Comisia Europeana: Romania nu trebuie sa se teama ca va fi exclusa din proiectele UE printr-o Europa cu mai multe viteze

Miercuri, 15 Martie 2017, ora 16:56
4042 citiri
Comisia Europeana: Romania nu trebuie sa se teama ca va fi exclusa din proiectele UE printr-o Europa cu mai multe viteze

Comisia Europeana considera ca Romania, la fel ca si alte tari membre UE, nu trebuie sa se teama de perspectiva unei Uniuni cu mai multe viteze, pentru ca acest lucru nu va insemna excludere de la proiectele comune, a declarat, miercuri, purtatorul de cuvant al Executivului european, Margaritis Schinas, pentru presa din Romania.

El critica si declaratiile celor care vorbesc despre pericolul ruperii UE, afirmand ca trebuie "sa luam distanta fata de profetii" care vorbesc despre sfarsitul Uniunii.

Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Margaritis Schinas, a mentionat ca ideile lansate de catre presedintele Comisiei, Jean Claude Juncker, privind viitorul UE au fost gresit intelese in state membre precum Romania.

Citeste si Iohannis, la finalul Consiliului European: Am explicat ca o Europa cu mai multe viteze nu e o solutie buna (Video)

"Contrar criticilor din anumite tari, inclusiv Romania, nu ne aflam pe un drum cu o singura directie, catre Europa cu mai multe viteze. Vreau sa fiu foarte clar: nu exista o singura optiune pentru viitor. Este o gama larga de optiuni, sunt multe modele diferite pe care vrem sa le discutam deschis", a afirmat Schinas, pentru presa din Romania.

El a criticat afirmatii precum cele ca o Europa cu mai multe viteze ar insemna o noua Cortina de Fier sau o "reinventare a zidurilor" in UE.

"Unul dintre lucrurile frumoase la o Europa unita este exact faptul ca am renuntat la clivaje, la ziduri. (...) Carta Alba (a lui Juncker - n.r.) nu este despre diviziune, ci despre o dezbatere comuna", a spus acesta.

Purtatorul de cuvant al Comisiei a precizat ca romanii nu au de ce sa se teama si nu trebuie sa priveasca ideea Europei cu mai multe viteze ca fiind singura solutie sau nici macar una negativa pentru tara noastra.

"Poporul roman si autoritatile din Romania sa nu se teama ca acesta este un drum care duce spre excluziune, ci spre o ajustare a cursului", a afirmat el.

Intrebat despre afirmatiile unor lideri nationali, care au invocat inclusiv riscul ca UE sa se scindeze din cauza unei astfel de abordari, Schinas a afirmat ca "trebuie sa ne distantam" de astfel de profeti.

Vezi si Macovei: Nu acceptam o Europa cu doua viteze. Reformarea UE se poate face prin reducerea institutiilor cel putin cu jumatate

"Cred ca ar trebui sa ne distantam cu totii de astfel de Casandre, de profeti ai sfarsitului. Sunt multi cei care propovaduiesc sfarsitul si specialisti in catastrofe, care de ani de zile prevad sfarsitul Europei, ca totul se va mistui in flacari. Imi pare rau sa ii dezamagesc, dar Europa s-a dovedit mult mai rezistenta", a mai declarat purtatorul de cuvant al CE.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Bruxelles, dupa reuniunea Consiliului European, ca le-a explicat liderilor celor 27 de state membre ca ideea unei Uniuni cu mai multe viteze nu ar fi benefica si ar putea, "in extremis", sa duca la o scindare a UE.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...