De ce nu va organiza Romania Campionatul European de fotbal din 2020?

Sambata, 02 Aprilie 2011, ora 18:41
4729 citiri
De ce nu va organiza Romania Campionatul European de fotbal din 2020?

Primul si cel mai la indemana raspuns ar fi lipsa infrastructurii, atat a celei de transport, cat si a celei sportive, dar nu, nu acesta este motivul pentru care Romania nu va fi prea curand, pentru UEFA, un potential organizator al turneului final European, indiferent daca ar participa singura sau in tandem cu o alta tara vecina.

O mie de kilometri de autostrada, cat ar fi necesari pentru a uni principalele orase din tara, se pot face in 8-9 ani. La fel de bine, se pot gasi cativa investitori care sa ridice doua stadioane, unul la Turda, altul la Gilau, pentru a mai scuti din costurile necesare cu constructia de noi autostrazi.

Sa nu ne imaginam ca ne-ar costa o avere sa facem o mie de km de autostrada in 8-9 ani si sa construim inca 3 stadioane pe langa Nationalul care ar trebui sa fie gata anul acesta. Turneul final din 2012 se organizeaza pe 8 stadioane, 4 in Polonia si 4 in Ucraina. Daca punem la socoteala faptul ca in Cluj Napoca exista daja un stadion care corespunde standardelor UEFA Champions League, iar un altul este in plan sa se finalizeze in urmatorii ani, atunci ar mai fi nevoie de maxim doua stadioane noi, asta daca Bulgaria ar fi co-organizator.

Oricat de mult ar costa sa iti pui infrastructura la punct, bani se vor gasi, de la guvern, de la autoritatile locale, de la federatie, de la cluburi etc, nu asta ar fi problema. In definitiv, UEFA nu ne-ar retrage organizarea, in situatia ipotetica in care ni s-ar acorda, chiar si in situatia in care am reusi sa facem mai putin decat ne-am angaja.

Initial, Campionatul European din 2012 trebuia sa se desfasoare pe 12 stadioane, dar polonezii si ucrainienii au tratat organizarea turneului asa cum, probabil, am fi facut-o si noi, cu superficialitate. Din cauza unor probleme de natura logistica, la Dnipropetrovsk si Odesa, din Ucraina, respectiv la Cracovia si Chorzow, din Polonia, nu se vor mai desfasura meciuri, asa cum s-a stabilit initial.

Vezi unde se vor juca pana la urma meciurile Europeanului de fotbal din 2012

Solutii pentru problemele legate de infrastructura, oricare ar fi ele, se pot gasi, chit ca in Romania s-ar juca doar pe un singur stadion, iar in tara co-organizatoare pe sapte, sau invers.

Cine va merge la meciurile Euro 2020 din Bulgaria si Romania?

Din pacate, Romania nu se poate compara nici cu Polonia si nici cu Ucraina din alt punct de vedere, cel economic. UEFA se uita in primul rand la beneficiile materiale pe care le poate avea ea de pe urma organizarii unui astfel de turneu intr-o tara sau alta, iar aici nu putem concura de la egal la egal cu mai nimeni din Europa.

Ca dovada, potrivit UEFA, cererea de bilete pentru turneul final din 2012 se ridica la, nici mai mult, nici mai putin de 12.149.425, un record all-time pentru un campionat european. Cererea de bilete este cu 17% mai mare decat la editia precedenta din Austria si Elvetia si a fost asigurata in proportie de 88% de suporterii din tarile organizatoare.

Pe scurt, numai polonezii si ucrainienii au cerut aproximativ 10,7 milioane de bilete, in conditiile in care numarul total de spectatori care vor putea intra pe cele 8 stadioane, la cele 31 de partide, depaseste cu putin 1,66 milioane.

Daca ne gandim ca numarul mediu de meciuri pe care un suporter ar urma sa le vizioneze pe stadion este de 4 sau 5 (3 meciuri in grupe, plus unul sau doua in fazele eliminatorii in functie de parcursul echipei favorite), rezulta ca numai in Polonia si Ucraina sunt peste doua milioane de suporteri (2,35% din populatia totala a celor doua state) care vor incerca sa intre pe stadioane, cu cel putin 20% peste numarul total de bilete scoase la vanzare pentru intreaga perioada a Campionatului European de Fotbal.

Vezi cat costa biletele scoase la vanzare de UEFA pentru EURO 2012 din Polonia si Ucraina

Tinand cont de pret si de ponderea celor 3 categorii in totalul biletelor scoase la vanzare, un calcul simplu ne arata ca polonezii si ucrainienii s-au aratat dispusi sa cheltuiasca pentru a viziona meciurile turneului final de anul viitor cu mult peste un miliard de euro, adica cel putin 500 de euro de persoana care s-a inscris pentru cumpararea de bilete.

Si acum sa aruncam o privire spre Romania si Bulgaria, tarile care ar putea intra impreuna in lupta pentru organizarea CE 2020. Pentru a se asigura o cerere de bilete cel putin egala cu cea pentru Euro 2012, considerand ca suporterii romani si bulgari vor solicita 50% din bilete, nu 88% ca in cazul polonezilor si ucrainienilor, ar insemna ca ponderea in totalul populatiei a celor care isi vor permite sa mearga pe stadion sa fie de doua ori mai mare decat in cazul organizatoarelor turneului final de anul viitor.

Pe de alta parte, 500 de euro, pretul mediu pe care polonezii si ucrainienii s-au aratat dispusi sa-l plateasca pentru a vedea pe stadion meciurile Euro 2012, reprezinta mai putin de 4% din PIB-ul actual pe cap de locuitor din Polonia, respectiv 10,6% din PIB-ul pe cap de locuitor din Ucraina.

In Romania, 500 de euro reprezinta la ora actuala 6,2% din PIB-ul pe cap de locuitor, in vreme ce in Bulgaria procentul este de 5,5% din acelasi indicator macroeconomic.

In plus, 500 de euro pentru polonez reprezinta mai putin de doua treimi din salariul mediu brut pe economie, care s-a cifrat anul trecut la valoarea de aproximativ 3.225 zloti. Ce-i drept, salariul mediu brut din Romania se apropie foarte mult de 500 de euro (475 euro in ianuarie 2011), in schimb bulgarii castiga aproape la fel de prost precum ucrainienii. Daca vecinii nostri de la Sud de Dunare au un salariu mediu brut de 324 euro (semestru al II-lea din 2010), in Ucraina acesta se cifreaza la 280 euro. Si exemplele pot continua.

Diferentele dintre Romania si Bulgaria nu sunt atat de mari, incat una din cele doua tari sa reprezinte un motor pentru cealalta in tentativa de a convinge UEFA sa ne acorde organizarea CE 2020.

In plus, Romania si Bulgaria nu ajung impreuna la potentialul Poloniei, care nu ar fi fost lasata singura de forumul european sa organizeze Competitia din 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg anunță o schimbare majoră în aplicațiile WhatsApp, Facebook și Instagram
Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook, a anunțat recent o actualizare majoră în toate platformele sociale ale companiei Meta, inclusiv WhatsApp, Facebook, Instagram și Facebook Messenger....
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Dotare obligatorie pentru o categorie de operatori economici. Riscă amenzi de până la 10.000 de lei sau suspendarea activității în caz contrar
Operatorii economici care nu vor respecta obligaţia de a asigura dotarea automatelor comerciale cu aparate de marcat electronice fiscale (AMEF), în vederea transmiterii datelor fiscale către...
#euro 2012, #Euro 2020 Romania Bulgaria, #pret bilete Euro 2012 , #stiri EURO 2012
Comentarii
Poza jackd
jackd
rank 2
Poza Terente
Terente
rank 2
Din pacate, Romania nu se poate compara nici cu Polonia si nici cu Ucraina din alt punct de vedere, cel economic.