Ziare.com

Stocul birourilor din Capitala a crescut cu 180.000 mp in primele 3 trimestre

Marti, 02 Decembrie 2008, ora 12:23

   

Stocul birourilor din Capitala a crescut cu 180.000 mp in primele 3 trimestre
Spatiile de birouri livrate in primele trei trimestre ale anului 2008 confirma pozitia de lider in zona Europei Centrale si de Est (CEE), potrivit celui mai recent studiu al companiei de consultanta imobiliara CBRE|Eurisko.

Studilul realizat de compania de consultanta imobiliara pozitioneaza capitala Romaniei pe locul patru in CEE din punctul de vedere al livrarii spatiilor de birouri in perioada Ianuarie - Septembrie 2008, cu un stoc nou birouri de 180.000 mp, informeaza NewsIn.

In fata Bucurestiului, Varsovia, Praga si Budapesta dispun de un stoc nou de spatii de birouri de peste 200.000 mp in primele noua luni ale acestui an.

Potrivit CBRE|Eurisko in Bucuresti, nivelul mediu al chiriei spatiilor de clasa A, "prime rent" se incadreaza intre 22-24 euro/mp/luna, variind in functie de momentul semnarii contractelor de inchiriere/preinchiriere, de locatia cladirii, precum si de aria tranzactionata.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

In zonele centrale, pentru suprafete reduse se inregistreaza cele mai mari valori ale chiriei, 25-30 euro/mp/luna, in timp ce in zona de nord nivelul este intre 18-20 euro/mp/luna. Spatiile de birouri din zona Pipera si zona de vest a Bucurestiului s-au inchiriat cu 15-17 euro/mp/luna.

Potrivit studiului, o scadere a chiriilor se observa in Sofia, unde se intalneste acelasi nivel al chiriei ca in 2007. Studiul indica insa cresteri ale chiriiilor in Zagreb si Praga, in timp ce stagnarea pretului chiriilor este inregistrata in Budapesta, Varsovia si Bucuresti.

In acelasi timp, nivelul cheltuielilor de intretinere se situeaza in jurul valorii de 3-4 euro pentru majoritatea oraselor, cu exceptia Varsoviei. S-au inregistrat cresteri in trimestrul trei fata de trimestrul doi in Sofia, Zagreb si Bucuresti.

CB Richard Ellis Eurisko este una din cele mai mari companii de servicii imobiliare comerciale din Romania. In februarie 2008 Eurisko Consulting a fost achizitionata de CB Richard Ellis Group, Inc. CB Richard Ellis este o companie listata la S&P 500, cu sediul central in Los Angeles, fiind cea mai mare firma de servicii comerciale in real estate din lume (raportat la incasarile din 2007).

Cu peste 29.000 de angajati, compania deserveste proprietarii de active imobiliare, investitorii si chiriasii prin intermendiul celor peste 300 de birouri din intreaga lume (exclusiv companiile afiliate).

CB Richard Ellis ofera consultanta strategica si executorie pentru vanzarea sau inchirierea proprietatilor, servicii corporatiste, managementul proiectelor, proprietatilir si altor facilitati, consultanta in materie de credite ipotecare, estimare si evaluare, planuri de dezvoltare, managementul investitiei, precum si cercetare si consultanta.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 530 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor