Planul lui Juncker pentru o Europa cu doua viteze devine oficial. Europa de Est, lasata in urma - surse Reuters

Luni, 27 Februarie 2017, ora 22:57
148094 citiri
Planul lui Juncker pentru o Europa cu doua viteze devine oficial. Europa de Est, lasata in urma - surse Reuters

Presedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, are in plan sa construiasca o Uniune Europeana formata din tari cu grade diferite de integrare, in contextul iesirii Marii Britanii din blocul comunitar.

Juncker le va prezenta aceasta idee liderilor statelor europene luna viitoare. Planul sau isi propune sa se asigure ca in UE va exista unitate dupa ce UK declanseaza procedurile de separare, ceea ce, dupa cum se tem unii, ar putea duce la o destramare si mai mare pe continent, scrie Reuters, citand oficiali de la Bruxelles sub protectia anonimatului.

Ce presupune, mai exact, planul lui Juncker

Seful Comisiei Europene vrea ca unele state membre sa poate avea alte relatii intre ele, sa poata avea o cooperare mai profunda si mai rapida, fara ca acest nou proces sa includa toate tarile care fac parte din Uniunea Europeana. Din acest proces ar putea fi excluse in special tarile din Europa de Est. De aceea, planul lui Juncker ar putea provoca ingrijorari in special in randul tarilor mai sarace din est.

Jean Claude Juncker a anuntat deja ca va promova ceea ce a ajuns sa se numeasca popular "o Europa cu doua viteze" intr-un document oficial denumit "Carta Alba".

Seful CE va avea marti o intalnire cu toti comisarii europeni, insa un purtator de cuvant a declarat luni ca nu se stie momentan cand va fi publicat documentul respectiv.

Oficialii de la Bruxelles au refuzat sa ofere detalii concrete despre propunerea lui Juncker, insa sustin ca, probabil, aceasta nu va cuprinde schimbari institutionale majore sau amendarea tratatelor.

Insa oficialii citati de Reuters au spus ca se doreste crearea a 4-5 "modalitati spre unitate", iar o alta varianta ar fi crearea unor "directii alternative de cooperare la nivelul celor 27 de state".

Juncker ar putea da mai multe detalii despre planul sau la summit-ul de la Roma, care va avea loc pe 25 martie, si ar vrea sa primeasca raspunsuri de la liderii nationali pana la toamna, cand se va sti care vor fi directiile politice in Germania, Franta si Olanda, unde anul acesta au loc alegeri.

Seful CE a pledat pentru o Europa cu mai multe viteze

De mentionat este faptul ca, vinerea trecuta, Jean Claude Juncker a pledat pentru o Europa cu mai multe viteze, dupa criza declansata de decizia Marii Britanii de a parasi UE.

"Vrem ca UE sa avanseze? Si nu ar trebui ca aceia care vor sa avanseze mai rapid sa o poata face fara a-i deranja pe ceilalti, instituind o constructie mai structurata, deschisa intregii lumi?", a intrebat Juncker, la o conferinta organizata la o universitate de langa Bruxelles.

Juncker a mai spus ca "nu mai suntem la ora la care sa ne imaginam ca vom putea face toti acelasi lucru impreuna. Ar trebui ca in timpul aniversarii de la Roma (...), pe baza 'Cartei albe' pe care Comisia o va publica probabil in cursul saptamanii viitoare, sa incercam sa ne punem de acord asupra esentialului".

"Cei care sunt de acord sa faca cele mai multe lucruri impreuna, care se pun de acord asupra a ceea ce este esential sa faca, pot fi 15 sau 28. Si acest numar poate varia in functie de un subiect sau altul", a continuat seful CE.

Citeste si:
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Ce conduc politicienii care au promovat reducerea prețului la benzină. Mulți dintre ei nu au nici măcar mașină
Prețul carburanților a fost intens dezbătut de coaliția de guvernare, până ce s-a ajuns la soluția compensării cu 50 de bani (inițial fiind vorba de 1 leu). Mulți dintre politicienii care...
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un deputat spune că nu va mai candida la alegerile parlamentare din 2024. ”Pe mine mă încântă perspectiva întoarcerii în privat”
Un politician român spune că i-au ajuns două mandate de deputat în Parlamentul României și nu mai vrea să candideze pentru această funcție în 2024. Nu se lasă însă de politică....