File din istoria Campionatului European de fotbal: Tiki-taka isi incepe valsul la EURO 2008

Luni, 04 Iulie 2016, ora 22:24
3314 citiri
File din istoria Campionatului European de fotbal: Tiki-taka isi incepe valsul la EURO 2008
Foto: Football Wallpapers

"Jucam tiki-taka, tiki-taka" se auzea pe postul de televiziune La Sexta din Spania in timpul transmisiunii in direct a partidei Spania - Tunisia la Mondialul din 2006. Regretatul comentator iberic Andres Montes este considerat inventatorul si cel care a popularizat acest termen pentru a descrie stilul de joc elegant al nationalei Spaniei.

Dar ziua in care s-a nascut cu adevarat tiki-taka ca maniera de joc a fost pe 24 martie 2007, cand Spania avea sa invinga pe teren propriu Danemarca in preliminariile C.E 2008, dupa un debut dezastruos in grupa, cu doua infrangeri cu Irlanda de Nord si Suedia.

Arhitectul acestei tactici noi, caracterizate prin pase scurte, precise si repetate care sufoca adversarul, a fost antrenorul Luis Aragones, cel care se afla pe banca ibericilor inca din 2004.

La un pas de a fi demis, deoarece Spania ajunsese sa nu mai bata pe nimeni nici macar in amicale, technicianul care se apropia de venerabila varsta de 70 de ani a reusit in final sa califice nationala la EURO 2008.

Pentru a-si pune in practica noua strategie de joc, Aragones a hotarat in drumul spre turneul final sa-l indeparteze de la nationala pe celebrul atacant Raul Gonzalez si in plus sa se lipseasca si de cativa dintre veteranii care stricau atmosfera in vestiar.

Opera lui de arta in fotbal a fost astfel transpusa in dreptunghiul verde cu o noua generatie de jucatori talentati cu o medie de varsta de 26 de ani, cu ajutorul carora va atinge punctul culminant pe gazoanele din Austria si Elvetia, cele doua tari gazda a competitiei.

Batranul strateg va construi in jurul mijlocasului Xavi Hernandez, considerat creierul echipei, o formatie compusa din artisti ai balonului, care vor practica un joc de posesie "etern" care va suplini lipsa calitatilor fizice cu calitatile tehnice.

Fotbalistul Barcelonei, un excelent coordonator de joc, ales "Jucatorul turneului", isi va castiga respectul Europei demonstrand abilitati de a impune ritmul de joc intr-o partida.

Spania si-a inceput periplul la EURO 2008 in celebra statiune pentru sporturile de iarna, Innsbruck, cu un succes zdrobitor, scor 4-1, cu Rusia, cu un hat-trick al lui David Viila, completat de Fabregas.

Urmatoarea echipa care se va inclina in fata virtutilor tehnice ale spaniolilor va fi Suedia. Acelasi David Villa, golgeterul europeanului cu patru goluri, va aduce victoria cu o reusita in minutele de prelungiri, dupa ce Ibrahimovici a reusit sa egaleze pentru scandinavi.

Ultimul meci din grupa cu Grecia nu a mai avut istoric. Cu biletele in buzunar pentru faza urmatoare, rezervele lui Aragones s-au impus lejer cu 2-1.

In sferturile de finala, rivala a fost temuta Italie, campioana mondiala la zi. Meciul s-a decis la penaltiuri, cand momentul de glorie i-a apartinut portarului Iker Casillas care a aparat loviturile lui De Rossi si Di Natale.

Penultimul act i-a adus din nou in fata, revelatia turneului Rusia, care eliminase anterior cu 3-1, maiestuoasa Olanda, avand in componenta jucatori cu faima ca Van der Saar, Sneijder, Van Nistelrooy sau Van Persie.

Ibericii nu au avut nici de acesta data mila si au strivit cu 3-0 cea mai estica tara de pe continent. Xavi, Guiza si Silva si-au trecut numele pe panoul de onoare al marcatorilor.

Finala s-a jucat pe Ernst Happel din Viena intre Spania si Germania. Blestemul care insotea nationala iberica de 44 de ani a fost rupt de Torres care a inscris unicul gol al partidei in prima repriza.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Sarbatoarea mult asteptata la Berlin nu a mai avut loc. Strazile s-au golit repede dupa finala iar nemtii s-au consolat cu infrangerea. In schimb, la Madrid a inceput fiesta.

"La Roja" cucerea trofeul pentru a doua oara in istorie, iar cuvantul tiki-taka, o onomatopee, care exprima o idee de joc, punea stapanire pe fotbalul din intreaga lume.

Romania a fost din nou prezenta la un turneul final si a facut o figura curajoasa. Cazuta in "grupa mortii", echipa pregatita de Victor Piturca a ratat sansa de a se califica in faza urmatoare dupa ce a pierdut meciul decisiv, scor 2-0 cu Olanda. In primele doua jocuri terminase la egalitate 0-0 cu Franta si 1-1 cu Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
#istorie EURO 2008 , #stiri EURO 2016