Tricouri otravite la EURO 2012

Marti, 05 Iunie 2012, ora 19:15
3719 citiri
Tricouri otravite la EURO 2012

Tricourile oficiale ale echipelor calificate la EURO 2012 contin substante toxice periculoase pentru sanatate, printre care plumb, nichel si compusi chimici nocivi, a anuntat, marti, Biroul european al asociatiilor pentru protectia consumatorilor (BEUC).

"Cartonas rosu pentru tricourile de la EURO 2012", a titrat organizatia pentru protectia consumatorilor intr-un comunicat cu un ton alarmist, in conditiile in care "suporterii platesc pana la 90 de euro pentru un tricou al echipei favorite".

"Dupa ce au fost analizate noua tricouri oficiale de la EURO 2012 (din 16 - n.red.), s-a stabilit ca toate contin niveluri ingrijoratoare de produse chimice. Plumbul, un metal greu, se regaseste in sase dintre cele noua tricouri testate: in cele ale Spaniei, Germaniei, Ucrainei, Rusiei, Italiei si Frantei. In cazul Spaniei si Germaniei, nivelul de plumb depaseste limita legala pentru produsele destinate copiilor", a explicat organizatia.

"Ronaldo, Van Persie si coechipierii lor din nationalele Portugaliei si Olandei evolueaza cu tricouri continand nichel", a adaugat BEUC.

In ceea ce priveste echipamentul de joc al Poloniei, tara co-organizatoare, comercializarea acestuia ar trebui interzisa, deoarece contine un compus organostanic - folosit pentru a elimina mirosul de transpiratie - in doze ce depasesc limitele legale.

Acesti compusi chimici pot fi toxici pentru sistemul nervos. Nonilfenolul, care poate perturba sistemul endocrin, iar deversarea lui in apele uzate este interzisa deoarece are un efect nociv asupra mediului inconjurator, a fost descoperit in tricourile echipelor Spaniei si Italiei.

"Fanii acestor echipe platesc pana la 90 de euro pentru un tricou, asteptandu-se sa beneficieze de un produs fiabil, de calitate. Este inexplicabil cum metale grele au fost folosite in produse destinate consumului in masa. Este un act criminal al producatorilor faptul ca folosesc substante nocive atat pentru oameni, cat si pentru mediu. Rezultateul testelor efectuate arata cu tristete ca legislatia europeana in privinta produselor chimice este inadaptata obiectivului de a interzice folosirea de substante periculoase in cazul articolelor de consum", a declarat Monique Goyens, directorul general al BEUC.

O viitoare revizuire a regulamentului REACH, legislatia europeana in materie de produse chimice, precum si sporirea eforturile in lupta contra efectelor "cockteilurilor chimice" si pentru a face fata perturbatorilor endocrini ar oferi Uniunii Europene o ocazie importanta de a trece in ofensiva in combaterea unor astfel de articole nocive, a adaugat oficialul BEUC.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#tricouri EURO 2012, #tricouri toxice EURO 2012 , #stiri EURO 2012