Teodorovici ii raspunde lui Citu si confirma ca datoria externa a fost platita cu bani UE

Duminica, 04 Noiembrie 2018, ora 07:36
12564 citiri
Teodorovici ii raspunde lui Citu si confirma ca datoria externa a fost platita cu bani UE
Foto: Facebook/ Eugen Orlando Teodorovici

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, i-a raspuns, sambata seara, indirect, pe Facebook, senatorului liberal Florin Citu. Liberalul a scris, sambata dimineata, pe reteaua de socializare, ca Guvernul PSD-ALDE a ascuns faptul ca a platit datoria externa cu fonduri europene.

Florin Citu s-a referit la faptul ca din fondurile furnizate Romaniei de Uniunea Europeana (UE) au fost achitate imprumuturile de la Banca Europeana de Investitii (BEI) si Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), solicitandu-i ministrului Finantelor sa raspunda public cu privire la acest subiect.

"Lupta politica nu mai are nicio legatura cu realitatea sau cu profesionalismul celor care au impresia ca inteleg peste noapte itele finantelor sau ale economiei. Este, deopotriva, amuzant si aberant sa vezi cum masuri luate la un moment dat de Guvernul Romaniei, intr-adevar, cu acordul Comisiei Europene (dar nu cu un singur Comisar al politicii regionale!) si nu doar de Romania, masuri care au condus la cel mai mare progres in utilizarea fondurilor europene incepand cu anul 2013, sunt astazi prezentate de politicieni, mai degraba ignoranti, ca sa nu spun rau intentionati, drept minciuni sau bombe", a scris Eugen Teodorovici, pe Facebook, sambata seara.

Ministrul Finantelor a mentionat ca, fie ca se refera la continuarea finantarii proiectelor care nu au fost finalizate intr-un singur ciclu financiar, fie la decontarea din fonduri europene a unor proiecte importante finantate din fonduri nationale sau atrase de la diverse institutii financiare (inclusiv BEI si BERD), asa numitele proiecte retrospective, acestea au fost masuri luate in deplina conformitate cu regulamentele europene.

"Sigur, chiar daca unii abia acum au aflat, dupa mai mult de 4 ani, sunt oricand dispus sa ofer explicatii! Observ ca pseudo-specialisti sau asa zisi politicieni, pentru ca despre economisti adevarati nu poate fi vorba in acest context....fac aprecieri bombastice cu privire la reducerea finantarii proiectelor de investitii prin achitarea datoriei externe a tarii din fonduri europene.

Repet: sunt oricand dispus sa ofer explicatii suplimentare acelora care dovedesc, ori de cate ori fac afirmatii publice, ca nu au capacitatea de a intelege nici mecanismele legate de finantarea europeana, nici de rambursarea imprumuturilor externe", a mai spus Teodorovici.

Astfel, cu toate ca nu a mentionat cine sunt politicienii la care se refera, demnitarul de la Finante a raspuns, indirect, la mesajul publicat de Florin Citu, in cursul aceleiasi zile.

"Bomba: Datoria externa platita din fonduri europene si nu din cresterea economica trambitata de PSD+ALDE! Iar i-am prins. Liviu Dragnea, guvernele lui, impreuna cu toate trompetele PSD ne-au ascuns un fapt deosebit de grav. PSD+ALDE, la unison, injura UE de doi ani de zile. Tot ce este capital strain sau are legatura cu UE este infierat cu mandrie proletara. Dar ne-au ascuns ceva. Ne-au ascuns ca o parte importanta a datoriei externe a statului roman a fost platita exclusiv din fonduri UE.

Bomba, nu!? Hotii astia, au luat bani din fonduri europene si au platit imprumuturile la BEI si BERD. Nu incercati sa intelegeti pentru ca nicio tara membra nu ai mai facut asta pana acum. Sa fie clar pentru toata lumea. De dimineata pana seara, injura UE, in timp ce, pe sest, se milogesc de oficialii UE sa le dea bani gratis sa poata sa-si plateasca datoriile", a scris Florin Citu, sambata, intr-o postare pe Facebook.

Citește și:
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
România şi Republica Moldova reactivează grupul de lucru în domeniul energiei. Proiectele prioritare anunțate de Virgil Popescu
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a avut joi, 23 martie, la Chişinău, o întrevedere cu omologul din Republica Moldova şi au decis reactivarea grupului de lucru pe domeniul energiei. ”Cu...
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Fermierii români vor primi compensații mai mari de la Comisia Europeană. Promisiunea, făcută de Ursula von der Leyen lui Klaus Iohannis SURSE
Comisia Europeană va reveni asupra fondurilor alocate fermierilor români, după ce preşedintele Klaus Iohannis a prezentat situaţia dificilă în care se află aceştia, au declarat joi seară,...
#Teodorovici datorie externa Romania, #Teodorovici raspuns Citu datorie Romania , #ministrul Finantelor