File din istoria Campionatului European de Fotbal: Moneda care a incremenit Italia (1968)

Marti, 31 Mai 2016, ora 13:34
4058 citiri
File din istoria Campionatului European de Fotbal: Moneda care a incremenit Italia (1968)
it.wikipedia.org

Italia si URSS s-au intalnit in prima semifinala a turneului final pe data de 5 iunie 1968. A fost ziua cand tabela de marcaj a ramas alba. Niciun fotbalist nu a fost in stare sa faca diferenta. Se jucasera si minutele de prelungire.

Vacarmul cunoscut de pe arena Sao Paolo se pierduse in neant. Loviturile de departajare nu existau, iar calificarea in ultimul act urma sa fie decisa printr-o forma insolita.

Arbitrul intalnirii, germanul Kurt Tscherscher, a invitat capitanii celor doua formatii la vestiar. Giancito Fachetti, de la gazde, si Albert Shestengov, de la rusi, au fost pusi in fata faptului implinit, sa aleaga cap sau pajura. O moneda urma sa hotarasca cine va juca finala.

Intreaga Italie impietrise, astepta deznodamantul. Norocul le-a suras celor din "Cizma". Mijlocasul italian s-a intors victorios pe teren anuntand verdictul.

"A cazut partea pentru care optasem si Italia s-a calificat in finala. Am fugit intr-un suflet pe scarile stadionului spre cei 70.000 de spectatori care asteptau inmarmuriti rezultatul. Vesta a dezlantuit fiesta", s-a confesat ulterior Fachetti

"Squadra Azurra" urma sa intalneasca in finala Iugoslavia, calaul Angliei, gratie reusitei marelui Dzajic.

In ultimul act, pe Olimpico din Roma, acelasi Dzajic a fost omul cu golul in tabara plavilor. Domenghini a reusit sa salveze Italia cu zece minute inainte ca arbitrul sa puna capat intalnirii, aruncand partida in prelungiri. Meciul s-a terminat nedecis, dar nu s-a mai apelat iar la moneda.

O noua confruntare s-a organizat doua zile mai tarziu. Italia a lovit rapid prin Giani Riva si drumul spre trofeu era netezit la mijlocul reprizei de Anastasi care a inscris pentru 2-0. Orice speranta a iugoslavilor de revenire s-a naruit. Intre buturi era un anume Dino Zoff, un adevarat inger pazitor.

Italia castiga editia din 1968 a Europenelor de fotbal dupa ce 31 de tari au pornit in aventura cuceririi titlului. Echipele au fost impartite in opt grupe, primul loc din fiecare grupa jucand in sferturi o dubla intalnire tur-retur in sistem eliminatoriu.

Surprizele nu au lipsit. La debut, Germania Federala, cu Gerd Muller in tricoul Panzerelor, a parasit competitia inca din grupe, in timp ce Portugalia lui Eusebio, revelatia Mondialului din '66, a fost o deziluzie, terminand in spatele Bulgariei.

In mod curios, o alta grupa de calificare a fost un veritabil duel intre cele patru echipe britanice, Anglia, Scotia, Tara Galilor si Irlanda de Nord. Meciul Scotia - Anglia, jucat pe Hampden Park a inregistrat un record neegalat pana in prezent, cel mai mare numar de spectatori din istorie, 130.711.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

URSS a ramas o forta de temut pe plan european si a defilat spre turneul final, dupa ce in sferturi a rapus si Ungaria.

Detinatoarea titlului, Spania, a obtinut calificarea depasind in grupa Cehoslovacia, dar a cazut eliminata in faza urmatoare de campioana mondiala, Anglia.

Romania a facut parte dintr-o grupa preliminara cu Elvetia, Cipru si viitoarea castigatoare a titlului continental, Italia. Dobrin, Lucescu si Fratila au emis pretentii de calificare, dar esecul rusinos si neasteptat, 7-1, in deplasare, cu Elvetia la Zurich, au aruncat nationala tricolora in derizoriu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#istorie Campionat European, #Campionat European fotbal istorie , #stiri EURO 2016