Tomac, despre embargoul Rusiei pe vinurile moldovenesti: Abordare tipica razboiului rece

Joi, 12 Septembrie 2013, ora 20:53
2132 citiri
Tomac, despre embargoul Rusiei pe vinurile moldovenesti: Abordare tipica razboiului rece
Foto: gazetadenavodari.net

Liderul Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, afirma, intr-o declaratie de presa remisa Ziare.com, ca Rusia practica in aceasta perioada un santaj asupra Republicii Moldova, iar prin instituirea embargoului pentru vinuri, Rusia arata ca este dispusa sa puna presiune pe toate planurile pentru a-si mentine influenta in zona.

"Santajul pe care il aplica Federatia Rusa asupra R. Moldova in aceasta perioada urmareste mai multe mize. In mod direct, Rusia vrea sa puna presiune pe autoritatile de la Chisinau in preajma summitului de la Vilnius.

Acest lucru a fost spus explicit de catre cel mai demagog oficial rus, vicepremierul Dmitri Rogozin, saptamana trecuta la Chisinau, cand a dat, practic, un ultimatum autoritatilor R. Moldova, prin amenintarea ca daca se continua traseul catre Uniunea Europeana, s-ar putea ca R. Moldova sa simta din plin gerul de la iarna.

Portavocea Kremlinului in aceasta problematica a conditionat, in acest fel, livrarea de gaze catre R. Moldova in functie de evolutiile de dupa summitul din Lituania ce va avea loc in luna noiembrie, in cazul in care R. Moldova va semna acordul de asociere la Uniunea Europeana", afirma Eugen Tomac.

Pe de alta parte, acesta sustine ca in acest "joc geopolitic" a fost implicat si Patriarhul Rusiei.

"Ca sa fie mesajul cat mai explict si pentru a spori confuzia, Moscova a mai implicat si un alt actor influent in acest joc geopolitc, pe care il promoveaza tot mai agresiv.

Patriarhul Rusiei a efectuat o vizita de cateva zile in Basarabia, unde spritual, biserica ortodoxa este dominata de parohii aflate in subordinea Moscovei si nu a Bisericii Ortodoxe Romane.

Patriarhul Kiril a mentinut aceeasi linie politica, manifestand un total dispret fata de autoritatile R. Moldova, pentru ca a adancit si mai mult criza politica existenta.

A te adresa la Chisinau "poporului moldovenesc", iar la Tiraspol "poporului transnitrean", inseamna, de fapt, sa aplici tezele lui Stalin privind crearea artficiala de noi popoare atunci cand nu mai poti convinge prin propaganda", subliniaza liderul Partidului Miscarea Populara.

In plus, Eugen Tomac reaminteste ca Patriarhul Kiril "a mai vizitat Basarabia in urma cu un an si a uimit o lume intreaga pentru ca a oferit cea mai inalta distinctie a bisericii ruse presedintelui Partidului Comunistilor din R. Moldova, Vladimir Voronin".

"Miza politica va fi suprapusa si cu una de interese mafiote"

Deputatul comenteaza aspru sidecizia Rusiei de a impune embargou asupra vinurilor din R.Moldova.

"Imediat ce si-au incheiat cei doi emisari ai Kremlinului vizita in R. Moldova, Rusia a si trecut la sanctiuni directe, care au lovit din plin o ramura foarte importanta a economiei statului vecin. Au interzis accesul vinurilor din Basarabia pe piata din Federatia Rusa. O astfel de abordare, prin aplicarea de sanctiuni economice, este tipica razboiului rece.

Urmeaza, probabil, si alte restrictii care sa loveasca atat economia, cat si cetatenii R. Moldova. Prin instituirea embargoului pentru vinurile din R. Moldova, Rusia arata ca este dispusa sa puna presiune pe toate planurile pentru a-si mentine influenta in zona", mai spune Eugen Tomac.

Totodata, liderul PMP atrage atentia asupra faptului ca aceste amenintari mai au si o alta miza.

"Practic, industria vinurilor din R. Moldova primeste o lovitura cu impact pe termen lung, pentru ca in mod cert rusii vor vinurile basarabene pe piata lor, insa vor schimba regulule in ceea ce priveste exportul. In urmatoarea perioada e posibil sa apara intermediari care vor prelua intregul proces de export al vinurilor dinspre Chisinau catre Rusia. Miza politica va fi suprapusa si cu una de interese mafiote, un proces care nu mai are nimic in comun cu economia de piata, dar functioneaza din plin in tari care doar mimeaza democratia.

Situatia astfel creata este un prilej bun pentru ca Uniunea Europeana sa-si asume o atitudine mult mai ferma in aceasta problema, iar noi chiar putem oferi solutii, intrucat comisarul pentru agricultura de la Bruxelles este romanul Dacian Ciolos. Solutia nu este, deci, foarte departe", conchide liderul PMP.

C.B.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tomac embargo vinuri Moldova, #Tomac santaj Rusia Moldova, #Tomac Rusia razboi rece , #partidul Miscarea Populara