Teodorovici: Persoanele care se ocupa de achizitii publice sa urmeze cursuri

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 22:31
2487 citiri
Teodorovici: Persoanele care se ocupa de achizitii publice sa urmeze cursuri

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a anuntat ca in urmatoarele zile va fi lansat un proiect, impreuna cu Agentia Nationala a Functionarilor Publici (ANFP) in baza caruia persoanele care se ocupa de achizitii publice vor trebui sa urmeze cursuri de pregatire, urmate de examene.

"Vom pregati la nivel local cateva mii de oameni pe achizitii publice si nu numai. Vom solicita desemnarea celor care sunt in compartimentele de achizitii, la consilii judetene, municipalitati, dupa care aceste persoane vor fi trecute prin doua cicluri de pregatire.

Va fi foarte dura partea de curs, cu verificari, cu examene foarte clare, cine trece de cele doua module primeste un document care sa ateste ca este capabil sa inteleaga fenomenul de achizitii publice, iar un al treilea modul se va referi la formatori", a spus ministrul, in cadrul conferintei "Achizitiile publice in Romania".

El a mai precizat ca aceia care vor absolvi modulul de formatori vor avea obligatia sa pregateasca un anumit numar de persoane din domeniul achizitiilor publice, la nivel de comune.

"Cine merge la acest curs stie foarte clar ca primeste exact informatia pe care statul poate sa o furnizeze, stie ca primeste informatii de la specialistii care lucreaza in domeniu, nu tot felul de lectori facuti peste noapte care ii intoxica pe cei care asculta cu fel de fel de informatii total nerelevante", a precizat ministrul.

Teodorovici a adaugat ca se doreste introducerea, deocamdata ca materie facultativa, a unor cursuri referitoare la achizitiile publice in anii terminali ai unor facultati precum cea de Drept sau la ASE.

Pe de alta parte, in ce priveste salarizarea bugetarilor care se ocupa de fonduri europene, ministrul a declarat ca primul-ministru a cerut ca pana la finele anului sa fie gasite solutii in acest domeniu.

"Primul-ministru a promis foarte clar ca pana la final de an vom gasi o solutie - eu am aceasta sarcina, sa aduc pe masa primului-ministru si a Guvernului un set de propuneri, mai multe solutii - ca pana la final de an sa stim exact cum facem cu aceste persoane implicate in fonduri europene. Crestem baza, uniformizam...", a precizat Teodorovici.

El a mai apreciat ca este nevoie si de o noua abordare, astfel incat angajatii din sistemul public sa devina mai eficienti.

"Nu pot sa inteleg, atat timp cat ai intrat in aceasta entitate publica, sa spui ca dai mai mult sau mai putin sau stai mai mult sau mai putin la serviciu, in functie de cat primesti. Nu pot sa concep sa fie predat un document de o calitate inferioara daca un salariu este mai mic. Esti acolo, ai acceptat sa fii acolo pe functia si banii respectivi, lucrezi. (...)

Hai sa facem invers, pe obiective, nu mai primiti 75% la salariu, decat dupa ce realizati ce aveti de facut. Si va dau cu o luna mai tarziu finantarea respectiva, pentru ca stau si ma rog de oameni sa faca platile la timp", a declarat ministrul.

Citește și:
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Marcel Ciolacu, pe aceeași pagină cu BOR pe tema Religiei la BAC: „Religia aduce cunoaștere. Și Sportul e opțional”
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a precizat că progresiştii din România duc o campanie de denigrare împotriva Bisericii Ortodoxe Române (BOR), în contextul propunerii cultelor religioase ca...
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Marcel Ciolacu: "USL s-a făcut împotriva cuiva, domnule. Eu nu fac alianţe ca să mă duşmănesc cu cineva"
Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu îşi doreşte un alt USL, vorbind despre coaliţia actuală PSD-PNL şi UDMR. Acesta a reamintit că USL a fost făcut împotriva lui Traian Băsescu,...
#Ministru fonduri europene ANFP, #cursuri pregatire achizitii publice, #cursuri profesionale ANFP , #ministrul Fondurilor Europene