Deputat: Romania sa informeze UE ca Serbia nu respecta protocolul pentru protectia minoritatilor

Vineri, 20 Noiembrie 2015, ora 20:39
2471 citiri
Deputat: Romania sa informeze UE ca Serbia nu respecta protocolul pentru protectia minoritatilor
Foto: Facebook/Eugen Tomac

Deputatul Eugen Tomac sustine ca Romania trebuie sa informeze de urgenta statele UE despre nerespectarea de catre Serbia a prevederilor protocolului bilateral privind protectia minoritatilor nationale semnat la Bruxelles in 2012.

Eugen Tomac, presedinte executiv al Miscarii Populare, aflat in Serbia impreuna cu o delegatie a Comisiei pentru comunitatile de romani din afara granitelor tarii din Camera Deputatilor, a atras atentia vineri asupra nerespectarii de catre Serbia a prevederilor protocolului bilateral privind protectia minoritatilor nationale, semnat la Bruxelles in martie 2012, el sustinand ca Romania trebuie sa informeze de urgenta statele Uniunii Europene despre aceasta situatie.

"Din pacate, am constatat, in urma unor discutii indelungate si intense, ca Serbia mentine aceeasi linie rigida in ceea ce priveste respectarea angajamentelor asumate la Bruxelles in anul 2012. Atunci, Romania a conditionat votul sau pentru parcursul european al Serbiei tocmai de acest protocol, care reglementeaza cadrul juridic privind minoritatile nationale din Serbia si Romania.

In acest moment, acordul nu este respectat de catre partea sarba. De aceea, Romania trebuie sa informeze de urgenta statele Uniunii Europene cu privire la aceasta situatie. Avem obligatia de a insista ca protocolul sa fie pus in aplicare", a spus Eugen Tomac, dupa intrevederi cu reprezentanti ai Comisiei pentru diaspora si sarbii din regiune, ai Comisiei pentru politica externa si ai Grupului parlamentar de prietenie cu Romania din Adunarea Nationala a Serbiei, precum si cu presedintele Comisiei mixte privind protectia minoritatilor intre Serbia si Romania, Zoran Masic, secretar de stat in Ministerul Educatiei din Serbia.

Potrivit lui Tomac, solicitarile Romaniei, in relatia cu Serbia, sunt aceleasi de ani de zile: "invatamant in limba romana pentru toti copiii care vorbesc aceasta limba, recunoasterea Bisericii Ortodoxe Romane pe intreg teritoriul Serbiei, nu doar in Voivodina, emisiuni in limba romana la posturile de radio si televiziune din regiune pentru romanii din Valea Timocului".

Tomac mai sustine ca Serbia, desi are cadrul juridic necesar pentru a solutiona problema romanilor din Valea Timocului, nu doreste acest lucru, "mentinand, in mod artificial, conceptul de identitate vlaha".

"Nu putem tolera ca romanii din Valea Timocului sa fie lipsiti de drepturile lor firesti: scoala, Biserica si presa in limba romana. Desi ne lovim de rigiditatea autoritatilor sarbe, dialogul trebuie sa continue. Sper ca in cel mai scurt timp sa revin la Belgrad cu solutii pentru a debloca acest cerc pe care autoritatile sarbe l-au creat in mod voit, mentinand comunitatea romana divizata", a adaugat presedintele executiv al Miscarii Populare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Serbia minoritati Romania, #Serbia incalcare lege minoritati , #partidul Miscarea Populara