Teodorovici vrea interzicerea contractelor intre stat si companiile fara actionariat transparent

Duminica, 15 Aprilie 2018, ora 15:33
7651 citiri
Teodorovici vrea interzicerea contractelor intre stat si companiile fara actionariat transparent
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat ca isi doreste un act normativ care sa interzica companiilor care nu sunt transparente in ceea ce priveste actionariatul firmei sa aiba relatii cu statul.

Declaratia ministrului vine in contextul in care exista la nivel european o intentie de modificare a legislatiei actiunilor la purtator, potrivit Mediafax.

"Eu am spus inca de anul trecut ca mi-as dori foarte mult sa vad un act normativ care sa interzica total, in ceea ce inseamna relatia cu statul, contractele companiilor care nu au totul transparent. E una sa creezi in tara ta de origine, adica la noi in Romania, un astfel de caz care sa permita infiintarea de astfel de firme in Romania, pentru a aduce aici acele taxe si nu numai, dar sa nu lasi acele companii sa faca contracte cu statul. Mi se pare ca asta este abordarea logica", a afirmat, duminica, Teodorovici, intr-o interventie la Antena 3, intrebat daca politicienii vor mai putea sa-si tina banii in off-shore-uri si daca se schimba reglementarile privind actiunile la purtator.

Chestionat ce ar putea face pentru a pune in practica acest lucru, ministrul de Finante a raspuns: "Sustin in continuare acelasi lucru. E si o problema de act normativ in Parlament si asupra caruia discutam pentru ca e normal atunci cand banul public, al contribuabilului, este pus in miscare, adica intr-un contract public, sa se stie foarte clar cine face acel contract, ce companie si ce actionari sunt in spatele acelei firme, toti pana la ultimul. Sa fie totul transparent".

Proiectul USR, respins in Senat: Tel Drum a avut in ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice

Un proiect de lege pe aceasta idee a fost depus anul trecut USR, insa a fost respins de Senat. Cei de la USR doreau sa fie interzisa atribuirea prin procedura simplificata a contractelor de achizitie publica/acordurilor-cadru catre operatorii economici emitenti de actiuni la purtator sau de alte titluri de participare la purtator, precum si participarea la concursurile de solutii prin aplicarea unei proceduri simplificate a operatorilor economici emitenti de actiuni la purtator sau de alte titluri de participare la purtator.

Formatiunea facea referire, in documentul citat, la societatea Tel Drum.

"Tel Drum SA, societate cu actiuni la purtator, a avut in ultimii 5 ani peste 100 de contracte cu fonduri publice conform SEAP. Acestea sunt doar cele verificabile, dar pot exista si contracte mai mici sau mai vechi care nu au trecut prin SEAP.

In urma dezvaluirilor recente ale jurnalistilor de la Rise Project, exista suspiciunea ca detinatorul actiunilor la purtator din societatea Tel Drum SA ar fi chiar Liviu Dragnea, ceea ce ar fi foarte grav deoarece ar putea pune sub semnul intrebarii legalitatea modului in care aceasta societate a obtinut contractele cu entitati administrative conduse direct sau prin interpusi ai liderului PSD.

Tel Drum SA este o fosta regie autonoma aflata in proprietatea Consiliului Judetean Teleroman in perioada in care Liviu Dragnea era presedinte al acestei institutii", preciza Uniunea.

Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Horia Constantinescu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, renunță la funcție
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor, Horia Constantinescu, renunţă la funcţie după ce a devenit candidatul PSD la Primăria Constanţa. El precizează că...
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Alegeri 2024. Cine sunt favoriții în viziunea lui Victor Ponta: “Oricine intră în turul doi cu George Simion, îl bate” INTERVIU VIDEO
Conflictele din Alianța PNL-PSD continuă deși a mai rămas puțin timp până la primul test al alegerilor. Unii candidații care și-au dorit să intre în cursa pentru Primăria Capitalei nu...
#Teodorovici lege interzicere contracte stat Teldrum , #ministrul Finantelor