Teodorovici ii raspunde lui Citu si confirma ca datoria externa a fost platita cu bani UE

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 07:36
12564 citiri
Teodorovici ii raspunde lui Citu si confirma ca datoria externa a fost platita cu bani UE
Foto: Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin Citu. Liberalul a scris, sambata dimineata, pe reteaua de socializare, ca Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul ca a platit datoria externa cu fonduri europene.

Florin Citu s-a referit la faptul ca din fondurile furnizate Romaniei de Uniunea Europeana (UE) au fost achitate imprumuturile de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), solicitandu-i ministrului Finantelor sa raspunda public cu privire la acest subiect.

"Lupta politica nu mai are nicio legatura cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia ca inteleg peste noapte itele finantelor sau ale economiei. Este, deopotriva, amuzant si aberant sa vezi cum masuri luate la un moment dat de Guvernul Romaniei, intr-adevar, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale!) si nu doar de Romania, masuri care au condus la cel mai mare progres in utilizarea fondurilor europene incepand cu anul 2013, sunt astazi prezentate de politicieni, mai degraba ignoranti, ca sa nu spun rau intentionati, drept minciuni sau bombe", a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook, sambata seara.

Ministrul Finantelor a mentionat ca, fie ca se refera la continuarea finantarii proiectelor care nu au fost finalizate intr-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finantate din fonduri nationale sau atrase de la diverse institutii financiare (inclusiv BEI si BERD), asa numitele proiecte retrospective, acestea au fost masuri luate in deplina conformitate cu regulamentele europene.

"Sigur, chiar daca unii abia acum au aflat, dupa mai mult de 4 ani, sunt oricand dispus sa ofer explicatii! Observ ca pseudo-specialisti sau asa zisi politicieni, pentru ca despre economisti adevarati nu poate fi vorba in acest context....fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finantarii proiectelor de investitii prin achitarea datoriei externe a tarii din fonduri europene.

Repet: sunt oricand dispus sa ofer explicatii suplimentare acelora care dovedesc, ori de cate ori fac afirmatii publice, ca nu au capacitatea de a intelege nici mecanismele legate de finantarea europeana, nici de rambursarea imprumuturilor externe", a mai spus Teodorovici.

Astfel, cu toate ca nu a mentionat cine sunt politicienii la care se refera, demnitarul de la Finante a raspuns, indirect, la mesajul publicat de Florin Citu, in cursul aceleiasi zile.

"Bomba: Datoria externa platita din fonduri europene si nu din cresterea economica trambitata de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, impreuna cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, injura UE de doi ani de zile. Tot ce este capital strain sau are legatura cu UE este infierat cu mandrie proletara. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns ca o parte importanta a datoriei externe a statului roman a fost platita exclusiv din fonduri UE.

Bomba, nu!? Hotii astia, au luat bani din fonduri europene si au platit imprumuturile la BEI si BERD. Nu incercati sa intelegeti pentru ca nicio tara membra nu ai mai facut asta pana acum. Sa fie clar pentru toata lumea. De dimineata pana seara, injura UE, in timp ce, pe sest, se milogesc de oficialii UE sa le dea bani gratis sa poata sa-si plateasca datoriile", a scris Florin Citu, sambata, intr-o postare pe Facebook.

Eveniment Quarterly Report

Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Nori negri asupra economiei europene: Managerii din economia reală anunță recesiunea ca sigură în 2023
Economia zonei euro se va contracta probabil în trimestrul trei și nu va reveni prea curând pe creștere, apreciază managerii de achiziții chestionați în indexul PMI calculat de S&P Global....
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Măsuri fiscal-bugetare 2023: Impozitul de 1% pe cifra de afaceri a multinaționalelor. În ce condiții se impune și cum se va calcula
Printre primele dispoziții ale proiectului de Lege privind măsurile fiscal-bugetare se numără un impozit minim de 1% din cifra de afaceri pentru întărirea disciplinei fiscale care să asigure...
#Teodorovici datorie externa Romania, #Teodorovici raspuns Citu datorie Romania , #ministrul Finantelor