Ziare.com

Teodorovici schimba Codul Fiscal. Iata cum va fi afectat mediul de afaceri

Miercuri, 14 August 2019, ora 16:09

   

Teodorovici schimba Codul Fiscal. Iata cum va fi afectat mediul de afaceri
Ministerul Finantelor a anuntat, miercuri, ca a fost agreat un set de modificari importante ale Codului Fiscal si Codului de Procedura Fiscala, iar ministrul Eugen Teodorovici a subliniat ca respectivele consultari au durat peste un an.

Printre masurile care urmeaza sa fie adoptate se numara consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme.

"Dialogul cu mediul de afaceri pentru aceste modificari a inceput in urma cu mai bine de un an, iar dupa sintetizarea propunerilor si analizarea lor, au reiesit niste modificari care sunt pozitive pentru economia romaneasca.

O tara este atat de puternica pe cat de puternica ii este economia, iar o economie nu poate fi puternica decat daca are un mediu de afaceri stimulat, competitiv si angajat catre producerea de plusvaloare. Multumesc tuturor celor care au participat la conversatia pentru aceste modificari ale Codului Fiscal si ale Codului de Procedura Fiscala si-i asigur ca voi ramane in continuare partenerul si aliatul lor", a subliniat Eugen Teodorovici.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

Printre masurile care urmeaza sa fie adoptate se numara consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme si dezvoltarea conceptului de "loc al conducerii efective" pentru persoanele juridice nerezidente inregistrate intr-un stat cu care Romania are incheiata Conventie de evitarea a dublei impuneri, potrivit legislatiei acelui stat, dar care sunt controlate si gestionate din Romania.

"Aceste persoane juridice straine cu locul de exercitare a conducerii efective in Romania vor datora impozit pe profit pentru profitul impozabil obtinut din orice sursa, atat din Romania, cat si din strainatate", se arata in comunicat.

Totodata, se urmareste excluderea din sfera veniturilor impozabile, pentru veniturile din salarii, a folosirii in scop personal a anumitor vehicule care nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice si se afla in patrimoniul persoanelor juridice ce aplica regimul de impozitare a microintreprinderilor sau impozitul specific unor activitati.

In plus, este vizata reglementarea obligatiilor de calcul, retinere, plata si declarare a impozitului pe venit si a contributiilor sociale obligatorii, aferente avantajelor in bani si in natura primite de angajat de la terti.

In domeniul procedurii fiscale, se are in vedere reglementarea instituirii si ridicarii popririlor in mediul electronic, astfel incat poprirea sa fie ridicata la indestularea sumei poprite, iar debitorului sa ii fie eliberate conturile cat mai repede.

"Prin aceasta masura se are in vedere dezvoltarea sistemului informatic propriu al MFP/ANAF, prin intermediul caruia sa se gestioneze popririle si activitatile aferente de stingere a acestora, astfel incat sa nu necesite din partea bancilor un efort de dezvoltare important in propriile sisteme informatice", se arata in comunicat.

In plus, se urmareste suspendarea inspectiei fiscale in situatia sesizarii organelor judiciare, in scopul implementarii Cauzei Lungu, in considerarea faptului ca CEDO a criticat Romania prin prisma faptului ca, prin procedurile in vigoare, a permis ca referitor la acelasi contribuabil si pentru aceeasi situatie de fapt sa se declanseze doua proceduri: o procedura administrativa si o procedura penala.

Este vizata si posibilitatea efectuarii reverificarii inspectiei si la cererea contribuabilului in cazul in care sunt indeplinite cumulativ conditiile prevazute de lege, in scopul implementarii Cauzei Zabrus (C-81/17) in considerarea faptului ca CJUE a sesizat un dezechilibru in respectiva cauza intre drepturile contribuabilului si drepturile organelor fiscale.

Schimbarea competentei de solutionare a contestatiilor de la ANAF la MFP

Ministerul vizeaza si sanctiunea cu nulitatea a actului administrativ fiscal in situatia in care organul fiscal nu respecta anumite obligatii stabilite de lege in sarcina acestuia.

"Schimbarea competentei de solutionare a contestatiilor de la ANAF la MFP. Scopul acestei masuri este de a creste gradul de incredere a contribuabililor in sistemul fiscal prin asigurarea unui nivel superior de independenta si, implicit, premise pentru cresterea impartialitatii in luarea deciziilor cu privire la contestatiile formulate de contribuabili impotriva tuturor actelor emise de administratia fiscala.

Practic, structurile de solutionare a contestatiilor existente la nivelul ANAF vor fi preluate in cadrul MFP", se arata in comunicat.

Se are in vedere si reglementarea posibilitatii de reexaminare a deciziei de solutionare a contestatiei in anumite situatii, expres prevazute de lege in scopul incetarii procedurilor judiciare costisitoare atat pentru contribuabili, cat si pentru administratia fiscala, degrevarea instantelor judecatoresti de asemenea litigii si evitarea platii de catre organele fiscale de cheltuieli de judecata, dobanzi sau alte sume in cazul in care se apreciaza ca actul emis nu este in conformitate cu dispozitiile legale. Aplicarea efectiva: incepand cu data de 1 noiembrie 2019.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: NEWS.RO

Articol citit de 12705 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Porco Prezidente

Nu se mai iau impozite directe in ziua de azi si nici in cea de ieri, daca erai/esti conducator destept !
Statul daca vrea sa taxeze eficient o va face indirect!
Dar in ticalosia lui nemernica vorbeste de "Consolidarea fiscala a impozitului pe profit datorat de grupurile fiscale de firme". Uitand sa ne spuna ca actiunile la purtator, platesc impozit zero ! Am firma, o impart intr-o 100 de actiuni nenominale si platesc impozit zero, absolut legal ! Shtrul nemernicul cu zece slujbe din care una la MoskBa, cu parafa de neplatitor de impozite !
Alt porc mai egal ca altii !

 

Orlando schimba codul fiscal saptamana..

Nici el nu mai stie cum arata actual Codul fiscal.
Pisdistii si Manelistii Sudisti sunt multi dar PRO ***psd!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor