Teodorovici spune ca e nevoie de un pachet agresiv de masuri privind libertatea de a pleca la munca in strainatate

Sambata, 06 Aprilie 2019, ora 15:00
38135 citiri
Teodorovici spune ca e nevoie de un pachet agresiv de masuri privind libertatea de a pleca la munca in strainatate
Foto: Facebook/Eugen Teodorovici

Tarile europene din care pleaca multa forta de munca spre restul Uniunii Europene ar trebui sa se gandeasca la un pachet agresiv de masuri pentru a combate exodul creierelor, a declarat sambata ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, la finalul celei de-a doua zile a reuniunii ECOFIN.

"Poate in timpul Presedintiei romane voi invita tarile care trimit lucratori in strainatate la o discutie, sa vedem ce e de facut. Ar trebuie sa ne gandim la un pachet agresiv care sa aduca o solutie, pentru ca nu putem sa ne atingem obiectivele in situatia actuala, de aceea discutam acum despre scaderea competitivitatii, despre cheltuieli diferite, aspecte care sunt influentate de aceasta mobilitate intra-europeana. Deci trebuie sa incurajam aceasta mobilitate, dar trebuie si sa tinem cont de tipul de masuri pe care trebuie sa le aplicam pentru a nu fi afectati noi toti", a afirmat Eugen Teodorovici.

Acesta a precizat ca situatia mobilitatii selective in cadrul UE a fost unul din subiectele principale discutate la reuniunea ministrilor europeni de Finante.

"Libera circulatie a fortei de munca a adus mari beneficii economice. Lucratorii mobili contribuie la PIB-urile tarilor de origine si tarilor-gazda si in cele mai multe cazuri au un rol semnificativ in ceea ce priveste castigurile celor ramasi in tara de origine.

Totusi mobilitatea muncitorilor poate avea si efecte negative, de exemplu atunci cand mobilitatea e selectiva, ducand la exodul creierelor si stopand cresterea potentiala. In viitorul apropiat, prioritatea noastra ar trebui sa fie gasirea unei solutii comune la nivel european si implementarea unui instrument care sa ne ajute in rezolvarea acestui fenomen", a afirmat ministrul Finantelor.

Eugen Teodorovici a subliniat ca din statele est-europene pleaca in vestul Europei nu doar cei inalt calificati, ci si oamenii cu calificari medii sau scazute.

"In general in Uniunea Europeana lucratorii inalt calificati sunt foarte mobili, iar atunci cand nivelul de realizari educationale creste, creste si inovarea. Mobilitatea Est-Vest este exceptionala, dar nu intotdeauna doar lucratorii de inalta calificare emigreaza. Exista un procentaj de lucratori si cu calificari scazute si medii, facand acest fenomen sa fie amplu", a declarat Eugen Teodorovici.

Ministrul Finantelor s-a declarat nemultumit de discutiile din cadrul ECOFIN privind mobilitatea selectiva.

"Daca tendintele din ultimii 10 ani vor continua, problema va deveni mai pregnanta pentru anumite state membre. De asemenea, mobilitatea duce si la probleme fiscale. Daca folosesc limbajul european, voi spune ca sunt multumit de discutia de astazi in domeniul mobilitatii fortei de munca. Dar, fiind mai pragmatic, trebuie sa spun ca nu sunt multumit, pentru ca tot timpul avem discutii foarte interesante, dar cand ajungem la solutii, nu avem abordarea adecvata.

Spun asta pentru ca mobilitatea fortei de munca in UE este poate una din temele cele mai importante de discutat, pentru a se identifica pasii de urmat pentru noi toti. Dupa cum vedeti, pentru Uniunea Europeana rezultatele sunt bune in legatura cu mobilitatea fortei de munca, dar daca luam problema si o discutam de la caz la caz, solutiile sunt total diferite", a afirmat ministrul Finantelor.

Reuniunea informala a ministrilor de Finante din Uniunea Europeana s-a desfasurat vineri si sambata, la Bucuresti, in contextul exercitarii de catre Romania a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene.

Amintim ca in luna noiembrie 2018, Teodorovici le-a propus ministrilor de Finante din Uniunea Europeana ca fiecarui muncitor sa ii fie limitat dreptul de a lucra intr-o tara, respectiv sa se poata face doar pe o anumita perioada.

Dupa un val de critici, Teodorovici a revenit cu explicatii despre permisul de munca pentru diaspora, sustinand ca declaratia sa viza necesitatea de a standardiza procedurile, astfel incat sa fie aparate si promovate interesele romanilor si ale companiilor, iar accesul sa se faca in mod egal.

Quarterly Report - Editia 4

Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
Scandal în Poliție: Diana Șoșoacă s-a filmat pe o motocicletă a forțelor de ordine purtând și casca unui agent VIDEO FOTO
Scandal în Poliție: Diana Șoșoacă s-a filmat pe o motocicletă a forțelor de ordine purtând și casca unui agent VIDEO FOTO
După ce Diana Şoşoacă a postat pe reţelele de socializare un clip în care se urcă pe o motocicletă a Poliţiei, purtând o cască de poliţist, Poliţia Română a demarat verificări....
#Eugen Teodorovici mobilitate munca, #mobilitate muncitori Europa , #ministrul Finantelor