Tomac propune trei masuri pentru prevenirea "risipei" banilor publici

Vineri, 27 Noiembrie 2020, ora 13:59
965 citiri
Tomac propune trei masuri pentru prevenirea "risipei" banilor publici
FOTO: Facebook/Eugen Tomac

Presedintele Partidului Miscarea Populara, Eugen Tomac, propune trei masuri pentru a preveni "risipa" banului public, care vizeaza utilizarea inteligentei artificiale in colectarea taxelor, publicarea contractelor incheiate de institutiile publice pe site-ul acestora si referendum al comunitatii pentru imprumuturi mai mari de 5% din bugetul institutiei care le solicita.

"Avem nevoie de un vaccin impotriva risipei banilor publici! Avem o tara cu resurse si bani multi. De ce nu reusim sa ne dezvoltam? Simplu. Pentru ca banii publici sunt risipiti continuu si nimeni nu face nimic. Statul nu reuseste sa colecteze veniturile la bugetul de stat. Suntem ultimii din Uniunea Europeana la acest capitol. Asta inseamna mai putini bani pentru pensii, sanatate si scoala. O alta cauza sunt cheltuielile netransparente din administratia publica, din companiile de stat sau alte entitati publice cu bugete mari. Acestea isi permit sa risipeasca banul public fara niciun fel de responsabilitate, intr-o lipsa totala de transparenta. Si, nu in ultimul rand, pentru ca se angajeaza continuu imprumuturi atat de catre comunitatile locale, cat si de catre Guvern fara ca nimeni sa stie daca acestea sunt cu adevarat necesare", a scris Tomac, vineri, pe Facebook.

Masurile identificate de PMP sunt utilizarea inteligentei artificiale in colectarea taxelor, prin care Romania poate ajunge "in timp record" de la coada clasamentului UE in topul celor mai eficiente tari din acest punct de vedere, si transparenta "totala" in administratie - toate contractele incheiate de institutiile publice sa fie publicate "in timp real" pe site-urile acestora.

O alta masura propusa de PMP vizeaza imprumuturile publice. "Orice imprumut care depaseste 5% din bugetul unei institutii publice, Primarie, Consiliu judetean sau alta entitate de stat sa fie supus unui referendum. Cetatenii sunt cei care achita aceste imprumuturi si ei trebuie sa stie si sa valideze prin vot orice angajament mai mare de 5% din bugetul unei comunitati. Votul poate fi exercitat online, pentru a spori, totodata, increderea in sistemele de vot electronice si pentru a face economii la bugetul public", a explicat Eugen Tomac.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Transnistria a convocat un for excepțional ca să analizeze măsurile la adresa ”blocadei economice” instituite de Republica Moldova
Transnistria a convocat un for excepțional ca să analizeze măsurile la adresa ”blocadei economice” instituite de Republica Moldova
Congresul deputaţilor transnistreni de toate nivelurile, un for convocat doar în situaţii excepţionale, va discuta miercuri, de la ora 11.00, situaţia din economia regiunii şi măsurile prin...
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Strategia partidelor de nișă pentru alegeri: "Este foarte mare efortul, poate chiar imposibil. Lupta este pe locurile eligibile"
Scena politică din România s-a îmbogățit cu foarte multe partide mici care sunt, în majoritatea cazurilor, formate în ultimii ani. Doar în 2023 s-au creat 27 de noi partide după ce lideri...
#Eugen Tomac, #PMP, #masuri, #alegeri parlamentare , #partidul Miscarea Populara