Deputatul Tomac acuza Rusia pentru "provocarile" din Transnistria. Cine e "creierul"

Vineri, 21 Iunie 2013, ora 19:35
3579 citiri
Deputatul Tomac acuza Rusia pentru "provocarile" din Transnistria. Cine e "creierul"

Presedintele Comisiei pentru Romanii de Pretutindeni, Eugen Tomac, acuza Rusia pentru recentele tensiuni izbucnite intre Republica Moldova si republica separatista Transnistria, care i-au facut pe multi sa se teama de un nou razboi.

Deputatul PDL pentru diaspora spune, intr-o declaratie pentru Ziare.com, ca vicepremierul rus Dmitri Rogozin e "creierul" acestei operatiuni menite sa deturneze Republica Moldova din drumul ei spre Uniunea Europeana.

Frontul de pe Nistru si bataia pe umar de 4 minute - Interviu cu Dan Dungaciu

"Ceea ce se intampla acum in Republica Moldova trebuie privit din perspectiva ultimelor evolutii in procesul de integrare europeana a statului vecin. Conflictul transnistrean exista de peste 20 de ani, iar el a fost creat in mod voit, cu scopul de a impiedica apropierea Republicii Moldova de Romania, dupa destramarea URSS.

De altfel, sursa provocarilor din aceste zile nu este la Tiraspol, deoarece cei din zona transnistreana nu fac decat sa puna in aplicare decizia Moscovei si asta nu mai este un secret pentru nimeni. In opinia mea, creierul acestei provocari este vicepremierul rus Dmitri Rogozin, care in urma cu o luna de zile declara public atat la Tiraspol, cat si la Chisinau, ca viitorul Republicii Moldova este in Uniunea Eurasiatica si nicidecum in Uniunea Europeana", ne-a declarat Tomac.

Moldova versus Rusia. Jocul de-a razboiul in Transnstria - Interviu

Tomac, el insusi provenind din randurile romanilor din spatial ex-sovietic, spune ca Rusia nu mai are alte mijloace in afara tulburarii stabilitatii pentru a opri drumul "ireversibil" al statului de peste Prut spre Uniunea Europeana.

Deputatul PDL mai cere si retragerea trupelor rusesti din Transnistria.

"Acum, cand e limpede ca Rusia si-a epuizat o parte din resursele pe care le are la Chisinau pentru a bloca parcursul ireversibil al Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, incepe sa vorbeasca Tiraspolul, incercand sa creeze o anumita stare de tensiune.

Cetatenii Republicii Moldova au nevoie de stabilitate si prosperitate, iar acest obiectiv poate fi atins in cadrul Uniunii Europene, iar Rusia poate ajuta Republica Moldova doar respectandu-si angajamentele asumate si retragandu-si armamentul din stanga Nistrului", mai spune Tomac.

Tensiunile intre Republica Moldova si autoritatile separatiste de la Tiraspol au reinceput dupa ce parlamentul autoprocalmat al acestei entitati a votat o lege privind "frontiera de stat" cu Republica Moldova, iar aceasta noua frontiera cuprinde si 3 sate care sunt sub controlul Chisinaului, nu al transnistrenilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Nicușor Dan susține că PSD se delimitează de Cîrstoiu: ”Nu știu dacă se va apropia de Piedone”
Edilul general, Nicuşor Dan, afirmă că PSD începe să se delimiteze de Cătălin Cîrstoiu, candidatul coaliţiei la Primăria Capitalei, şi susţine că acest lucru corespunde cu orientarea...
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
UDMR propune "Ziua de Curăţenie Naţională". Când ar avea loc noua inițiativă dedicată protecției mediului
A treia zi de sâmbătă din luna septembrie ar putea deveni „Ziua de Curăţenie Naţională”, potrivit unui proiect de lege al UDMR depus la Parlament, având ca scop principal creşterea...
#Eugen Tomac tensiuni Rusia, #Eugen Tomac Republica Moldova Transnistria, #Eugen Tomac Dmitri Rogozin , #stiri Eugen Tomac