Teodorovici, noi detalii despre Declaratia unica: Un milion de persoane trebuie sa o depuna. Ce acte se comaseaza

Duminica, 04 Martie 2018, ora 21:15
5474 citiri
Teodorovici, noi detalii despre Declaratia unica: Un milion de persoane trebuie sa o depuna. Ce acte se comaseaza

Autoritatile au estimat ca un milion de contribuabili ar trebui sa depuna Declaratia unica, ce comaseaza sapte declaratii, intre care si Formularul 600, a declarat ministrul de Finante, Eugen Teodorovici.

"Cele sapte declaratii se comaseaza intr-una singura si se depune la un singur termen. Este o singura pagina. Am estimat un milion de contribuabuli care trebuie sa depuna aceasta declaratie. Un singur termen de depunere, un singur termen de plata. Se schimba cateva lucruri esentiale. Devii asigurat medical la momentul in care depui formularul si nu la momentul in care platesti. Iti asumi ca esti asigurat medical", a declarat ministrul de Finante, la Antena 3.

El afirma totodata ca aproximativ 5 milioane de romani platesc contributia de asigurari sociale de sanatate (CASS).

"Toti vor fi online in 2019. Cine nu stie, nu poate va fi sprijinit. (...) Cu acest formular se va reduce numarul de personal, la fel costurile de operare la nivel de ANAF, scad costurile", afirma oficialul, care a explicat ca, de anul viitor, oamenii nu vor mai trebui sa se deplaseze la sediile Fiscului pentru a o plati.

In plus, ministrul de Finante a lansat avertizari la adresa angajatilor ANAF si a spus ca daca va vedea "lucruri de neconceput" la ghisee in ceea ce-i priveste pe angajatii ANAF, atunci "acel om va pleca".

Astfel, cele sapte declaratii actuale care vor disparea si vor fi comasate sunt:

  • D200 - veniturile realizate din Romania,
  • D201 - veniturile realizate din strainatate,
  • D220 - venitul estimat/norma de venit,
  • D221 - norme de venit - agricultura,
  • D600 - venitul baza pentru CAS,
  • D604 - stabilire CASS persoane fara venit,
  • D605 - stopare CASS persoane fara venit.

Termenul de depunere propus pentru acest an este 15 iulie.

Insa de anul viitor aceasta declaratie se va depune exclusiv online si va fi un singur termen de depunere, 31 martie, pentru anul fiscal precedent al realizarii veniturilor si estimare a anului in curs.

De asemenea, pentru acest an, Ministerul de Finante analizeaza posibilitatea introducerii unui sistem de bonificatii pentru contribuabilii care achita anticipat obligatiile fiscale estimate datorate.

De exemplu, persoanele care vor achita integral pana la 15 iulie 2018 obligatiile fiscale datorate vor avea o reducere de 10%, iar pentru plata acestora pana la 30 septembrie 2018 reduceree este de 5%.

Daca Declaratia Unica se depune pe suport de hartie, reducerile sunt de 5%, daca obligatiile fiscale sunt platite pana la 15 iulie, si de 2% daca vor face plata pana la 30 septembrie.

Intre avantajele acestei masuri, Ministerul de Finante mentioneaza "posibilitatea utilizarii resurselor financiare in cursul anului, in functie de necesitatile proprii ale contribuabilului - neconditionarea de existenta unor sume si termene de plata fixe".

Citeste si:
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Cum au ajuns românii din Diaspora să voteze AUR. Antropolog: George Simion este fix simbolul clasei mijlocii deprivate de globalizare
Votanții AUR sunt motivați de „nemulțumirea pe care o simt că alții câștigă mult mai mult decât ei de pe urma globalizării”, argumentează antropologul Radu Umbreș într-o analiză...
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Florin Cîțu s-a supărat “big time” pe partid. A ieșit de pe toate grupurile PNL și se pregătește să fie schimbat de la șefia SenatuluI
Fostul lider liberal Florin Cîțu a părăsit zilele trecute toate grupurile de comunicare internă ale PNL, susțin surse politice pentru ziare.com. Cîțu se așteaptă ca în toamnă să...