Tomac: Unirea cu R. Moldova se poate face mai rapid decat credem Interviu

Joi, 05 Decembrie 2013, ora 08:33
5589 citiri
Tomac: Unirea cu R. Moldova se poate face mai rapid decat credem Interviu

Liderului Partidului Miscarea Populara, deputatul de diaspora Eugen Tomac, considera ca unirea Romaniei cu Republica Moldova e un obiectiv realist si ca toate problemele care ar impiedica-o pot fi solutionate.

Tomac a declarat pentru Ziare.com ca sansa unirii s-a ratat la inceputul anilor '90, din cauza presedintelui de atunci, Ion Iliescu, si ca daca Traian Basescu era presedinte atunci, aceasta unificare se putea realiza.

"O natiune nu-si poate recapata demnitatea ascunzand adevarul, ori acesta este cat se poate de clar, majoritatea populatiei R. Moldova este romaneasca, deznationalizata, indoctrinata si tinuta departe de tot ceea ce-i apartine prin santaj politic si propaganda mediatica", mai crede Tomac.

El considera ca politicienii aflati la conducere la Chisinau sunt "speriati" de declaratiile pro-unionist, desi aproape toti sunt cetateni romani.

Citeste mai jos interviul acordat Ziare.com de Eugen Tomac:

Presedintele Basescu a vorbit despre unirea Romaniei cu Republica Moldova, ca proiect de tara pentru viitor. Ar mai fi posibil asa ceva, realist vorbind? Adica s-ar putea trece peste problema transnistreana, numarul mare al celor care nu doresc unirea, impotrivirea minoritatilor rusofone si multe alte lucruri?

Eu cred ca unirea cu R. Moldova este un obiectiv realist si poate fi realizat mult mai rapid decat ne imaginam. Desigur, exista multe obstacole, precum conflictul transnistrean, situatia minoritatilor din R. Moldova, situatia economica si nu numai, dar toate aceste probleme pot fi solutionate.

Propaganda sovietica antiromaneasca a avut drept obiectiv deznationalizarea populatiei din Basarabia si efectele ei sunt usor de sesizat in toata societatea, inclusiv in randul romanilor dezradacinati. Cu toate acestea, as aminti ca dupa destramarea URSS, autoritatile de la Chisinau au adoptat revenirea la limba romana drept limba oficiala, primul imn al R. Moldova a fost "Desteapta-te romane", iar unirea cu Romania era privita ca o certitudine.

La acest mesaj, Bucurestiul a raspuns prin lasitate si servilism fata de Moscova. Ion Iliescu a tradat interesul national al romanilor si a mers la Moscova impreuna cu Adrian Nastase, semnand, in 1991, un tratat rusinos intre Romania si URSS si spulberand asteptarile milioanelor de romani ramasi in afara granitelor in urma pactului Ribbentrop-Molotov.

Cred ca daca Romania ar fi fost condusa atunci de presedintele Traian Basescu, romanii de la est de Prut ar fi fost astazi cetateni ai Romaniei. Acum avem in fata o noua realitate si trebuie sa actionam cu responsabilitate, fara a brusca lucrurile, dar spunand deschis care sunt interesele noastre. Ceea ce poate face Romania este sa sprijine prin toate instrumentele democratice recapatarea demnitatii romanesti la est de Prut. Nu ne opreste nimeni sa avem un spatiu comun al audiovizualului, sa avem un sistem educational comun in limba romana, o abordare comuna privind prezervarea, dar si promovarea culturii romane. Unirea spirituala trebuie realizata in primul rand si apoi romanii de pe cele doua maluri vor decide daca vor sa locuiasca intr-un singur stat romanesc.

Guvernantii de la Chisinau s-au aratat deranjati de declaratiile lui Traian Basescu, cativa au spus chiar ca ajuta Rusia. Cum comentati?

Intotdeauna este cel mai simplu sa duci in zona speculatiilor o tema atat de puternica cum este cea privind apropierea celor doua maluri ale Prutului. Politicienii, indiferent unde sunt, la Bucuresti sau la Chisinau, trebuie sa dea dovada ca pot fi si oameni de stat si sa abordeze temele cu mult curaj, prin prisma interesului national. Pozitia Rusiei fata de Basarabia este cunoscuta de 200 de ani. O natiune nu-si poate recapata demnitatea ascunzand adevarul, ori acesta este cat se poate de clar, majoritatea populatiei R. Moldova este romaneasca, deznationalizata, indoctrinata si tinuta departe de tot ceea ce-i apartine prin santaj politic si propaganda mediatica. Nu ma mira ca politicieni de la Chisinau, care detin si cetatenia romana, se inspaimanta atunci cand se discuta deschis despre apropierea celor doua state.

Presedintele Romaniei a avut o abordare deschisa, inclusiv cand R. Moldova era guvernata de comunisti. Ceea ce nu inteleg politicienii de la Chisinau este altceva si anume ca presedintele Basescu se adreseaza romanilor din R. Moldova care trebuie sa stie clar care este abordarea noastra.

Nu intra unirea cu Romania in contradictie cu planul de integrare in UE al Republicii Moldova?

Nu, pentru ca acest obiectiv nu se suprapune cu agenda imediata a R. Moldova privind integrarea in Uniunea Europeana. Odata ce Prutul nu va mai fi o frontiera intre cele doua state romanesti, procesul de reintalnire al romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului va fi din ce in ce mai puternic.

Esential este sa fim alaturi de R. Moldova in acest proces, iar Romania poate oferi expertiza in multe domenii, inclusiv in ceea ce priveste integrarea minoritatilor care au fost, la randul lor, deznationalizate prin rusificare fortata. Nu este normal ca minoritatea gagauza sa vorbeasca limba rusa si nu propria limba. Romania, prin vocea presedintelui Basescu, a sustinut neconditionat aderarea R. Moldova la Uniunea Europeana, chiar inainte de aderarea noastra in 2007, iar dupa ce am devenit membri, la fiecare Consiliu European a fost introdusa pe agenda consiliului si situatia din R. Moldova. Am facut acest lucru pentru ca obiectivul integrarii R. Moldova in UE este si cauza noastra.

La ce sa ne asteptam de la Rusia in privinta Republicii Moldova daca aceasta reuseste sa faca pasi mari in directia integrarii europene?

Rusia intelege mult mai bine ca un proces, odata inceput atat de hotarat, nu mai poate fi oprit, chiar daca uneori recurge la metode tipice Razboiului Rece, precum embargoul sau alte forme de presiune imediata. Tarile Baltice au fost si ele victime ale intelegerii dintre Hitler si Stalin, dar au iesit din sfera de influenta a Moscovei tocmai pentru ca Uniunea Europeana si-a propus acest obiectiv.

Astazi e limpede ca UE doreste sa stranga relatia cu R. Moldova si a dat acest semnal la Vilnius. Rusia este un vecin pe care trebuie sa-l tratam cu seriozitate, fara a neglija interesele noastre, care uneori sunt privite diferit de la Kremlin.

Am vazut ca in Ucraina au iesit chiar peste 100.000 de oameni pe strazi pentru integrarea europeana, s-a ajuns la confruntari violente. Am putea vedea asa ceva si la Chisinau, daca parcursul european e deraiat?

Ceea ce s-a intamplat la Kiev demonstreaza clar ca exista o prapastie foarte mare intre popor si autoritati. Oamenii vor un alt viitor, vor libertate de circulatie, vor un trai mai bun. Autoritatile au demonstrat ca nu au puterea de a decide, iar influenta Rusiei este tot mai clara. In schimb, la Chisinau au iesit in strada acum cateva saptamani, peste 100.000 de cetateni pentru a-si manifesta sustinerea fata de Guvernul R. Moldova pentru integrarea in Uniunea Europeana. Practic, a devenit un act de patriotism sa sustii integrarea in UE. Comunistii si ceilalti opozanti ai procesului de integrarea europeana sunt mai mult patrioti ai Federatiei Ruse decat ai R. Moldova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Eugen Tomac unire Moldova, #Tomac Basescu unire Moldova , #stiri Eugen Tomac