Seful PMP: Ma indoiesc ca o finala Ponta-Predoiu va aduce un presedinte de dreapta Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 06 Februarie 2014, ora 12:50
3577 citiri
Seful PMP: Ma indoiesc ca o finala Ponta-Predoiu va aduce un presedinte de dreapta Interviu

Candidatul Partidului Miscarea Populara la prezidentiale va fi membru al partidului si va fi stabilit dupa europarlamentare, a declarat Eugen Tomac, presedintele PMP.

Intrebat intr-un interviu acordat Ziare.com despre o eventuala sustinere a lui Mihai Razvan Ungureanu la prezidentiale, Eugen Tomac a evitat un raspuns transant: "Agenda fuziunii (PMP - FC - n.red.) inceputa anul trecut ramane deschisa si urmeaza sa reluam discutiile in aceste zile".

In acelasi timp, daca va exista o lupta pentru Cotroceni intre Victor Ponta si Catalin Predoiu, Eugen Tomac nu ii da sanse celui de al doilea. "Ma indoiesc ca o finala intre Victor Ponta si Catalin Predoiu poate sa ne aduca un presedinte de dreapta", a precizat liderul noului partid.

Presedintele PMP a explicat ca, daca vor exista membri ai partidului cu probleme penale, ei vor fi exclusi dupa ce vor fi condamati de instanta, lucru valabil si pentru "Florin Popescu si pentru Eugen Tomac".

In interviul acordat Ziare.com, Eugen Tomac a raspuns

acuzatiilor formulate la adresa PMP de Raluca Turcan si a dat explicatii in privinta unor deputati cu trecut politic sinuos, trecuti la PMP, Clement Negrut, care a votat impotriva guvernului Boc la motiunea de cenzura privind masurile de austeritate, si Dragos Gunia, care s-a abtinut la votul privind modificarile Codului Penal din "martea neagra".

Intr-un recent interviu acordat Ziare.com, prim-vicepresedntele PDL Raluca Turcan afirma ca "prin faramitarea dreptei este netezita calea USL. Daca PMP ramane doar la stadiul de fosti membri PDL, netezeste calea lui Victor Ponta." Cum raspundeti acestei acuzatii ca ati face jocul USL?

Eu inteleg nervozitatea celor din PDL. Nu am ce comenta decat ca obiectivul PMP este cu mult mai mare decat disputele dintre partidele de pe dreapta. Obiectivul nostru strategic major este sa evitam pesedizarea Romaniei si existenta unei drepte unite, impreuna cu presedintele Traian Basescu, la alegerile prezidentiale de anul viitor da sanse cu mult mai mari ca acest lucru sa nu se intample. Obiectivul nostru este sa oprim dezastrul instalat de USL.

Credeti ca mai e fezabila unificarea despre care vorbeati in conditiile hemoragiei dinspre PDL spre PMP?

Nu vreau sa reiau motivele pentru care eu si colegii mei actuali am decis la un moment dat sa plecam din PDL. Cred ca dupa europarlamentare avem obligatia sa reluam discutiile astfel incat sa fim toate formatiunile de dreapta intr-un proiect comun.

In prima linie a PMP exista doar fosti pedelisti. De la dvs, la domnii Baconschi, Papahagi, Funeriu, la Elena Udrea. Ati promovat si personalitati noi, fara istorie politica?

Da, exista si oameni la prima optiune politica, unii conduc organizatii locale. De exemplu, Ruxandra Dragomir, fosta presedinta a Federatiei Romane de Tenis. Mai sunt si altii, n-as intra in detalii. Exista organizatii in tara unde peste 70% dintre membri sunt la prima optiune politica. La Cluj, 90% dintre colegii nostri nu au vechime in politica.

Vi s-au alaturat si persoane cu un trecut politic mai sinuos. De exemplu, deputatul Clement Negrut a votat in favoarea motiunii de cenzura impotriva Guvernului Boc, in urma adoptarii masurilor de austeritate din 2010. A plecat din PDL atunci, a revenit, acum e deputat PMP. Dl. Dragos Gunia s-a abtinut de la vot in "martea neagra" la modificarea Codului Penal si a fost suspendat din PDL pentru aceasta abtinere. Se potrivesc domniile lor cu criteriile dvs.?

Sigur ca exista lucruri la care putem face referire in activitatea politica a fiecaruia. Esential este ca dl. Negrut e un politician foarte bun, liderul organizatiei noastre din Alba si nu pot sa am decat cuvinte de apreciere pentru domnia sa.

In "martea neagra", cand dl. Gunia s-a abtinut, am fost si eu acolo, nu a existat o ordine de zi, a fost o confuzie privind proiectele de lege introduse pe furis in dezbatere si au existat colegi care nu s-au pronuntat cum trebuie, iar explicatiile domniei sale sunt clare.

Ce veti face daca veti avea membri cu dosare penale. Va dau exemplul lui Florin Popescu. Pentru perioada cat a fost presedinte CJ Dambovita, DNA a deschis 12 dosare, aflate in faza actelor preliminare, privind proceduri de achizitie publica si incheierea unor contracte de lucrari. Daca impotriva domniei sale sau a oricarui membru va incepe urmarirea penala cum veti proceda?

Indiferent daca vorbim de Florin Popescu sau de Eugen Tomac statutul e foarte explicit - inceteaza calitatea de membru cand exista o decizie judecatoareasca care dovedeste ca un membru a savarsit cu intentie infractiuni.

Aveti criterii clare pentru alcatuirea listelor la europarlamentare?

Incepem o competitie interna pentru stabilirea listei si avem criterii clare. O prima conditie e sa nu fi plagiat niciodata. Avem oameni valorosi, precum Cristian Preda, Teodor Baconschi, Daniel Funeriu, dar si altii, care vor intra in competitie.

Si d-na Elena Basescu?

Nu am avut discutii cu d-na Basescu care este un europarlamentar foarte bun.

Pentru prezidentiale aveti o decizie de principiu?

Candidatul nostru va fi membru PMP. Il vom stabili dupa europarlamentare.

Daca dupa europarlamentare cel mai bine plasat va fi candidatul PDL, de exemplu, dl. Predoiu, sunteti dispusi sa-l sustineti, in numele dreptei unite?

PMP va avea cel mai bun candidat si mi-as dori ca celelalte partide sa sustina candididatul nostru. Ma indoiesc ca o finala intre Victor Ponta si Catalin Predoiu poate sa ne aduca un presedinte de dreapta.

Spuneti ca sigur candidatul sustinut de PMP va fi din partid. Asta inseamna ca pe dl. Ungureanu l-ati sustine doar daca FC fuzioneaza cu PMP?

Agenda fuziunii inceputa anul trecut ramane dechisa si urmeaza sa reluam discutiile in aceste zile.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#PMP PDL, #candidat prezidentiale PMP, #MRU prezidentiale , #partidul Miscarea Populara
Comentarii
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5
Pai de ce credeti ca a sarit Leana in barca ata gaurita?