Un Campionat European sangeros. Franta si-a aratat, din nou, limitele

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Luni, 13 Iunie 2016, ora 07:40
6960 citiri
Un Campionat European sangeros. Franta si-a aratat, din nou, limitele

Campionatul European de fotbal a fost marcat, in weekend, de violentele grave care au avut loc la Nisa si, mai ales, la Marsilia. Autoritatile franceze si-au demonstrat inca o data limitele in materie de securitate, iar Euro 2016 este abia la inceput.

Incidentele violente sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat ele erau anticipate si chiar asteptate in comunitatile suporterilor, dar, cu toate acestea, fortele de ordine au fost depasite de situatie.

Franta organizeaza primul turneu final din istorie ce se desfasoara sub amenintarea concreta a terorismului si este de inteles faptul ca o buna parte a resurselor fortelor de ordine s-au concentrat in directia contracararii oricaror amenintari de acest tip. Iar pana acum nu au existat situatii cu adevarat periculoase, desi la Lyon a existat un pachet suspect detonat controlat.

Nimic nu poate explica sau justifica totusi lejeritatea francezilor in privinta fanilor despre care se stie ca au potentialul de a provoca incidente grave. Pentru ca, daca suntem sinceri, rusii transmis pe diverse medii de comunicare specifice ca nu vor veni cu ganduri tocmai pasnice in Franta inca dinaninte de a sti ca echipa lor nationala este calificata la Euro. Despre englezi sau, mai bine zis, despre britanici se stie, de asemenea, ca nu se dau in laturi de la asemenea lucruri.

Ori avand Anglia si Rusia in aceeasi grupa, era imposibil ca cineva sa creada ca incidentele violente vor lipsi fara masuri stricte de separare a celor doua grupuri de fani. Daca ii adaugam in ecuatie pe "ultrasii" locali, dornici sa demonstreze ca orasele sunt "ale lor", tabloul este mai mult decat ingrijorator.

Iar daca pe strazi pot sa admit cu greu ca miscarea fanilor nu poate fi cotrolata, ceea ce s-a intamplat pe stadion la meciul Anglia - Rusia este de necrezut. La Europeanul cu cele mai dure masuri de securitate, unde toata lumea se asteapta la posibile atentate teroriste, fanii rusi au introdus in arena torte si petarde, iar cu ajutorul acestor obiecte pirotehnice au provocat incidente grave.

Nu pot sa ma intreb cat este totusi de usor de trecut de fltrele de securitate din Franta? Daca rusii au reusit sa intre pe stadion cu torte si petarde, ar putea un posibil atentator sa intre de asemenea in arena cu o cantitate mica, dar suficienta, de explozibil?

Dupa aceste incidente sangeroase, UEFA a avut, in opinia mea, o reactie stupida, amenintand cu excluderea Angliei si Rusiei de la Euro, de parca jucatorii sau federatiile ii pot controla pe oamenii carora UEFA le-a vandut bilete. Nimic despre organizatorul depasit complet de evenimente. Ah, ba da, forul continental si-a exprimat sustinerea pentru "activitatea si eforturile autoritatilor franceze si fortelor de ordine pentru a asigura buna desfasurare si securitatea turneului in climatul actual".

In ceea ce ii priveste pe suporterii romani, acestia au fost, ca de obicei, cuminti, avand o comportare apreciata si laudata. E drept ca nici n-au avut sansa de a se desfasura, insa niciodata "ultrasii" nostri n-au fost violenti peste hotare.

Confirmand aceasta teorie, romanii au ales sa se bata intre ei, la o zi dupa meciul de deschidere. Au fost insa doua incidente minore, o joaca de copii in comparatie cu ce s-a intamplat la Nisa sau Marsilia.

Inscrie-te la Unibet, locul ideal sa pariezi la Euro 2016!

Asa cum spuneam, Campionatul European este abia la inceput si inca n-au "intrat in scena" alti suporteri cu potential violent, asa cum sunt polonezii, ucrainenii, turcii, albanezii, ungurii...

Ceea ce ne-au aratat luptele din weekend este ca se poate. Si nu se poate doar ca grupuri mari de suporteri sa se bata pe strazile unui oras, ci, mai grav, ca se poate intra pe stadioane cu tot felul de obiecte care, odata folosite, pot provoca haos. Daca stam sa ne gandim putin, nici nu e nevoie ca un posibil terorist sa aiba centura de explozibil pe el. E suficient doar ca acesta sa provoace atat de multa panica incat oamenii sa se calce in picioare, la propriu, bulucindu-se spre iesiri.

Franta a picat cu brio primul test de securitate si nu putem privi decat cu ingrijorare spre ce va urma de-acum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#incidente suporteri euro 2016, #violente suporteri euro 2016, #franta masuri securitate euro 2016 , #Suporteri