Teodorovici: Romania a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene

Vineri, 29 August 2014, ora 08:17

   

Teodorovici: Romania a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene
Romania avea in urma cu doi ani rate foarte scazute de absorbtie a fondurilor europene, insa intre timp a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene, a declarat joi, la Zagreb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in debutul vizitei sale oficiale de doua zile in Croatia.

Rata de absorbtie era in 2012 de 8,5%, apoi a venit la putere actualul guvern si a introdus o serie de masuri in urma carora rata de absorbtie a ajuns la 37%, a spus ministrul roman.

"Obiectivul nostru pentru perioada 2007-2013 este de 80% din cele 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei pentru aceasta perioada, in timp ce obiectivul pentru urmatoarea perioada, 2014-2020, este de a creste rata de absorbtie la 100% din cele 43 de miliarde de euro alocate Romaniei", a afirmat Teodorovici la o conferinta de presa comuna cu vicepremierului croat Branko Grcic, ministru al Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europe.

Teodorovici, care anterior a prezentat experienta Romaniei in administrarea fondurilor europene, a spus ca Romania a inregistrat cele mai mari probleme in atragerea fondurilor pentru proiecte de mediu, de transport si de achizitii publice. El a afirmat de asemenea ca Romania si-a simplificat sistemul de achizitii publice, facandu-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat.

Grcic a declarat ca rata de absorbtie a Croatiei este in prezent de 75-76%, adaugand ca s-au inregistrat progrese uriase in privinta platilor, despre care el a spus ca reprezinta cel mai bun indicator pentru absorbtie. El a subliniat ca Croatia a inaintat proiecte pentru aproape intreaga suma alocata, 450 de milioane de euro, pentru 2013 si ca acum pregateste proiecte pentru alocarile pentru 2014.

Oficialul croat a mai spus ca Zagrebul are alocate 8,3 miliarde de euro din fonduri structurale in urmatoarea perioada bugetara de sapte ani. In ceea ce priveste prioritatile guvernului croat, el a spus ca 25 de proiecte majore si 35 de scheme de granturi au fost stabilite si ca valoarea lor totala este de aproximativ 1,6 miliarde de euro.
Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3807 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
niculaeda
rank 5
pai
- daca romania e "lider" , polonia ce e ? :o)))

"Teodorovici: Romania a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene"
Ambigua
rank 5
Sluga lui Ponta poa' sa zica ce vrea, nu-l credem!
E destul sa aruncam un ochi pe statisticile UE, care ne plaseaza la coada clasamentului, alaturi de Bulgaria. Un ministru ceh, ne-a spus-o franc, noi, romanii vrem, dar nu putem, iar presedintele Lituaniei s-a oferit sa acorde asistenta, asa mila i-a fost de noi. Polonia la fel, s-a aratat saritoare in a ne invata, dar noi, tot cu coada sus, precum capra raioasa.
Teodorovici se teme cumva sa nu-si piarda painea, de incepe sa ne minta, ca stapanu-sau?
ioanr
rank 5
Asta
ori e prea pro/st ori ne crede pe noi asa; auzi fraza:""Obiectivul nostru pentru perioada 2007-2013 este de 80%...".Mai zapacitule, dar in ce an esti tu ? Si apoi, ne poti spune concret, ce sume s-au folosit pe proiecte aprobate de cand mananci tu degeaba banii ca ministru ? Nu va laudati cu proiectele obtinute de altii !
LIBERALUL
rank 5
E conform cu absorţia acea afirmaţie!
Pentru intelegere,se tine seama că a fost născut la 7 luni!
Utilizator sters
Fratele geaman a lui pontO vorbeste...lider cu 37%
niculaeda
spune......... pai
- daca romania e "lider" , polonia ce e ? :o)))
tudorion46
rank 5
pai nu-l vezi ca se mira si el de prostia spusa?
ca sa nu mai vorbim despre ce iese din gura membrului celui mai inapt guvern al Romaniei de dupa '89!

Uite, asa platim niste neica nimeni care, pe unde ajung, pe acolo dau cu bata in balta!
LIBERALUL
rank 5
Adică,
Guvernul absoarbe bine.Dar unde irigă ce absoarbe?
Deocamdată,doar supă de pui,fără pui,că pui apă,pui
sare,pui ceva legume si ..de unde pui?!
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor