Un senator USR prezinta un document care arata ca Guvernul pregateste concedieri si taierea salariilor la stat UPDATE Replica de la Teodorovici si Dancila

Marti, 11 Iunie 2019, ora 15:08
10908 citiri
Un senator USR prezinta un document care arata ca Guvernul pregateste concedieri si taierea salariilor la stat UPDATE Replica de la Teodorovici si Dancila
Foto: Arhiva Ziare.com

Senatorul USR Vlad Alexandrescu scrie, pe Facebook, ca Guvernul Dancila pregateste concedieri si taierea salariilor din sectorul public, in acest sens, el publicand si mai multe documente.

Senatorul USR noteaza ca ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a trimis tuturor institutiilor publice din tara o notificare, prin care cere "reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale".

"Guvernul PSD-ALDE pregateste concedieri si taierea salariilor din sectorul public.

Masurile fiscale si economice inconstiente adoptate de catre guvernarea PSD-ALDE in ultimii doi ani, sub obladuirea infractorilor Liviu Dragnea si Darius Valcov, au creat o criza bugetara majora. Cheltuielile sunt in crestere, iar veniturile nu reusesc sa tina pasul.

Promisiunile electorale populiste si masurile fiscale care avantajeaza companiile si institutiile camarilei politice de la Bucuresti si ale baronilor din teritoriu risca sa creeze un colaps bugetar in toamna.

In fata unei astfel de crize, Orlando Teodorovici a trimis tuturor institutiilor publice din tara, inclusiv institutiilor de cultura si a institutelor de cercetare, o notificare prin care cere, in mod expres, 'reducerea numarului de angajati si/sau reducerea cuantumului unor drepturi salariale'", a scris senatorul USR, marti, pe pagina sa de Facebook.

Alexandrescu puncteaza ca masura este luata astfel incat bugetul "fantasmagoric" sa nu duca la "deficite bugetare galopante", dar si pentru a evita reducerea personalului.

"Practic, institutiile publice, inclusiv teatre, spitale, scoli si centre de cercetare, sunt avertizate de Orlando Teodorovici ca trebuie sa impuna o austeritate crunta, totul pentru ca bugetul fantasmagoric adoptat in primavara, cu o intarziere de aproape jumatate de an, sa nu duca la deficite bugetare galopante.

Dupa schimbarile legislative promovate de guvernarea Dragnea-Dancila, inclusiv cresterea indemnizatiilor demnitarilor si cresterea nediscriminata a salariilor functionarilor publici, Teodorovici indeamna acum institutiile publice sa stranga cureaua si sa sufere de pe urma proastei guvernari a PSD-ALDE, apeland la austeritate si taieri de salarii pentru a evita reducerea personalului.

Toate acestea in conditiile in care multe institutii sunt deja subfinantate si nu isi pot indeplini menirea stabilita de legislatia in vigoare", explica senatorul USR.

In fine, Alexandrescu cere premierului Dancila si ministrului Teodorovici sa anunte public ca niciun cetatean "nu va avea de suferit de pe urma masurilor fiscale inconstiente adoptate de aceasta guvernare".

"Cresterea veniturilor si a nivelului de trai al populatiei trebuie sa fie un deziderat pe care toate guvernele trebuie sa il urmareasca, dar acest deziderat trebuie urmarit prin masuri realiste si care pot fi indeplinite fara a afecta functionarea institutiilor statului. Ultimatumul semnat de Orlando Teodorovici arata caracterul heirupist, nerealist si toxic al unei guvernari care actioneaza intr-o logica populista si ipocrita, crescand cheltuielile fara sa se asigure ca veniturile pot sa le acopere.

Dupa ce au adoptat pensii speciale si au crescut indemnizatiile demnitarilor, guvernarea PSD-ALDE ameninta acum cu taieri de salarii si concedieri in sectorul public. Din informatiile primite din institutiile publice, fondul de salarii are lipsa in lunile septembrie si decembrie, din pricina "trimestrializarii", o inovatie marca Valcov.

Solicit prim-ministrului Viorica Dancila si ministrului Orlando Teodorovici sa anunte public ca nici un cetatean al acestei tari, profesori, cercetatori, doctori, pompieri, actori, nu vor avea de suferit de pe urma masurilor fiscale inconstiente adoptate de aceasta guvernare.

Este responsabilitatea Guvernului sa gaseasca solutii adecvate care sa solutioneze problemele bugetare pe care tocmai acest guvern le-a cauzat prin masurile inconstiente adoptate in ultimii doi ani", conchide senatorul USR.

Precizam ca informatia a aparut in spatiul public inca de acum doua luni, insa pe surse.

Teodorovici si Dancila neaga ca ar urma taieri si concedieri

In replica la acuzatii, ministrul Eugen Teodorovici sustine ca nu a cerut o astfel de masura, dar admite ca fiecare minister ar trebui sa faca o ajustare a cheltuielilor, acolo unde este cazul.

"Orice familie, orice om incearca sa-si stabileasca cheltuielile intr-o logica normala. Chiar daca ai bani si totusi poti sa faci o eficientizare a cheltuielilor pe care le ai de facut, de ce sa nu o faci?

Ce face Ministerul Finantelor: A spus clar ca sunt date niste limite pana la final de an, ca fiecare minister in parte, agentie publica, orice structura publica trebuie sa faca o astfel de analiza si daca sunt astfel de cheltuieli sa si le adapteze in mod corespunzator, nimic altceva.

Nu inseamna ca aceasta s-a facut pentru ca pana la final de an nu exista si banii necesari. Nu are legatura una cu alta. Pana la final de an sunt si bani pentru ce ne-am angajat ca avem de facut, atat in investitii cat si alte cheltuieli legate de veniturile romanilor, pensii sau salarii.

Dar, repet, daca totusi o cheltuiala publica poate fi ajustata intr-un mod logic de ce sa nu se faca acest lucru", a spus ministrul Finantelor la finalul intalnirii de la Palatul Victoria cu primarul Capitalei si edilii de sectoare.

El a subliniat ca este decizia ordonatorului de credit, ca este ministru sau sef de agentie, sa se uite daca ce s-a planificat s-a cheltuit este justificat nu.

De asemenea, Teodorovici a mentionat ca la prima rectificare din acest an va trebui facuta o astfel de analiza pentru a sti exact "in care directie se actioneaza la nivel de Guvern", dar a refuzat sa spuna daca rectificarea va fi pozitiva sau nu: "Vom vedea la momentul rectificarii".

Intrebat daca vor fi reduceri de personal, seful de la Finante a raspuns ca "nu va fi asa ceva".

Si premierul Viorica Dancila a negat ca ar avea in intentie sa taie salarii in sectorul public.

"Nu s-a pus problema taierilor de salarii de catre acest guvern. Eu stiu ca taierile de salarii sunt atributul PNL, care a si anuntat public. In niciun caz nu ne punem problema taierilor de salarii.

Am vazut afirmatiile domnului Orban. Probabil ca au incurcat declaratiile unii, in care spunea ca vor sa taie la IT-isti, ca vor sa reduca personalul", a spus Dancila, marti, la Parlament.

A.D.

Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
România este un importator net de produse. Așa se traduce informația vehiculată în diferitele informări de presă ale autorităților despre balanța comercială – România importă mai...
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
Alex Gafițeanu a studiat domeniul neuroștiințelor în Marea Britanie și s-a întors acasă pentru a deschide o pizzerie micuță la parterul unui cămin studențesc din campusul Tudor...
#Guvern Dancila taiere salarii, #Guvern Dancila concedieri , #ministrul Finantelor
  1. Delta Dunării, promovată în presa britanică: ”Este Amazonul Europei”
  2. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  3. În ce oraș se află singura pizzerie din România inclusă într-un prestigios top de profil european
  4. Metoda revoluționară prin care cancerul poate fi detectat din timp. Care este rolul inteligenței artificiale
  5. S-au ieftinit din nou carburanții. Prețuri mai mici atât la benzină, cât și la motorină
  6. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  7. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  8. Furtul cablurilor de încărcare, încă un obstacol în calea popularității mașinilor electrice
  9. Portavionul special de pe care se pot lansa drone de orice tip se construiește în România
  10. 5 mituri comune despre întreținerea mașinilor. De ce ar putea fi costisitor să le crezi