Juncker a prezentat 5 scenarii pentru viitorul UE: Nu sunt un dictator, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume

Miercuri, 01 Martie 2017, ora 16:55
15065 citiri
Juncker a prezentat 5 scenarii pentru viitorul UE: Nu sunt un dictator, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume
Foto: Facebook/Jean-Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, in Parlamentul European, 5 scenarii pentru viitorul UE, precizand ca liderii Blocului comunitar vor decide pana la sfarsitul anului asupra viitoarei directii a Uniunii.

Propunerile Comisiei Europene pentru viitorul UE vor fi cuprinse intr-un document numit "Carta Alba", care insumeaza 30 de pagini. Europarlamentarii dezbat pe marginea documentului pana la miezul noptii, iar concluziile for fi facute publice cel mai probabil joi.

Cele cinci scenarii de lucru "nu sunt exhaustive si nici nu se exclud unul pe altul", anunta Comisia Europeana intr-un comunicat:

1. Continuarea actualei directii - Cele 27 de state UE se vor concentra pe implementarea agendei de reforma in spiritul Comisiei Europene conduse de Jean-Claude Juncker si a Declaratiei de la Bratislava.

2. Nimic altceva in afara pietei unice - Cele 27 de state membre transfera treptat accentul pe piata unica.

3. Cei care vor mai mult sa contribuie mai mult - UE continua ca in prezent, dar, in plus, le permite statelor membre sa aiba actiuni suplimentare in anumite zone de cooperare, precum apararea, securitatea interna si dezvoltarea sociala. In functie de intentie, una ori mai multe aliante se pot configura in zone diferite zone politice.

4. Mai putin, dar mai eficient - UE27 se concentreaza pe rezultate mai bune si mai rapide in domenii politice specifice, reducand eforturile unde exista perceptia ca activitatile nu au valoarea scontata. Atentia si resursele limitate se concentreaza pe anumite zone politice.

5. Mult mai mult impreuna - Statele membre decid sa aloce structurilor comune mai multe atributii, resurse si putere decizionala. Deciziile se iau mai rapid la nivel european si sunt implementate mai repede.

In prezentarea sa din Parlamentul European, Juncker nu a dat detalii suplimentare despre scenarii, insa a subliniat ca cele doua mari directii sunt, in viziunea lui, "recentrarea" pe piata unica (scenariul 2) si "sa facem mai mult impreuna" (scenariul 5). Intre acestea exista cai intermediare, precum cea a unei Europe cu mai multe viteze, "in care cei care vor mai mult fac mai mult" fara sa fie blocate de cele mai reticente.

Juncker a mentionat ca prin evocarea acestor scenarii doreste ca, in prima faza, sa provoace dezbaterea, care ar trebui sa avanseze inca din acest an, pentru a se finaliza la alegerile europene din iunie 2019.

Iata ce au avut de spus europarlamentarii romani despre planul lui Juncker:

Planul lui Juncker privind Europa cu doua viteze: Europarlamentarii romani spun ca ar putea sa distruga UE si fac apel la Iohannis

Europa cu doua viteze: Cristian Preda ii critica pe europarlamentarii romani care n-au facut nimic impotriva planului Juncker, dar acum il condamna

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, principalele declaratii ale lui Jean-Claude Juncker:

- Celebrarea semnarii Tratatului de la Roma nu va fi doar aniversarea Europei, ci si nasterea unei Europe cu 27 de state membre; pentru a marca evenimentul istoric, este momentul sa raspundem la intrebarea: Unde mergi, Europa?

- Mai vrem sa avansam impreuna in formatul de 28 de tari membre? Ori ar trebui ca cei care vor sa avanseze mai rapid sa o poata face fara a-i deranja pe altii, creand o constructie mai structurata, deschisa tuturor!?

- A venit momentul in care nu ne mai imaginam ca am putea face toti aceleasi lucruri impreuna.

- Ar trebui ca, in momentul aniversarii Tratatului de la Roma, (...) sa incercam sa ajungem la un acord asupra elementelor esentiale. Cei care sunt de acord pentru a face cat mai multe lucruri impreuna trebuie sa stabileasca ce este esential de facut, indiferent ca sunt 15 sau 28. Iar aceste lucruri pot varia de la un domeniu la altul.

- Nu am dorit sa prezint opiniile definitive ale Comisiei, desi este la moda. Nu am vrut sa dau ordine executive, ordonante de urgenta. Cetatenii sunt cei care trebuie sa se pronunte. Comisia nu e cea care dicteaza, ea vrea sa asculte celelalte voci inainte sa se pronunte.

- Resping ideea ca Europa se reduce la o zona de liber schimb, dar nu va voi spune astazi preferinta mea. Comisia Europeana nu traseaza instructiuni. Nu vor exista dictate, ci vom asculta. Comisia Europeana nu ia decizii de una singura.

- Nu sunt un dictator, dar imi place sa spun lucrurilor pe nume.

- Imi dau seama ca exista dezamagiri printre cei care voiau sa anunt culoarea Uniunii de maine.

- O vointa colectiva nu exista inca, ea trebuie sa se nasca. Avem nevoie de o dezbatere reala, cinstita, legata de ce vrea Europa. Aceasta dezbatere nu trebuie sa se desfasoare doar la Roma, ci in orasele si regiunile din intreaga Europa.

- Vom organiza o serie de dezbateri despre viitorul Europei, pentru ca fiecare voce, chiar daca e abia auzita, trebuie ascultata. Noua ne va reveni sarcina sa le raspundem.

- Este gresita abordarea mai multa sau mai putina Europa. Avem cinci scenarii in Carta Alba, dar pot fi mai multe.

- E limpede ca statele europene trebuie sa-si mareasca bugetele militare. Dar stabilitatea internationala, globala, depinde si de bugetele de ajutorare, de bugetele pentru schimbarile climatice.

- Solidaritatea nu tine doar de armata, ci si de cei care doresc sa-i ajute pe cei care sunt cu pasi in urma fata de avangarda. Nu e vorba doar de cheltuieli militare, ci si pentru schimbarile climatice.

- Nu voi fi candidat la un al doilea mandat, dar nu sunt nici obosit si nici nu-mi lipsesc ideile.

- In acest moment nu exista conflict, la sol, pe pamant european. Vazuta din alta parte, Europa ramane un teritoriu mirific. Am senzatia ca ceilalti ne admira, noi insine ne subapreciem. Europa ramane astazi o alegere deliberata, care trebuie aparata de cei care nu vor sa inteleaga cursul istoriei, iar Europa pe care o alegem astazi, maine si in anii care vin e pentru generatiile urmatoare. Nu trebuie sa vrem sa schimbam totul.

- Unde se indreapta Europa celor 27? Europa nu poate realiza singura ce si-a propus, daca la nivel national nu se iau suficiente masuri. Tarile membre trebuie sa recunoasca faptul ca UE nu este responsabila pentru tot.

- Cred ca trebuie sa ne imaginam un continent in cercuri concentrice. In jurul nucleului Europei vor exista orbite pe care se vor pozitiona cei carora nu le place sa impartaseasca toate ambitiile altora. Vad acolo Marea Britanie, spre exemplu, Turcia si alte tari.

- Nu avem dreptul sa fim patrioti impotriva altora.

- Nu putem astepta ca vocile care apara valorile sa fie inecate in vacarmurile vocilor nationaliste. Atunci patriotimsul nu mai e patriotism.

- Unii prefera sa se inchida si sa priveasca in interiorul frontierelor. Un astfel de comportament nu e in interesul nostru. Sa fim curajosi, sa avem curajul si determinarea necesare pentru calatoriile lungi!

*****

Urmatorii pasi

Carta Alba reprezinta contributia Comisiei Europene la summitul de la Roma, cu ocazia caruia UE va discuta despre realizarile ultimilor 60 de ani, dar si despre viitorul sau cu 27 de membri. Ea marcheaza inceputul unui proces prin care UE-27 va decide impreuna asupra viitorului Uniunii.

Pentru a incuraja acest dialog, Comisia Europeana, impreuna cu Parlamentul European si cu statele membre interesate, vor gazdui o serie de "dezbateri dedicate viitorului Europei" in orasele si in regiunile Europei, se arata pe site-ul Comisiei Europene.

In lunile urmatoare, Comisia Europeana va contribui la discutii printr-o serie de documente de reflectie care vor aborda urmatoarele subiecte:

- dezvoltarea dimensiunii sociale a Europei;

- aprofundarea uniunii economice si monetare, pe baza Raportului celor cinci presedinti din iunie 2015;

- valorificarea oportunitatilor globalizarii;

- viitorul apararii Europei;

- viitorul finantelor UE.

Aceste documente de reflectie vor prezenta diverse idei, propuneri, optiuni sau scenarii pentru Europa anului 2025, fara a fi stabilite decizii finale in acest stadiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Europa cu doua viteze, #Europa cu doua viteze Juncker, #plan Juncker Europa , #Jean Claude Juncker