Topaiala fara rost a ministrului Teodorovici

Luni, 23 Iulie 2018, ora 12:57
7187 citiri
Topaiala fara rost a ministrului Teodorovici

Doua evenimente au atras atentia saptamana trecuta pe piata stirilor-bomba din domeniul fiscal. Primul priveste plafonarea pretului la gaze, o masura publicata pe site-ul Ministerului Finantelor, sub forma unei viitoare hotarari, aproape sigura.

Asta a fost miercuri. Atunci ministrul declara ca o astfel de masura este necesara pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici si pentru a-i proteja pe acestia in fata tendintei de crestere a pretului gazelor.

Al doilea eveniment s-a produs vineri, cand tot dl ministru Eugen Orlando Teodorovici anunta ca hotararea de guvern privind plafonara pretului la gaze a fost scoasa de pe site. Stanga-mprejur!

Miercuri, consumatorii casnici trebuiau protejati de efectele negative amenintatoare, iar vineri nu mai trebuiau protejati. Daca nici asta nu e topaiala, atunci nu stiu care mai e.

Banuiesc ca dl ministru nu sesizase de miercuri consecintele pe care le va avea joi anuntul facut si s-a razgandit vineri. Asa ceva insa descalifica orice profesionist si cu atat mai mult un demnitar de rang inalt. E o bila neagra, dar neagra de tot.

Nu se stie la ce n-a putut rezista dl ministru

Cu asta n-ar trebui sa se dea in spectacol un cunoscator in materie, un expert, si cu atat mai putin un membru al Guvernului. Asa ceva este de nivelul unui neavenit, a unui ageamiu sau habarnamist de tipul "punem comprese, ca sa vedem ce iese".

Ministrul ar trebui sa se gandeasca de doua ori, pana se hotaraste o data si pana sa anunte public ceea ca a hotarat. Altfel cade in derizoriu, isi face de bacanie premierul si-i pune sub semnul intrebarii pe cei care au sustinut, votat si aprobat Cabinetul.

Asta a facut dl ministru Eugen Orlando Teodorovici si a procedat atat de stangaci, de improvizat si de inabil, incat imi vine sa cred mai curand intr-un plan nereusit decat intr-o simpla balba. La asa ceva, nu poti decat sa te intrebi cui i-ar fi fost de folos plafonarea?

Sa ma tai si n-am sa cred ca ditamai ministrul anunta o masura de anvergura plafonarii pretului la un produs de interes maxim, precum gazele, fara sa fie la mijloc ceva la care nici macar dansul nu poate rezista.

Altfel, nu si-ar fi permis sa provoace furtuna netam-nesam, fara ca macar sa fi fost elaborat un studiu de impact, de oportunitate sau de eficienta, ceva care sa demonstreze ca initiativa este utila si binevenita.

Nu refuzi para malaiata

Simpla argumentatie a domnului ministru, aceea ca a propus masura de dragul consumatorilor casnici, pe care i-a indragit dumnealui peste noapte, mi se pare subtirica de tot, ca argument.

Iar motivul pentru care s-a razgandit mi se pare si mai subtirel: "Acest subiect nu-l mai discutam, l-am scos de pe site si vom discuta despre un astfel de subiect cand toti vom fi pregatiti".

Cine nu-i pregatit, domnule ministru? Consumatorul casnic, care este totdeauna gata sa zica bogdaproste, atunci cand ii pica pe neasteptate para malaiata?

Producatorul care, intr-o economie de piata, nu accepta sa-i puna cineva sula-n coaste si sa-i controleze preturile altfel decat prin principiile liberei concurente?

Libera concurenta este motivul pentru care ideea s-a nascut moarta, asa cum s-au nascut si alte balbieli ale guvernelor Dragnea-Grindeanu-Tudose-Dancila, niste trasnai etichetate ca topaieli fiscale.

Cei 35.000 de consultanti fiscali lasati uitarii

Mai tineti minte impozitul pe familie? Era sa angajam 35.000 consultanti fiscali, despre care dna Olguta dadea asigurari ca exista, ca-i scoate din maneca pe toti si-i pune la dispozitia gospodariilor, ca sa-i foloseasca.

Praful s-a ales. Momentul a fost atat de stanjenitor, incat premierul Tudose nici n-a mai vrut sa comenteze problema altfel decat cu sintagma "discutate si uitate".

Dar taxa de solidaritate, abandonata si ea, dupa ce fusese anuntata, nu va spune nimic? Sau taxa de mediu, despre care un ministru de resort declara smechereste: "Cu siguranta nu va fi o taxa sau un impozit. Va fi o metoda ..."

Daca ar fi vorba numai de acestea cateva, nici n-as aminti de ele. Dar sunt cu toptanul. Toate pornesc cu entuziasm, se dezumfla pe parcurs si ajung uitate, dupa ce sunt discutate. Si, ce e mai rau, dupa ce sunt uitate, sunt din nou reluate, discutate si iarasi uitate.

Pacatul e ca, intre timp, ele ocupa agenda ministrilor, a secretarilor de stat, a duiumului de consilieri, a gloatei de directori, de sefi, subsefi, sefuleti, subsefuleti, care isi incep ziua discutand ceea ce urmeaza sa uite si o termina uitand ceea ce discutasera de dimineata.

In limbaj savant, asta se numeste "gasim solutii", "cautam idei" sau "indeplinim programul de guvernare, la virgula". Intr-un limbaj mai batranesc, se zice: doi incarca, doi descarca, noi cu drag muncim.

Pentru unii, acest mod de lucru inseamna amatorism, diletantism si improvizatie. Pana la un punct, inteleg. Guvernul are greutati si cauta surse la buget. La nevoie, improvizeaza. Dar plafonarea pretului la gaze este mai greu de inteles, desi multi ar putea profita.

Sunt cateva scenarii, dar nimic nu este sigur

Scenarii se pot face. Ganditi-va, de exemplu, la un priceput jucator la bursa care a observat joi prabusindu-se pretul actiunilor de profil, ceea ce s-a intamplat cu adevarat.

A cumparat de toti banii, iar dupa numai cateva zile, cand razgandirea domnului Teodorovici potoleste piata, vinde tot ce cumparase. Nu i-a umplut ministrul buzunarele, de la o zi la alta, pe neasteptate?

Un alt exemplu ar putea fi acel Elcen, producator de energie pentru Bucuresti, exact in fieful doamnei Gabriela Firea, caruia plafonarea pretului la gaze i-ar pica exact la tanc: ar cumpara gaze la pret plafonat si ar vinde energie la pret negociat. Nu-i OK? Nu tot ministrului ar trebui sa-i fie recunoscatoare compania?

Dar mai am un scenariu, care ma sperie. Au aparut deja in presa speculatii in legatura cu faptul ca sotul dnei Viorica Dancila, dl Cristinel Dancila, este salariat la una dintre marile companii distribuitoare de produse petroliere, unde ar primi un salariu de peste 37.000 lei lunar.

Nu stiu daca compania respectiva este avantajata sau nu de plafonare, nici n-as vrea sa stiu. Observ numai ca dl Dancila isi justifica desigur salariul prin serviciile aduse companiei, iar calitatea lui intr-o companie care depinde in mare masura de cele ce se hotarasc in Guvernul al carui sef este chiar sotia dumnealui sugereaza incompatibilitati greu de combatut.

N-am motive sa cred ca vreunul din scenariile mele reprezinta realitatea, dar nici invers. Sigur este insa faptul ca, prin felul cum a actionat, dl Teodorovici a pus umarul la inca o topaiala fiscala. Cate vor mai urma nu stie nimeni.

Citeste si:
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Ciprian Ciucu, revoltat de greva de la STB. „Este ilegală, imorală şi penală. Cer PSD să se delimiteze de liderul sindical Petrariu, să îl excludă din partid”
Preşedintele PNL Bucureşti, primarul Sectorului 6 Ciprian Ciucu, a spun sâmbătă, 22 ianuarie,despre greva de la STB că este „ilegală, imorală şi penală”. Esilul susține că acest...
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Caznele meritocrației! Noul secretar de stat din Ministerul Digitalizării e specialist în cazane de abur
Tudor Prisecaru a fost numit vineri în funcția de secretar de stat în ministerul Cercetării și Digitalizării, printr-o decizie a premierului Nicolae Ciucă. Potrivit CV-ului, Prisecaru este...