Cei 100 de euro donati de Ambasada rusa, returnati - Se cere in schimb tezaurul romanesc

Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 21:00
11202 citiri
Cei 100 de euro donati de Ambasada rusa, returnati - Se cere in schimb tezaurul romanesc
Foto: Arhiva/Ziare.com

Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a anuntat, vineri, ca a returnat donatia de 100 de euro facuta de Ambasada rusa la Bucuresti, considerand-o batjocoritoare. Mai mult, acesta a trimis si o scrisoare ministrului rus de Externe, in care cere returnarea "tezaurului romanesc furat".

Intr-un mesaj postat pe Facebook, Eugen Tomac arata ca a ales aceasta zi pentru returnarea donatiei (ultima zi in care se pot face donatii pentru Cumintenia Pamantului) "pentru a nu risca reintoarcerea unui dar nedorit".

Tomac afirma ca donatia Ambasadei Ruse a fost un pretext "tocmai potrivit pentru a transmite un mesaj politic plin de dispret. Materialul video, lansat odata cu anuntul donatiei extrem de 'generoase' de 100 de euro, nu face decat sa demonstreze din nou ostilitatea Moscovei fata de Romania.

Denaturarea cu buna stiinta a istoriei noastre este o ofensa care nu poate fi tolerata", scrie pe Facebook Eugen Tomac.

"In numele tuturor romanilor care s-au simtit jigniti de gestul Ambasadorului Federatiei Ruse la Bucuresti, Valeri Kuzmin, consider ca returnarea celor 100 de euro, reprezentand donatia statului rus, este cel mai corect gest de raspuns", continua presedintele executiv al PMP.

"Totodata, i-am adresat o scrisoare ministrului de Externe al Federatiei Ruse, Serghei Lavrov, in care solicit, in schimb, returnarea Tezaurului romanesc aflat la Moscova", mai scrie el, atasand scrisoarea care a fost expediata ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov.

In aceasta, Tomac califica clipul de propaganda postat online de Ambasada rusa zilele trecute ca fiind "o insulta josnica la adresa intregii natiuni romane, iar lansarea acestuia in contextul unei campanii nationale de recuperare a patrimoniului - de-a dreptul batjocoritoare".

Au mai existat reactii dure la gestul Ambasadei ruse. Printre acestea s-a aflat si cea a lui Iulian Fota, fost consilier prezidential pe probleme de securitate.

A.S.

#Eugen Tomac returnat donatie Rusia, #donatie Rusia Cumintenie returnata, #Tomac scrisoare Lavrov tezaur romanesc, #scrisoare ministru externe rus tezaur Romania , #stiri Eugen Tomac