Teodorovici: Romania a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene

Vineri, 29 August 2014, ora 08:17
4223 citiri
Teodorovici: Romania a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene

Romania avea in urma cu doi ani rate foarte scazute de absorbtie a fondurilor europene, insa intre timp a devenit un lider in absorbtia fondurilor europene, a declarat joi, la Zagreb, ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, in debutul vizitei sale oficiale de doua zile in Croatia.

Rata de absorbtie era in 2012 de 8,5%, apoi a venit la putere actualul guvern si a introdus o serie de masuri in urma carora rata de absorbtie a ajuns la 37%, a spus ministrul roman.

"Obiectivul nostru pentru perioada 2007-2013 este de 80% din cele 19,2 miliarde de euro alocate Romaniei pentru aceasta perioada, in timp ce obiectivul pentru urmatoarea perioada, 2014-2020, este de a creste rata de absorbtie la 100% din cele 43 de miliarde de euro alocate Romaniei", a afirmat Teodorovici la o conferinta de presa comuna cu vicepremierului croat Branko Grcic, ministru al Dezvoltarii Regionale si Fondurilor Europe.

Teodorovici, care anterior a prezentat experienta Romaniei in administrarea fondurilor europene, a spus ca Romania a inregistrat cele mai mari probleme in atragerea fondurilor pentru proiecte de mediu, de transport si de achizitii publice. El a afirmat de asemenea ca Romania si-a simplificat sistemul de achizitii publice, facandu-l cel mai simplu sistem din Europa pentru sectorul privat.

Grcic a declarat ca rata de absorbtie a Croatiei este in prezent de 75-76%, adaugand ca s-au inregistrat progrese uriase in privinta platilor, despre care el a spus ca reprezinta cel mai bun indicator pentru absorbtie. El a subliniat ca Croatia a inaintat proiecte pentru aproape intreaga suma alocata, 450 de milioane de euro, pentru 2013 si ca acum pregateste proiecte pentru alocarile pentru 2014.

Oficialul croat a mai spus ca Zagrebul are alocate 8,3 miliarde de euro din fonduri structurale in urmatoarea perioada bugetara de sapte ani. In ceea ce priveste prioritatile guvernului croat, el a spus ca 25 de proiecte majore si 35 de scheme de granturi au fost stabilite si ca valoarea lor totala este de aproximativ 1,6 miliarde de euro.

După valurile de critici, Roxana Mînzatu ține capul sus în prima reacție publică: "Era timpul ca România să aibă o astfel de influență"
După valurile de critici, Roxana Mînzatu ține capul sus în prima reacție publică: "Era timpul ca România să aibă o astfel de influență"
Noul comisar european al României, Roxana Mînzatu, a spus marți, 17 septembrie, că țara noastră are o influență importantă în blocul comunitar prin portofoliul primit, gestionând...
Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
Sorin Ioniță s-a alăturat valului de critici la adresa premierului Marcel Ciolacu după anunțul de marți, 17 septembrie, că Roxana Mînzatu a obținut portofoliul „Competențe și...
#Eugen Teodorovici absorbtie fonduri, #Romania absorbtie fonduri europene , #ministrul Fondurilor Europene
  1. După valurile de critici, Roxana Mînzatu ține capul sus în prima reacție publică: "Era timpul ca România să aibă o astfel de influență"
  2. Analistul politic Sorin Ioniță: Premierul Ciolacu a obținut opusul postului promis în Comisia Europeană
  3. USR, declarații acide la adresa lui Ciolacu după funcțiile primite de România în Comisia Europeană: "E un premiu de consolare"
  4. "Este un eșec pentru România". Atacuri la Ciolacu după dezvăluirea portofoliului obținut în Comisia Europeană
  5. E oficial! Roxana Mînzatu, numită vicepreședinte al Comisiei Europene și comisar pentru Muncă
  6. România, lovitură răsunătoare la Bruxelles: Ar putea primi funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene și un portofoliu important SURSE
  7. Scandal privind semnăturile Dianei Șoșoacă pentru prezidențiale. SOS România acuză atacuri absurde la adresa partidului
  8. Schimbare de calcule în Comisia Europeană. Ce portofoliu ar putea prelua România
  9. Ce nu s-a văzut în campania lui Nicolae Ciucă. Analiza unui specialist în publicitate: „Asta a vrut să transmită"
  10. Numărul de candidați complică bătălia pentru Cotroceni și strică socotelile unor partide. Cine are de pierdut și cine are de câștigat