simion, lider al partidului Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR), cel care desena zidurile clădirilor cu mesajul "Basarabia e România" în culorile...
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîțu, despre amânarea ”tăierii” pensiilor speciale ale primarilor: ”Există o reformă a sistemului de pensii, acolo vom lua măsuri pentru toate tipurile de pensii”
Florin Cîţu a declarat, sâmbătă, 16 octombrie, referindu-se la pensiile speciale ale primarilor, că există o reformă a sistemului de pensii cae va viza toate tipurile de pensii, urmând ca...
Sursa: Ziare.com