Când vor dispărea bancnotele în format fizic. Isărescu: ”Introducerea monedei digitale se face cu mare atenție”

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 09:49
5554 citiri
Când vor dispărea bancnotele în format fizic. Isărescu: ”Introducerea monedei digitale se face cu mare atenție”
Bani, euro FOTO: Pixabay.com

Banii, așa cum îi știm în prezent, s-ar putea schimba într-un viitor nu foarte îndepărtat. Sunt speculații că s-ar dori o discuție în acest sens în cazul acesta în cadrul Comisiei Europene, undeva la jumătatea anului viitor.

Informația a fost confirmată și de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-o conferință de presă care a explicat cum vor evolua lucrurile, scrie B1TV.

Isărescu confirmă că banii în formă fizică vor dispărea, dar susține că acest lucru nu se va întâmpla foarte curând.

„Am auzit că dispar banii fizici. Au cam dispărut, dacă plătiți cu cardul. Când Banca Suediei, cea mai veche bancă centrală, a sărbătorit 300 de ani, spuneau înainte că Suedia va deveni prima țară cashless society (n.red. societate fără numerar).

Ajung acolo și întreb cum e cu cashless society. Îmi zice: «Nu mai e!» Au lăsat-o mai moale. Mi-au zis că au vreo 2 milioane de pensionari care nu vor, care vor să plătească în continuare cu numerar”, a declarat Mugur Isărescu.

În opinia sa, temerile cu privire la dispariția bancnotelor și a monedelor reprezintă un „Bau-Bau”, iar introducerea unei monede digitale – euro – se va face în paralel cu banii fizici.

„Astea sunt Bau Bau-ri, iar madame Lagarde a spus foarte clar că dacă se introduce un digital euro, el va merge în paralel cu bancnota, argumentând acest fapt că o bună parte din populație preferă plățile în bancnote.

În plus, introducerea monedei digitale se face cu mare atenție, să nu cumva să atingă viața privată a oamenilor, să nu fie acolo un computer care să știe ce ai cheltuit, cum ai cheltuit, când ai cheltuit“, a mai spus guvernatorul BNR, conform Romania TV.

Comisia Europeană intenționează să prezinte o propunere legislativă privind introducerea unei monede euro digitală „până în prima jumătate a anului 2023”. Ulterior se dorește demararea negocierilor cu „Parlamentul European și cu statele membre”, după cum relatează Rai News.

„Moneda euro digitală nu este numai un proiect autonom limitat la sectorul plăților, este mai degrabă o inițiativă politică cu adevărat europeană, care are potențialul de a influența societatea în ansamblul său”, a declarat Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene.

Președintele BCE subliniat că este necesară „menținerea încrederii cetățenilor în bani și în serviciile de plată în era digitală, este un obiectiv important în sine, dar este și mai important pentru economia europeană în general, pentru că un sistem de plată de încredere, eficient și sigur reprezintă baza funcționării economiilor noastre”.

Lagarde a insistat asupra necesității protejării vieții private a cetățenilor care utilizează monedele electronice. Președintele BCE a insistat asupra importanței stabilirii unor reguli precise și clare, pentru a permite o adaptare eficientă a sistemelor și a procedurilor pentru adoptarea unei monede digitale.

Citește și:
Jumătate de milion de euro, descoperiți în portbagajul unei mașini. Pasagerii au declarat că nu știau de bani
Jumătate de milion de euro, descoperiți în portbagajul unei mașini. Pasagerii au declarat că nu știau de bani
Garda Civilă din Spania a găsit 500.000 de euro în portbagajul unui autoturism pe care l-a oprit în provincia Almeria, pe tronsonul autostrăzii A-7 care leagă Murcia de Almeria. Agenții...
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
USR și Forța Dreptei încearcă să blocheze acordarea unor sporuri pentru o categorie de bugetari. Legea contestată la Curtea Constituțională
Parlamentarii USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea prin care personalul Agenţiei Naţionale de Integritate primeşte spor de până la 25% pentru suprasolicitare...
#euro, #bani digitali, #Mugur Isarescu, #dispar banii fizici , #euro