5 scenarii pentru UE. Care ar putea conveni Romaniei si ce avem de facut mai departe

Vineri, 03 Martie 2017, ora 20:56
10161 citiri
5 scenarii pentru UE. Care ar putea conveni Romaniei si ce avem de facut mai departe
Foto: Facebook/Jean Claude Juncker

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat miercuri, in Parlamentul European, 5 scenarii pentru viitorul UE. Aceasta Carta Alba a starnit vii dezbateri in interiorul UE, in fiecare tara in parte.

Pozitia oficiala a Romaniei a fost exprimata de presedintele Klaus Iohannis zilele trecute si reiterata vineri, prin vocea consilierul prezidential, Leonard Orban. Seful statului s-a aratat impotriva unei formule de reconfigurare a Uniunii, impotriva unei Europe cu mai multe viteze, afirmand ca o astfel de cale ar putea conduce la dezintegrarea proiectului european, el militand pentru o Europa puternica, unitara si incluziva.

"Pozitia noastra este ca varianta cea mai buna este ca toata Uniunea, toate cele 27 de state membre, sa mearga si sa avanseze in acest proces", a transmis vineri Administratia Prezidentiala.

La randul sau, Daniel Constantin a transmis, vineri, pozitia coalitiei PSD-ALDE: "Credem ca este necesar sa avem consultari alaturi de presedintele Romaniei, sa hotaram care este directia de politica externa a Romaniei. Guvernul Romaniei a exprimat foarte clar: Romania nu este de acord cu Europa in doua viteze, sa vorbim generic. Guvernul va face tot posibilul ca aceste lucruri sa fie auzite la Bruxelles".

Dar ce spun despre Carta Alba cei care se afla mai aproape de pulsul UE, europarlamentarii romani?

Victor Negrescu (PSD) sustine ca prezentarea Cartei Albe si simpla sa existenta este "o initiativa gresita, pentru ca oficializeaza o idee care nu ar fi trebuit sa existe: aceea in care se discuta scenarii despre o Europa cu viteze diferite.

O dezbatere de acest gen nu ne avantajeaza, pentru ca astfel de scenarii nu pot insemna, pe termen mediu si lung, decat restrangeri de drepturi pentru cetatenii europeni si mai ales pentru cetatenii romani".

Victor Negrescu: Din cele 5 expuse, ultimul scenariu este singurul acceptabil. Discutia este gresita

In opinia europarlamentarului socialist, "singurul scenariu bun pentru Romania este acela in care nu se taie niciun drept din cele deja castigate. Deci, din cele 5 expuse, ultimul scenariu este singurul acceptabil".

Acest scenariu, rezumat succint de Comisia Europeana prin sintagma "Mult mai mult impreuna", presupune ca statele membre sa aloce structurilor comune mai multe atributii, resurse si putere decizionala. Deciziile se vor lua mai rapid la nivel european si vor fi implementate mai repede.

"Dar, pe fond, discutia in sine despre mai multe scenarii este gresita! Nu trebuie sa acceptam acest lucru - si cred ca un lucru intelept este sa fortam respingerea discutiei asa cum este purtata acum. Pentru ca, asa cum e pusa problema, anumite state reticente sau marcate de populism si intoleranta vor alege evident alte variante.

Prin urmare, Romania trebuie sa isi exprime o pozitie ferma si sa respinga categoric orice scenariu privind o Europa cu mai multe viteze", a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Victor Negrescu.

"Am auzit voci ale unor colegi care spun ca o Europa cu mai multe viteze nu este o problema, cata vreme Romania vrea sa mearga cu viteza cu care merg statele fondatoare ale UE - dar acest lucru nu este posibil in realitate!

Sa nu fim naivi sa credem ca o renegociere a conditiilor va duce la mai multe drepturi pentru statele din Est, precum Romania. Orice discutie de acest gen va ridica bariere noi si va crea noi distinctii intre tipuri diferite de membri. Deci nu ne putem astepta decat la noi si noi obstacole", explica europarlamentarul, care atrage atentia ca aceasta Carta Alba e "o decizie politica a unui presedinte de Comisie care stie ca pleaca", "deci nu are nicio raspundere pentru ce va urma".

Amintim ca Juncker a precizat, zilele trecute, ca nu e interesat de un nou mandat.

Potrivit lui Negrescu, Juncker si-a asumat doar ca, prin deciziile sale, sa faca un serviciu acelora care nu mai vor o Europa din care sa faca parte toate statele actuale.

Acesta puncteaza si cateva dintre avantajele pe care le are Romania de pe urma apartenentei la UE: "Romania are nevoie de o politica de coeziune si de dezvoltare regionala - adica exact zonele la care pare ca unele state vor sa renunte. Fara acestea, noi nu putem recupera in anii urmatori decalajul de dezvoltare.

Cand am intrat in UE, aveam un PIB cat un sfert din media UE. Acum, dupa 10 ani de la aderare, am ajuns la un PIB care reprezinta putin mai mult de jumatate din media UE. Deci mai avem de recuperat - si nu putem face asta fara sprijin explicit.

Nu discutam de lucruri teoretice, ci de drepturi simple care vor fi in pericol - dreptul de a munci in UE, dreptul de a calatori, dreptul de a-ti transfera pensia dintr-o tara in alta, accesul la servicii medicale etc".

Catalin Ivan: Romania nu trebuie sa excluda niciunul dintre cele 5 scenarii

Cele 5 scenarii sunt vazute cu alti ochi de catre europarlamentarul Catalin Ivan (PSD), potrivit caruia Romania nu trebuie sa excluda niciunul dintre ele.

"Desi unele par negative si altele mai in favoarea Romaniei, pana la urma toate prezinta oportunitati pentru Romania. Este foarte important sa stim ce vrem noi sa facem in perioada urmatoare si abia dupa aceea cum ne adaptam la scenariile respective. Strategia trebuie sa fie una mult mai complexa, pentru ca depinde si ce aliati am avea pentru un scenariu sau altul", explica el.

Cat priveste pasii urmatori, acestia trebuie ganditi foarte bine, fiind crucial sa existe un consens la nivel de clasa politica in Romania pe acest subiect. "Avand in vedere ca vorbim de statutul nostru ca tara membra a UE, pe viitor, pe foarte multi ani de acum incolo, strategia trebuie sa fie una coerenta si general acceptata", mai spune Ivan.

Odata trecute dezbaterile la nivel intern si ajungerea la un consens, trebuie sa vedem cu cine ne aliem. "Sigur, un prim gand ar fi sa ne raliem la curentul de gandire al tarilor de la Visegrad, dar pe de alta parte sunt cateva puncte in care noi suntem in contradictoriu cu ei.

Poate ar fi mai bine sa ne aliem cu tarile mai dezvoltate din Vest, pe alte paliere", e de parere europarlamentarul.

Catalin Ivan sustine ca nici socialistii europeni nu au o pozitie comuna in ceea ce priveste aceasta Carta Alba. " (Ei - n.red.) nu vad unitar acest plan", sustine Ivan, "pentru ca fiecare tara in parte isi face propriile analize. In grupul politic vor fi discutii foarte aprinse, plecand de la interesele nationale, cum a fost de fiecare data.

Sigur ca pe anumite segmente vom avea o pozitie comuna, dar mi-e greu sa cred ca se va ajunge la un consens in grup pe unul dintre cele 5 scenarii propuse de Juncker", mai spune Ivan.

In opinia europarlamentarului Victor Negrescu, socialistii europeni vor, in principiu, "o respingere a unei Europe cu mai multe viteze - pentru ca o astfel de Europa este una incorecta, nedreapta pentru cetatenii sai".

Acesta aminteste ca Gianni Pitella, liderul blocului socialist din Parlamentul European, a afirmat ca singurul scenariu pe care il ia in considerare este o Europa unita si intarita.

Riscul ca Uniunea sa se rupa

In ceea ce priveste riscul ca UE sa desfiinteze, acesta nu exista pentru europarlamentarul Catalin Ivan. "Eu cred ca UE va supravietui, pentru ca deja unda de soc in urma Brexit-ului s-a atenuat. Negocierile, din punctul meu de vedere, vor fi in favoarea UE, iar sentimentul negativ din societatea britanica vizavi de votul pe care l-au dat va arata si altor state ca iesirea din UE nu e o solutie.

In Franta sunt convins ca Marine Le Pen, desi va lua un rezultat bun in primul tur, nu va castiga alegerile. Iar in Germania semnalele sunt foarte pozitive pentru ca Martin Schulz, un proeuropean, presedinte al Parlamentului European, cu o cariera europeana foarte - foarte serioasa, este pe primul loc acum in sondaje si are sanse mari sa fie viitorul cancelar al Germaniei.

Deci sunt semnale pozitive; eu nu-mi fac griji in ceea ce priveste viitorul UE, dar as prefera ca Romania sa fie proactiva, sa nu astepte sa vada ce scenariu iese din cele 5 si sa se adapteze dupa", afirma Ivan.

Liderii europeni sa coboare mai des printre oameni

"Nu vreau sa ma gandesc la aceasta varianta, pentru ca acest lucru ar fi un imens regres pentru toata lumea", afirma si Victor Negrescu.

"Nu ar trebui sa discutam daca UE se desfiinteaza sau nu, ci despre cum putem mentine viabil un proiect care a adus Romaniei si cetatenilor sai atatea beneficii in toti acesti ani. Si nu doar noua, dar si Europei.

Desi toata lumea vorbeste despre nemultumirea britanicilor legata de UE, nimeni nu vorbeste despre faptul Marea Britanie beneficiaza din plin de cei peste 200.000 de profesionisti romani - studenti, medici sau ingineri instruiti in Romania. Dar, bineinteles, retorica populista eludeaza cu succes aceasta realitate.

Din punctul meu de vedere, discutia nu trebuie sa se poarte la nivelul tratarii efectelor - disolutia UE - ci la nivelul cauzelor, anume recrudescenta populismului, un curent nociv, care induce teama si ura, care forteaza slabirea UE doar pentru castiguri electorale de moment.

Daca reusim sa castigam razboiul impotriva populismului, atunci putem vorbi despre viitorul UE. Doar daca dam mai multe libertati si drepturi europenilor putem demasca minciunile populismului.

Si doar daca liderii europeni coboara printre oameni si le asculta mai clar vocea - si in special vocea tinerilor - avem o sansa de a pastra si consolida proiectul european", conchide europarlamentarul Victor Negrescu.

Citeste si ce inseamna Europa in doua viteze in viziunea europarlamentarului roman Marian-Jean Marinescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Catalin Ivan 5 scenarii UE, #Victor Negrescu scenarii UE, #Europa viteze scenarii Romania, #Romania UE Europa viteze , #Romania