EURO 2012: Dezastru pentru tarile organizatoare?

Duminica, 10 Iunie 2012, ora 07:57
7651 citiri
EURO 2012: Dezastru pentru tarile organizatoare?
Foto: futuretimeline.net

Polonia si Ucraina au ales cai diferite in organizarea Campionatului European de Fotbal 2012, care a inceput vineri, insa acest eveniment de mare amploare poate reprezenta un efort financiar mult prea mare pentru cele doua state, afectate de criza care bantuie batranul continent.

In urma cu cinci ani, cand UEFA a decis unde va avea loc EURO 2012, economia Ucrainei era una infloritoare, inregistrand o crestere de 7%, o revenire spectaculoasa dupa Revolutia Portocalie (noiembrie 2004 - ianuarie 2005), care ii putea deschide cu usurinta poarta spre Europa de Vest, noteaza Financial Times.

EURO 2012, pe Ziare.com

In acea perioada, problema o reprezenta Polonia, din cauza atitudinii ostile a premierului Jaroslaw Kaczynski, care a marginalizat tara si a iscat conflicte de amploare cu Germania si Rusia.

Ideea organizarii acestui eveniment sportiv a venit din partea Ucrainei, iar Polonia a intrat in discutie doar ca partener, pentru a intari intelegerea.

Insa, in prezent, rolurile s-au inversat, astfel ca Ucraina incearca sa-si revina din scaderea de 15% a PIB-ului, inregistrata in 2009, si sa isi indrepte imaginea patata de faptul ca fostul premier, Iulia Timosenko, se afla in inchisoare.

Euro 2012, dezastru pe toate planurile pentru Ucraina

Polonia se numara printre cei mai dinamici membri noi ai Uniunii Europene. Aceasta tara va incerca sa isi impresioneze vizitatorii veniti pentru campionat cu autostrazi noi si cu o industrie a turismului extrem de bine organizata. Guvernul de la Varsovia a estimat ca a cheltuit mai mult de 30 de miliarde de dolari pentru toate proiectele derulate pentru organizarea EURO 2012, majoritatea fiind legate de infrastructura, scrie Market Watch.

In contrast, ucrainenii se vor chinui sa puna in joc cele mai puternice atuuri ale lor, in conditiile in care situatia politica controversata a incetinit investitiile in infrastructura.

In total, tara a cheltuit 14,5 miliarde de dolari pentru pregatirea EURO 2012, o suma uriasa pentru o tara cu un PIB mic, de 157,611 miliarde de dolari, in 2011.

"Campionatul trebuie sa reprezinte patrimoniul comun si cooperarea intre tarile din UE, precum si ideea unui viitor luminos al Europei in plina ascensiune. Insa, in acest moment, spectacolul reprezinta doar ceea ce este in neregula cu Ucraina. Revolutia Portocalie s-a terminat demult, iar Iulia Timosenko, unul dintre liderii ei, este inchisa", a comentat un expert din cadrul Consiliul European pentru Relatii Internationale, Andrew Wilson.

Unul dintre scopurile organizarii acestui campionat a fost acela ca polonezii sa isi ajute partenerii in eforturile lor de integrare in Europa si sa scape de influenta rusa.

Euro 2012: Iata pe ce stadioane se va juca (Galerie foto)

Insa situatia politica din Ucraina nu este atat de stabila ca in Polonia, din cauza alegerilor din 2010, care l-au desemnat presedinte pe Viktor Yanukovici, cel care este suspectat ca se afla in spatele condamnarii Iuliei Timosenko, fostul premier, care avea relatii bune cu Europa de Vest.

In acest context, liderii europeni s-au folosit de EURO 2012 ca pretext pentru a critica administratia lui Yanukovici, calificand Ucraina drept "un stat autoritar".

"Traim in pace si in libertate in Germania si in Uniunea Europeana, insa, din pacate, acest lucru nu se intampla pe tot continentul. De exemplu, in Ucraina si Belarus, populatia inca sufera din cauza dictaturii si a represiunilor", a declarat cancelarul german, Angela Merkel.

Merkel va boicota Euro 2012 daca Timosenko nu este eliberata

Desi Ucraina a reusit sa termine cele patru stadioane, a modernizat aeroporturile si a construit drumuri noi, sperantele ca acest eveniment sportiv sa marcheze un salt spre Europa de Vest sunt extrem de limitate.

"Aceasta tara rateaza o uriasa ocazie de a se promova. Ucrainenii au fost prea ocupati pentru a vedea in EURO 2012 o sansa de a face bani si de a creste influenta politica, incat au ignorat ideea ca ei trebuiau, de fapt, sa isi cizeleze perceptia pe care o au ceilalti despre ei", a precizat olandezul Dirck Smits van Oyen, managerul general care s-a ocupat de negocierea organizarii EURO 2012.

Pierderi uriase pentru Polonia si Ucraina

Polonia se asteapta la un castig intre 400 si 560 de milioane de euro in calitate de gazda a Euro 2012, potrivit unui raport al Grupului Erste. Evenimentul a condus la crearea a pana la 30.000 de noi locuri de munca in economia polona, insa pierderile vor fi uriase, avand in vedere ca statul a investit aproape 30 miliarde de euro in acest eveniment.

"Efectul beneficiilor generate de turism va fi probabil de scurta durata, ajutand doar la acoperirea cheltuielilor extraordinare (de exemplu cu masurile de securitate). In ceea ce priveste efectele pe termen lung pentru turismul Poloniei, consideram ca acestea sunt cu atat mai discutabile", explica Birgit Niessner, analist al Erste Group.

Ucraina a cheltuit in total peste 9% din PIB, mai exact 14,5 miliarde de euro, in perioada 2008-2012, pentru organizarea EURO 2012. Insa ea se asteapta ca cei aproximativ 500.000 de vizitatori sa cheltuie doar 400 de milioane de euro.

"In concluzie, bugetul de stat a fost impovarat cu datorii suplimentare, iar contribuabilii ucraineni vor plati ani buni de acum inainte vacanta Euro 2012", spune Erik Nayman, de la firma de brokeraj Capital Times.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
#Euro 2012 pierderi Ucriana Polonia, #Euro 2012 efecte economie Polonia Ucraina, #cheltuieli organizare Euro 2012, #Ucraina Polonia Euro 2012 , #stiri EURO 2012