Ziare.com

Eugen Tomac: Romania si Moldova merg impreuna in Europa

Marti, 27 Martie 2012, ora 23:53

   

Eugen Tomac: Romania si Moldova merg impreuna in Europa
Secretarul de stat pentru romanii de pretutindenti, Eugen Tomac, a declarat ca Romania si Republica Moldova ar trebui sa mearga in Europa impreuna, intr-un interviu pentru presa de peste Prut.

Interviul acordat de Eugen Tomac publicatiei Timpul a fost realizat cu ocazia aniversarii a 94 de ani de la unirea Basarabiei cu Romania.

"Basarabia a fost prima provincie care a facut pasul spre marea Unire. Actul istoric din 27 martie trebuie privit ca un semn foarte clar pe care romanii dintre Prut si Nistru l-au dat atunci pentru intreaga natiune romana. Basarabia s-a rupt de Imperiul Tarist si a revenit la tara-mama, Romania", a precizat secretarul de stat.

Eugen Tomac a discutat si despre recuperarea distantei care exista intre romani si cetatenii din Republica Moldova.

"Calea integrarii europene, desigur. Republica Moldova a ales deja calea de integrare economica cu Uniunea Europeana. Sunt numeroase proiecte comune in care putem lucra, Romania si Moldova, impreuna. Tinerii sunt rezervorul de resurse de care societatile noastre au nevoie", crede diplomatul roman.

Totodata, secretarul de stat pentru romanii de pretutindeni a mentionat ca si cetatenii basarabeni cu cetatenie romana sunt liberi sa circule in intreaga Europa.

"Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, toti cetatenii romani, inclusiv basarabenii care-si redobandesc cetatenia romana, ce le apartine de drept, sunt liberi sa se exprime nu doar 'de la Nistru pan' la Tisa', ci si sa circule in intreaga Europa. Limba romana este o limba oficiala a UE. Adevarul il stim cu totii: suntem acelasi neam", a explicat Eugen Tomac.

Acesta a aratat ca marile puteri mondiale, adica Statele Unite ale Americii si Marea Britanie, adusesera in discutie tema reintregirii Romaniei, dupa Revolutia din decembrie 1989, dar ca Ion Iliescu a ignorat demersul si a descurajat apropierea romanilor de pe cele doua maluri ale Prutului.

"De o parte si de alta a Prutului tot romani suntem! A existat un context special in anii '90, care poate va fi recuperat candva. In anii '90, marile puteri mondiale - Statele Unite si Marea Britanie - avizasera tema reintregirii Romaniei.

Marea Britanie, condusa atunci de Margaret Thatcher, i-a adus la cunostinta lui Gorbaciov, presedintele de atunci al Uniunii Sovietice, ca modelul german de reunificare este aplicabil si Moldovei, deoarece nici Tarile Baltice si nici Republica Moldova nu au apartinut niciodata spatiului rusesc.

Din pacate, presedintele Iliescu nu a avut aceeasi convingere, a ignorat si a descurajat orice initiativa de apropiere a romanilor dintre cele doua maluri", a afirmat secretarul de stat.

Nu in ultimul rand, diplomatul roman a mentionat ca "presedintele Basescu a manifestat intotdeauna o deschidere enorma fata de romanii din Basarabia".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1843 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
1 comentariu
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mai copile,Romania este in Europa

Iar Republica Molotov in CSI !!!!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor