Turbulențele politice din Franța și viitoarele reduceri ale ratelor de dobândă monetară anunțate de către Banca Centrală Europeană converg pentru a crea un mediu extrem de volatil pentru moneda unică europeană, trag semnalul de alarmă unele voci avizate din mediul financiar.
Partidul Adunarea Națională, condus de Marine Le Pen, alături de o coaliție de partide de stânga, au format o aliniere politică fără precedent, gata să răstoarne guvernul de la Paris prin moțiune de cenzură.
Între timp, pe fondul instabilității politice și al dezechilibrelor cu care se confruntă economia, Franța a ajuns în premieră să se împrumute de pe piețele internaționale la costuri mai mari chiar și decât cele ale Greciei.
Moțiune de cenzură în Franța
Instabilitatea politică dintr-una dintre cele mai mari economii din zona euro vine într-un moment în care Banca Centrală Europeană - BCE înclină puternic spre o relaxare monetară suplimentară.
Un membru influent al Consiliului Guvernatorilor, Martins Kazaks, a pledat în mod deschis pentru o nouă reducere a ratei la următoarea reuniune din 12 decembrie, invocând așteptările că presiunile inflaționiste se apropie de final.
”Investitorii sunt foarte conștienți de faptul că instabilitatea politică într-o economie europeană majoră poate declanșa o undă de șoc în întregul bloc comunitar, zguduind încrederea și provocând ieșiri de capital.
Alinierea lui Le Pen cu forțele de stânga, în încercarea de a răsturna guvernul, este o îndepărtare totală de liniile tradiționale ale partidului, subliniind urgența și imprevizibilitatea situației.
În cazul în care guvernul cade, piețele ar reacționa probabil brusc, taxând riscurile sporite aduse de politicile populiste, care ar putea tensiona și mai mult coeziunea în Uniunii.”, susține Kazaks.
Reduceri suplimentare de dobânzi din partea BCE
O reducere suplimentară a dobânzii monetare operată de BCE va slăbi însă moneda euro, prin reducerea randamentelor activelor denominate în euro, determinând investitorii să caute randamente mai mari în altă parte.
Acest lucru scade cererea pentru euro, mai ales dacă alte bănci centrale mențin sau cresc ratele dobânzilor, lărgind ecartul dintre ratele dobânzilor, susțin unii analiști financiari.
Iar combinația dintre criza politică din Franța și traiectoria de reducerea dobânzilor de către BCE creează ”o furtună perfectă” pentru euro.
Perspectivele pe termen scurt pentru euro depind de două evenimente critice: rezultatul voturilor de la moțiunea de cenzură din Franța și decizia BCE din decembrie legată de ajustarea dobânzii monetare.
Un colaps guvernamental în Franța ar amplifica riscul politic, cu potențialul de a declanșa o vânzare bruscă a monedei euro din partea celor ce o dețin, cu efect imediat în devalorizarea monedei europene.
Dacă prim-ministrul în funcție reușește să se agațe de putere însă, piețele ar putea trece printr-o detensionare temporară, dar presiunile sistemice asupra euro se mențin pe termen lung și o devalorizare ulterioară nu este exclusă.