Eugen Tomac acuza Budapesta de o politica primitiva antiromaneasca. Care sunt motivele

Duminica, 18 Noiembrie 2018, ora 15:49
3647 citiri
Eugen Tomac acuza Budapesta de o politica primitiva antiromaneasca. Care sunt motivele
Foto: Facebook/Eugen Tomac

Presedintele Partidului Miscarea Populara (PMP), Eugen Tomac, acuza autoritatile de la Budapesta ca duc o politica primitiva antiromaneasca, pentru ca le-ar fi interzis profesorilor romani din Ungaria sa participe la Jula, la o actiune de celebrare a 100 de ani de la Marea Unire.

"Vin direct din Ungaria si sunt de-a dreptul socat de un lucru care s-a intamplat sambata in Ungaria. Am fost impreuna cu viceprimarul municipiului Alba Iulia Gabriel Plesa la o reuniune aniversara cu prilejul Centenarului organizata de comunitatea romaneasca din Ungaria de la Jula. (...) Am avut prilejul sa simt pe propria piele ce inseamna sa duci o politica primitiva antiromaneasca in statul vecin. (...).

Voi face o nota scrisa prin care voi cere ministrului de externe sa reactioneze de urgenta fata de acest atac brutal al Guvernului de la Budapesta fata de comunitatea romaneasca. La actiunea de ieri li s-a interzis tuturor profesorilor romani de la scolile cu predare in limba romana din Ungaria sa participe la acest eveniment", a declarat, intr-o conferinta de presa, liderul PMP.

Tomac a adaugat ca a primit aceasta informatie de la mai multi dascali care "si-au anulat prezenta la reuniunea de la Jula pentru ca au fost avertizati ca daca vor participa la o actiune de aniversare a celor 100 de ani de la faurirea Romaniei Mari vor fi sanctionati".

Astfel, s-a ajuns la o situatie absolut jenanta, a sustinut Tomac, cand profesorii care "urmau sa fie premiati pentru modul exemplar cum militeaza pentru pastrarea limbii romane in Ungaria" nu au mai venit sa-si ridice diplomele.

"Voi cere maine ministrului de externe o pozitie oficiala a statului roman fata de acest gest brutal, condamnabil. Nu se poate asa ceva. E de necrezut. Imaginati-va cum ar fi daca profesorilor maghiari din Romania li s-ar interzice sa participe la evenimente ce sunt organizate de comunitatea maghiara din Romania. A cere respect inseamna sa ii respecti si pe ceilalti", a conchis presedintele PMP.

Eugen Tomac a participat duminica, la Alba Iulia, alaturi de presedintele executiv al PMP, Marius Pascan, si de alti membri din conducerea partidului, la o sedinta regionala, cu lideri ai partidului din Alba, Brasov, Harghita, Hunedoara si Mures.

#Tomac Ungaria maghiari romani Unire , #partidul Miscarea Populara