Fostul ministru al Fondurilor Europene, senatorul social-democrat Eugen Teorodovici, i-a cerut marti demisia actualului ministru, Aura Raducu, invitata in plen la ora ministrului, exprimandu-si "speranta" ca Guvernul din care face parte sa aiba "un mandat cat mai scurt".
"Doamna ministru, imi pare rau intr-un fel ca sunteti astazi, de 1 martie, in Senat si ca poate fi interpretat ca fiind o motiune simpla ad-hoc, insa mult mai rau imi pare de fondurile europene. (...) Sper sa fie cat mai scurt acest mandat al dumneavoastra si al Guvernului din care faceti parte", a spus fostul ministru in plenul Senatului.
Teodorovici a contestat cifrele avansate de Raducu pe tema ratei de absorbtie, spunand ca diferenta procentuala dintre 59% - rata la venirea Aurei Raducu in minister si valoarea acutuala nu coincide cu sumele accesate.
Aplicatia IT pentru solicitarea de fonduri europene, functionala din 8 martie
"Sunt convins ca, daca va intrebam colegii din Ministerul Fondurilor Europene, cu totii or sa fie foarte multumiti daca de maine ar fi un alt ministru al Fondurilor Europene. Oamenii va pleaca din minister, nu semnati hartii cu lunile, angajatii la cabinetul persoanal al ministrului sunt persoane care nu au primit certificatul ORNISS atunci cand ati cerut sa fie numiti in functia de secretar de stat. (...) V-as cere, doamna ministru, sa luati in considerare chiar si demisia dumneavoastra, in situatia in care considerati ca nu puteti sa asigurati managementul acestor fonduri europene. Va urez succes", a conchis Teodorovici.
Haralambie Vochitoiu (UNPR) i-a urat "La multi ani" Aurei Raducu si echipei sale, adaugand ca "este unul din putinele lucruri frumoase pe care vi le pot spune".
"Insasi faptul ca ati fost invitata aici de catre toate grupurile parlamentare, PNL, PSD, UNPR, UDMR, inseamna ca exista o problema in ministerul dumenavoastra, asta este regula dupa care invitam aici ministri", a spus Vochitoiu in plen.
De asemenea, senatorul UNPR a amintit de doua "probleme sistemice" de la audierea ministrului in Parlament, legate de competitivitate - o mare parte din fondurile europene merg catre ministere, nu spre mediul privat - si de activitate de la Autoritatea de Audit.
Senatorul liberal Dumitru Oprea a sugerat ca ministrul sa apeleze la "voluntariat universitar" pentru ca in Romania exista un un centru de studii europene cu vizibilitate europeana, unde se fac proiecte si se fac cursuri speciale.
"Vin dintr-o universitate care cred ca a creat un prim departament de management de proiecte. Speriati fiind de avalansa fondurilor europene, au facut ceea ce dumneavoastra spuneti ca este neinspirat si eu am spus la fel, dar nu mai eram rectorul universitatii. Au creat un departament distinct de management prioiecte din fonduri europene, in loc sa le adauge departamentului de management proiecte", a mai spus Dumitru Oprea.
Klarik Laszlo (UDMR) a spus, in plen, ca Parlamentul are "toata bunavointa" sa de-a un ajutor la "deblocarea problemelor", dar ca institutia are doar un apanaj redus pe aceasta tema.
"Parlamentul are doar un apanaj redus privind gestionarea fondurilor europene pentru ca Parlamentul nu aproba documentele programatice, Parlamentul nu aproba evalarile ex ante, ex post, nu aproba procedurile de lucru. Gestionarea fondurilor europene nu se desfasoara intr-un sistem ermetic inchis fata de legislatia nationala. Multe dificultati privind implementarea acestor fonduri provin din legislatia nationala si va rog sa considerati participarea dumenavoastra astazi aici ca un dialog cu Parlamentul si sa fiti convinsa ca avem toata bunavointa sa dam un ajutor privind deblocarea problemelor privind implementarea fondurilor europene", a spus senatorul.