Preşedintele PMP, eurodeputatul Eugen Tomac, a declarat joi, 6 aprilie, într-o conferinţă de presă la Braşov, că o eventuală comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare ar fi neconstituţională.
"Există o decizie a Curţii Constituţionale care nu permite comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Îi invit să se uite cu multă atenţie la ce a decis Curtea în urmă cu 12 ani", a afirmat preşedintele PMP, întrebat despre faptul că în cadrul şedinţei BPN a PNL s-ar fi discutat despre posibilitatea comasării alegerilor locale cu cele parlamentare.
Eugen Tomac a fost prezent joi, la Braşov, pentru a-şi prezenta demersurile privind acceptarea României în Spaţiul Schengen, procesul deschis în calitate de europarlamentar la Curtea Europeană de Justiţie, prin care cere anularea deciziei Consiliului UE şi petiţia, pe care sunt îndemnaţi toţi românii să o semneze.
În acest sens, Tomac a precizat că, până în prezent, petiţia a fost semnată deja de peste 2.500 de braşoveni. Conform liderilor locali ai PMP, pe lângă adeziunea online, braşovenii vor avea posibilitatea să semneze acest document şi la cele 4 corturi, care urmează să fie amplasate în municipiul Braşov.
PNL va propune coaliţiei de guvernare reducerea numărului de alegeri de anul viitor, printr-o variantă de comasare care să fie permisă de lege, a declarat preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă.
Acesta a fost întrebat, joi, într-o conferinţă de presă, dacă în cadrul BPN al PNL unul dintre subiectele discutate a fost şi cel privind comasarea alegerilor de anul viitor, respectiv a alegerilor generale cu cele locale.
"Este o propunere pe care am discutat-o în şedinţa de astăzi şi am decis ca la nivelul specialiştilor din partid să se analizeze care sunt elementele clare de legalitate pentru o astfel de măsură, pentru o astfel de decizie, ţinând cont că, din sondajele pe care le-am efectuat, într-o proporţie majoritară cetăţenii îşi doresc comasarea sau mai bine zis reducerea numărului de alegeri. Dacă ne uităm la anul viitor, vom vedea că există patru runde de alegeri. Din experienţa a ceea ce s-a petrecut de-a lungul anilor, cu tot ceea ce înseamnă campania electorală şi alegerile propriu-zise, putem să desluşim cât se poate de simplu că, practic, activitatea concretă guvernamentală, administrativă şi locală şi centrală va fi ocupată cu desfăşurarea acestui număr foarte mare de alegeri. Ca atare, dacă va exista posibilitatea, subliniez încă o dată, legală, ca aceste alegeri, numărul acestor alegeri să fie redus, vom veni cu o propunere, o vom discuta inclusiv în coaliţie şi sperăm să găsim o soluţie. Dacă nu se va găsi o soluţie, vom derula patru runde de alegeri", a declarat Nicolae Ciucă.