Ziare.com
Eugen Tomac

Despre Eugen Tomac

Eugen Tomac s-a nascut la 27 iunie 1981, Oziornoe, Regiunea Odessa, RSS Ucraineana, URSS, astazi in Ucraina, si este un politician, istoric si jurnalist roman. Din anul 2012 este deputat in Parlamentul Romaniei. 

Eugen Tomac a venit in Romania la varsta de 17 ani prin programul de burse oferit de Guvernul Romaniei etnicilor romani din jurul granitelor.

Este profesor de istorie la Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru romanii de pretutindeni, institutie ce apartine de Ministerul Afacerilor Externe, unde studiaza tineri din Albania, Bulgaria, Macedonia, Republica Moldova, Serbia, Turkmenistan, Ucraina.

Studiile

A studiat la Facultatea de Istorie, Universitatea din Bucuresti (1999-2003), si a sustinut licenta pe tema „Basarabia, provincie romaneasca la periferia URSS”.

De asemenea, are un master sustinut in cadrul aceleasi facultati pe tema „Mecanisme de deznationalizare in URSS” (2003-2004), in prezent fiind doctorand la Universitatea din Bucuresti.

Activitatea politica

In perioada 2000–2004 a fost presedinte al Ligii Tinerilor Romani de Pretutindeni urmand apoi sa coordoneze proiecte nationale de tineret prin Centrul pentru Educatie Democratica.

In perioada 2004-2006 a coordonat programul „News to Know”, proiect implementat cu suportul Departamentului de Stat al SUA in zonele rurale defavorizate din Romania.

In octombrie 2008, Partidul Democrat Liberal l-a propus pe Eugen Tomac pentru alegerile parlamentare in Colegiul uninominal 2 pentru diaspora, pentru a castiga un fotoliu de deputat reprezentand romanii din Europa de Est si Asia. Desi a primit cele mai multe voturi, nu a fost ales deputat.

A fost consilier personal al presedintelui Traian Basescu pentru relatia cu romanii de pretutindeni.

In 9 decembrie 2012 a candidat la alegerile legislative din partea PDL, pe listele ARD, pentru un loc de deputat in Colegiul 2 Diaspora si a obtinut 78% din voturile din colegiu.

In 21 decembrie a fost ales presedinte al Comisiei pentru comunitatile romanesti din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor.

In 19 iulie 2013, Eugen Tomac a demisionat din PDL si s-a inscris in Miscarea Populara. Dupa infiintarea Partidului Miscarea Populara, s-a inscris in formatiune. La 8 iunie 2014, la Congresul PMP, Elena Udrea a fost aleasa presedintele Partidului. In 30 ianuarie 2015 Elena Udrea s-a autosuspendat din aceasta functie, interimatul fiind asigurat de Eugen Tomac. La 8 februarie 2015, a avut loc un nou Congres PMP, Tomac a fost ales al partidului.

Lucrari publicate

A coordonat studiul “Focus on Romanians”, raport privind situatia romanilor de pretutindeni, aspecte privind discriminarea romanilor din vecinatatea Romaniei si din diaspora.

Situatia invatamantului si mass-media de limba romana, din comunitatile romanesti, sunt principalele capitole abordate in acest prim raport public editat in Romania dupa 1989, februarie 2005.

Coordonator al Colectiei LEX Romanii de langa noi „Comunitati romanesti -drepturi si norme universale”, ghid juridic ce cuprinde legi universale si europene privind protectia minoritatilor si combaterea discriminarii pe criteriu etnic, decembrie 2004.

Eugen Tomac
Eugen Tomac

Data nasterii:  27 iunie 1981, Oziornoe, astazi Ucraina

Cariera:  politician

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Eugen Tomac, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
 
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor