Cum poți să îți recuperezi banii plătiți pe polița RCA Euroins

Sambata, 18 Martie 2023, ora 09:04
8157 citiri
Cum poți să îți recuperezi banii plătiți pe polița RCA Euroins
2,5 milioane de români au polițe RCA la Euroins FOTO Jurnalul.ro

Decizia Autorității de Supraveghere Financiară de ridicare a autorizației de funcționare a Euroins i-a făcut pe cei care au încheiat deja polițe RCA la acest asigurător să se întrebe ce se va întâmpla mai departe și cum și-ar putea recupera banii plătiți. 2,5 milioane de români au polițe RCA la Euroins.

"Eu am făcut-o luna trecută (poliță RCA - n.r.) pentru 12 luni. Ce se va întâmpla acum?" a întrebat cineva chiar pe pagina de Facebook a Euroins. "În aceeași situație sunt și eu. Euroins Romania așteptăm un răspuns, rămâne valabilă sau primim banii înapoi de la voi?", a continuat un alt asigurat.

Reprezentanții Euroins au publicat lista cu opțiunile pe care cei care au încheiat polițe de Răspundere Civilă Auto le au.

"Vă informăm că prin Decizia nr.262 a Autorității de Supraveghere Financiară din data de 17 martie 2023, a fost retrasă autorizația de funcționare a societății EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A.

Ca urmare a acestei decizii, asigurații societății au dreptul de a denunța contractele de asigurare încheiate cu EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., precum și dreptul de a recupera primele de asigurare plătite, în cadrul contractelor de asigurare, proporțional cu perioada cuprinsă între momentul denunțării și cel al expirării duratei de valabilitate a contractelor. De asemenea, orice persoană care invocă un drept de creanță împotriva EUROINS ROMÂNIA ASIGURARE REASIGURARE S.A., după producerea unor riscuri acoperite printr-o poliță de asigurare valabilă, între data retragerii autorizației de funcționare și cea a denunțării contractelor de asigurare, va putea solicita deschiderea dosarului de daună la Fondul de garantare a asiguraților (FGA), în acord cu prevederile art.12 din Legea nr.213/2015", se arată pe site-ul companiei.

Reacție Euroins: „Vom contesta decizia de retragere a licenței“

Compania de asigurări Euroins a acuzat vineri ASF că nu a ținut cont de auditurile derulate de BERD, acționar al Euroins, și nici de cel al EIOPA, atunci când a decis ridicarea licenței de funcționare.

Redăm integral reacția Euroins, în urma deciziei luată de ASF de a-i ridica licența de funcționare și a constatării că s-ar afla în stare de insolvență:

„Euroins România este surprinsă de decizia Autorității de Supraveghere Financiară, care afectează milioane de români. Surpriza vine din faptul că ASF ignoră două audituri independente, aflate în curs de desfășurare, din partea BERD și a Autorității Europene de Reglementare EIOPA.

Aceste audituri se vor încheia la sfârșitul lunii martie, însă ASF a decis să le ignore, deși a fost informată în detaliu.

În acest moment, identificăm toate mijloacele legale în România și în alte jurisdicții, pentru a contesta această decizie și, implicit, pentru a apăra interesele financiare ale clienților noștri și a asigura stabilitatea financiară a pieței. Autoritatea de Supraveghere Financiară nici măcar nu a răspuns în mod oficial raportului nostru, în care am sesizat toate încălcările legislației românești și europene, pe care le-a comis echipa sa de audit, în raportul emis pe 2 februarie.

Autoritatea de reglementare, fără a ține cont de nicio bună practică stabilită în Uniunea Europeană, a ales să comunice joi seară, prin scurgere de informații către mass-media, înainte de orice comunicare oficială, în loc să stabilească o discuție profesională solidă cu conducerea Euroins și cu acționarii săi internaționali.

În prezent, luăm toate măsurile legale necesare pentru a proteja locurile de muncă ale celor 570 de angajați, relațiile excelente cu partenerii, interesele clienților, precum și investițiile acționarilor noștri și, în cele din urmă, stabilitatea pieței financiare”, a transmis CEO-ul Euroins, Tanja Blatnik.

ASF a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății.

„Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea FGA ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar”, potrivit unui comunicat de presă.

Citește și:
Ce se întâmplă cu polițele de asigurare Euroins după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizaţiei
Ce se întâmplă cu polițele de asigurare Euroins după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei de retragere a autorizaţiei
Poliţele de asigurare emise de Euroins România îşi păstrează valabilitatea şi după publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a...
Scandal în Senat la audierea președintelui Consiliului Concurenței: ”Aveți două bombiţe mari sub scaun. Le simţiţi?” VIDEO
Scandal în Senat la audierea președintelui Consiliului Concurenței: ”Aveți două bombiţe mari sub scaun. Le simţiţi?” VIDEO
Comisia economică, pentru industrii şi servicii din Senat l-a audiat luni, 27 martie, pe preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, în cazul insolvenței Euroins. Acesta a...
#euroins, #Euroins polite RCA, #insolventa euroins, #RCA Euroins , #Euroins