Bineinteles ca Iordanescu este principalul vinovat

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 20 Iunie 2016, ora 18:00
6811 citiri
Bineinteles ca Iordanescu este principalul vinovat

Eliminarea Romaniei de la Euro 2016 a provocat, pe langa un val asteptat de indignare si dezamagire, si o serie de reactii care mi se par destul de periculoase, nu putini fiind cei care il scot basma curata pe Anghel Iordanescu.

Ma refer, desigur, la seria de materiale de opinie prin care se transmite ca dezastrul din Franta nu este altceva decat rezultatul firesc al modului in care a fost patronat fotbalul. Ni se aduc in fata personaje ca Becali, Borcea si altii ei, oameni care ar fi distrus acest sport si care ar purta responsabilitatea rezultatului de la turneul final. Ori asta este complet gresit.

Sa nu ma intelegeti gresit, nu i-am aparat niciodata pe finantatorii-capusa sau pe impresarii care vor sa fie mai cunoscuti decat jucatorii pe care ii reprezinta. Si n-am sa incep acum. Dar ei existau in fotbal si inaintea meciului cu Albania si atunci n-am citit pe unul sa ne spuna de Becali. Ba erau cativa cu indemnuri la unitate si sustinere. Becali, Borcea & Co. existau si inainte de Euro, inainte de preliminarii, inainte de foarte multe competitii.

Sa vii acum si sa dai vina pe ei este nu doar foarte comod, ci si o modalitate de a-i pacali pe cititori.

Adevaratul vinovat al esecului de la Euro este selectionerul Anghel Iordanescu si, alaturi de el, responsabilitatea o poarta si cei care l-au parasutat in functie la ani buni dupa ce acesta alesese constient si multumit de sine o cariera discutabila in politica. Abia dupa aceea putem discuta de jucatori, finantatori, impresari si restul.

Presupuneti pentru o clipa ca Becali, Borcea si restul gastii nu existau in fotbal. Pur si simplu nu-i aveam, nu stiam de ei. Credeti ca astfel Iordanescu incepea meciurile cu Sanmartean titular? Credeti ca astfel Iordanescu il lua la lot pe Tosca, cel mai bun fundas stanga din Liga 1, si nu mai improviva cu Matel in meciul decisiv cu Albania? Impresia mea este ca nu.

Selectionerul este omul care trebuie aratat cu degetul pentru ca el a gresit flagrant. A gresit la selectie, a gresit la antrenamente, a gresit tactica. De fapt, mie imi e foarte greu sa spun acum ce a facut bun Iordanescu la nationala.

Cu toate acestea, pentru "General" nu exista asumarea responsabilitatii. Chiar daca va pleca sau daca va ramane, el nu va avea niciodata forta de a-si asuma acest esec, asta s-a vazut extrem de clar din reactiile lui de dupa meciul cu Albania. Pentru Iordanescu nationala a jucat bine, de parca fotbalul ar fi cine stie tehnica inovatoare de divizare a atomilor, iar noi, amatorii, n-avem decat sa il credem pe cuvant. Nu, fotbalul e un sport pentru mase si toata lumea a vazut cat se poate de clar ca echipa formata de Iordanescu, antrenata de Iordanescu, pusa in teren de Iordanescu a avut cea mai jenanta exprimare de la acest Campionat European.

Eu sunt convins ca un antrenor capabil, la curent cu fotbalul modern, califica fluierand nationala in optimi. Dar era nevoie de un selectioner care sa cheme la prima reprezentativa jucatorii in forma, sa isi acopere bine posturile si care sa stie sa ii aseze in teren.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Imaginati-va o nationala a Romaniei in care, in zona de mijloc, puteam avea jucatori ca Sanmartean, Bicfalvi, Florentin Matei. Imaginati-va ca il puteam avea in teren pe Budescu, jucator capabil macar sa suteze din lovitura libera peste zidul advers. Imaginati-va ca il aveam in banda stanga pe Tosca si, poate, evitam bulevardul deschis de Rat, Filip si Matel.

Romania nu are cei mai buni jucatori din lume, dar are un bazin de fotbalisti suficient de mare pentru a putea forma o echipa capabila sa se califice in optimile de finala de la Euro fara emotii. Si, foarte probabil, urmatorul selectioner va demonstra acest lucru.

Inainte de a ne uita spre blaturi, conducatori, arbitri, impresari, horoscop, cromozomi sau alinierea planetelor ar fi mai bine sa ne uitam la omul platit cu 30 de mii de euro pe luna ca sa duca Romania in optimile de finala ale celui mai usor Campionat European, in care 3 echipe din 4 din grupa se califica. Si care a ratat cu brio cel mai facil obiectiv avut la un turneu final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Romania eliminata Euro 2016, #Iordanescu vinovat Euro 2016, #Iordanescu nationala Euro 2016 , #Romania