Ziare.com

Europa cu doua viteze: Care e miza adevarata si ce trebuie sa faca Romania

de Iuliu Winkler, europarlamentar
Marti, 21 Martie 2017, ora 17:48

   

Europa cu doua viteze: Care e miza adevarata si ce trebuie sa faca Romania
Iuliu Winkler
In urma cu 10 ani, liderii UE celebrau cea de-a 50-a aniversare a Tratatului de la Roma care a pus bazele constructiei europene prin crearea Comunitatii Europene, precursoarea Uniunii de azi.

Citeste toate textele scrise de Iuliu Winkler pentru Ziare.com

Cu aceasta ocazie, a fost semnata Declaratia de la Berlin, care a deschis calea catre un consens deosebit de pretios, creand conditiile necesare adoptarii Tratatului de la Lisabona la cativa ani dupa ce procesul de reformare a UE fusese blocat prin respingerea de catre Franta si Olanda a propunerii pentru o Constitutie europeana.

10 ani mai tarziu, ne aflam intr-un moment asemanator. UE se afla la cea de-a 60-a aniversare si este pusa pentru prima data in fata situatiei de a se desparti de unul dintre membrii sai - Marea Britanie.

Nevoia de innoire este indiscutabila, iar declaratia pe care liderii UE o vor adopta in 25 martie, cu ocazia aniversarii, ar trebui sa marcheze inceputul unei veritabile renasteri a UE a celor 27.

In prima zi a lunii martie, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a prezentat in fata plenului Parlamentului European propunerile Comisiei pentru noua UE 27. A fost o expunere seaca si tehnocratica, dupa chipul si asemanarea presedintelui Juncker, lipsita de orice stralucire si facuta pe intelesul celor putini care traiesc in bula europeana de la Bruxelles.

Documentul listeaza cinci scenarii posibil de urmat fara sa exprime o preferinta evidenta pentru unul sau altul dintre acestea, dar zilele care au urmat prezentarii Cartii Albe au clarificat lucrurile. Europa cu mai multe viteze, o Europa a cercurilor concentrice, a nucleului si a periferiei, este viziunea impartasita de liderii celor mai mari state membre, Germania, Franta, Italia si Spania.

Statele din Europa de Est, blocul tarilor de la Visegrad, dar si Romania, au respins imediat si categoric aceasta alternativa. Ele sustin ca unitatea trebuie sa fie valoarea centrala a noului proiect UE 27 si nu impartirea statelor membre in diferite categorii, ceea ce nu ar insemna, in cele din urma, decat instituirea mai multor categorii de cetateni ai Uniunii si instituirea formala a mai multor clase de apartenenta la UE.

Trebuie spus de la bun inceput ca formalizarea unei Europe cu mai multe viteze este imposibila in cadrul oferit de Tratatele UE in vigoare. Cu toate acestea, protestul statelor din Est nu este unul nepotrivit.

Suntem ingrijorati si trebuie sa ne articulam temerile.

Suntem in dezacord si trebuie sa ne facem cunoscute argumentele.

Cinci scenarii propuse acum, al saselea dupa Brexit

Inainte de a aprofunda analiza cred ca este util sa recapitulam cele 5 scenarii ale Cartii Albe prezentate de Juncker.

Primul scenariu se refera la continuarea liniei actuale in care actioneaza UE, un status quo in care cei 28 vor deveni 27 si vor functiona ca pana acum.

Al doilea scenariu se concentreaza doar pe piata unica europeana, prevazand de fapt minimalizarea UE care s-ar transforma treptat intr-un simplu acord de comert liber intre cei 27 de membri.

Al treilea scenariu creeaza cadrul necesar pentru ca aceia care vor mai multa cooperare sa-si poata realiza ambitiile pe baza consensului dintre cei mai ambitiosi, fara participarea celor care nu doresc sau nu sunt pregatiti sa avanseze pe calea integrarii.

Cel de-al patrulea scenariu prefigureaza o uniune concentrata pe mai putine domenii de actiune, adancind totodata integrarea in aceste domenii, ceea ce va presupune si renationalizarea unor competente pe care Bruxellesul le abandoneaza.

Ce de-al cincilea scenariu prevede adancirea profunda a integrarii tuturor statelor membre care decid sa se inscrie pe calea uniunii politice, alocand mult mai multe atributii si resurse structurilor comune de la nivelul UE.

Din simpla trecere in revista a celor cinci scenarii, aplicand metoda eliminarii, constatam ca doua sunt pur teoretice, imposibil de pus in practica. Ultimul scenariu, cel al Europei federale, oricat ar fi de seducator pentru adeptii federalismului european este mult prea ambitios, fiind o pura utopie in conditiile politice de azi. Primul, acela al status quo-ului, este exact ceea ce UE nu isi poate permite in conditiile de azi in care mecanismele ei greoaie si lipsa de viziune dovedita in ultimii ani au dus la situatia de a pierde un membru pentru intaia oara in istoria ei.

Raman, tehnic vorbind, trei scenarii de analizat. Sunt convins ca realitatea ne va duce la o combinatie a acestora, la un al saselea scenariu. Acesta nu este inca scris. Il vom scrie impreuna, cele 27 de state membre ramase in Uniune dupa Brexit. Decizia, evident, nu va fi luata acum.

Ne aflam la inceputul unui lung si complicat proces de negociere. Cred ca termenul pentru finalizarea dezbaterii europene despre viitor va fi primavara anului 2019. Atunci, in campania pentru alegerile europene, se vor confrunta diferite viziuni cu privire la viitorul european, probabil ca se va inregistra si momentul oficializarii plecarii Marii Britanii si va fi si perioada de final de mandat a Comisiei Juncker.

Ce trebuie sa faca Romania

Referitor la pozitia exprimata de Romania in aceasta dezbatere, este evident ca respingerea unei Europe care consfinteste viziunea vitezelor multiple reprezinta o atitudine fireasca pentru tara noastra.

Cu toate acestea, Europa cluburilor diferite este o realitate si va continua sa ramana la fel pentru mult timp. Motivul pentru aceasta divizare este unul foarte simplu. Exista state membre care nu vor sa adere la zona euro, exista state membre care resping adancirea integrarii intr-unul sau altul dintre domeniile considerate cruciale de majoritatea celorlalti, dupa cum exista si vor continua sa apara diverse proiecte de integrare imbratisate de un mare numar de state membre, dar respinse categoric de cateva dintre acestea.

Tratatul de la Lisabona permite cooperarea extinsa, dar exemplele de pana acum ne arata limitele acestei flexibilitati. Deci, daca vrem o noua UE inseamna ca trebuie sa cream conditiile politice si sociale in care renegocierea tratatelor UE sa devina posibila.

Aceasta este adevarata miza a dezbaterii europene care incepe acum, momentul redeschiderii negocierilor tratatelor fondatoare si pozitia pe care Romania o va avea in acel moment in UE. Vom fi destul de credibili pentru ca vocea noastra sa conteze? Vom recastiga increderea partenerilor nostri europeni zdruncinata in ultima vreme de evolutii imprevizibile si de subrezirea statului de drept?

Pentru a se ridica la inaltimea acestor provocari, Romania trebuie sa indeplineasca cateva conditii in cei doi ani care urmeaza.

Trebuie sa acceleram hotarat pregatirea Presedintiei rotative a Consiliului UE care ne revine in primul semestru al anului 2019. Va fi momentul adevarului pentru Romania ca stat membru al UE. Sunt sanse foarte mari ca in acea perioada sa se formalizeze iesirea Marii Britanii din UE.

In intreaga Uniune, campania pentru alegerile europene va fi in plina desfasurare. Vom avea o ocazie unica de a ne face auzita vocea, dar pentru a o folosi va trebui sa fim pe deplin pregatiti. Preluarea presedintiei rotative trebuie sa constituie termenul limita pentru indeplinirea altor doua deziderate importante, aderarea la spatiul Schengen si eliminarea Mecanismului de Cooperare si Verificare. Pentru toate acestea avem nevoie de consecventa si ambitie in ceea ce intreprindem acasa.

Refacerea statului de drept in Romania este o necesitate imperativa. Fara aceasta nu putem sa capatam credibilitate pe plan european, dar nu putem continua nici actiunea impotriva coruptiei. Un stat de drept fragilizat care permite sau chiar incurajeaza lupta impotriva coruptiei utilizand metode care aduc atingere drepturilor fundamentale pierde din vedere insusi obiectivul intregului demers, cel de insanatosire a societatii.

Trebuie sa ne aplecam cu realism si sinceritate asupra strategiei de crestere economica sustenabila, trebuie sa iesim din paradigma competitivitatii bazata pe forta de munca ieftina si trebuie sa intram intr-o noua etapa a dezvoltarii economice.

Trebuie sa reconfirmam participarea Romaniei la guvernanta economica europeana, la Uniunea Bancara si la toate celelalte structuri de cooperare care duc spre adancirea integrarii. Pentru a umple de continut aceste deziderate trebuie sa reconfirmam obiectivul nostru de a adera la zona euro prin fixarea unei noi date a introducerii monedei comune europene in Romania.

Toate acestea de fapt nu inseamna altceva decat proiectul de tara al Romaniei europene.

O precizare de final se mai impune. Alternativele Romaniei sunt toate europene. Nu avem nicio alta cale. Viitorul nostru se afla in UE. Provocarea ce sta in fata noastra este aceea de a fi relevanti atat in dezbaterea despre viitorul UE, cat si in noua UE a celor 27.

Iuliu Winkler este membru al Parlamentului European din partea UDMR, grupul parlamentar PPE, vicepresedinte al Comisiei pentru Comert International si membru supleant in Comisia pentru Dezvoltare Regionala din PE.

Despre ce vrei sa scriem?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Citeste mai multe despre Europa viteze Juncker Romania
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 8758 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

VITEZA LUI ZERO

sprijiniti pe europa,singura solutie viabila si de viitor este atragerea de fonduri europene pentru urmatorii 5 ani target de 100 000 000 000 euro investitii in economie pt.productie si limitarea importurilor pentru protejarea unui buget national,fara imprumuturi la banci straine care fac profit zeci de milioane lunar si anual, la scadenta , de dat inapoi banii imprumutati

 

Estul Europei nu are cum sa se dezvolte

fara investitii. Politica de pana acum a fost de luare a fortei de munca, transformare in piata de desfacere si se vede un deficit foarte mare intre exporturi si importuri. In loc sa fie intarita uniunea investitiile merg in China sau India. Cine sa investeasca daca nu statele europene mai dezvoltate? Si militar, care a fost raspunsul uniunii la situatia din Ucraina? Nu este o strategie unitara la nivelul ue de intarire a granitelor si dezvoltare pe termen lung.

 

Mai clar: ori ne apucam de munca,ori disparem

.

 

Politicienii - gen Tariceanu si altii -

fac orice ca sa nu mai fim parte a UE si sa ne lipim la Rusia .
Si asta cu pretul catorva zeci de lei date unor amarati de votanti ....

PS - nu imi convine ca nu pot posta liber !
Treaba asta cu "adminul" - e de prost gust . Daca fac vreo fapta penala - are Justitia destule metode sa ma penalizeze .

 

"Europa cu doua viteze"...Pai asa a fost dintotdeauna. Cu diferenta

ca, la inceput, se chema viteza de vest si viteza de est. Si dadeau vina tot pe rusi.

Praf in ochii contribuabilului, care spera, spera, spera...Nimic nou pe frontul de est!

 

sa fin parteneri

cu conditia sa nu cerem bani europeni. asa au facut basescu si ciolos. ambii sunt bine vazuti la Bruxelles. ponta si-a permis sa absoarba fonduri europene. a devenit dusman si este tratat ca atare. dragnea vrea si el bani europeni si venituri mai mari pentru romani. dusman care trebuie urgent inlaturat. cu mana dns si presedintelui in tandem. romanii trebuiesc sa fie slugi pe plantatii sau popor de mana a doua.

 

Indiferent de ce pun la flasneta manelistii din Tiraspol

Europa cu doua viteze exista de 7o de ani.
Sint tarile capitaliste prospere spre care se indrapta valurile de emigranti.
Si sint tarile socialiste inapoiate din care pleaca valurile de emigranti de sila hotzilor, imbe-cililor si a Socialismului de Cumetrie si de Casta.

 

Un text ințelept

Domnul Winkler este un politician prudent și ințelept. Creionează aici condițiile obligatoriu d eindeplinit pentru ca Romania chiar să aibă o voce in interiorul UE. Ar fi interesant de lecturat și opinia domnului Winkler despre cum trebuie să abordeze Romania interesele de viitor ale UE, intotdeauna in marja intereselor Romaniei. Arhitectura de viitor a Uniunii va fi desenată, pană la urmă, de arhitectura intereselor sale. Și chiar dacă ultimii ani au fost martorii instalării unei mari instabilități și mizerii politice in Orientul mijlociu, nordul Africii și Turcia, UE are interese vitale in regiunile acestea. Iar drumul acestora trece prin Romania. De cată integrare are nevoie Romania pentru a-și servi foarte bine interesele strategice?

 

daca romania si-a permis sa il trimita pe becali sa o reprezinte

in ue,winkler este... prof universitar!
tot ce spune este ok,cu exceptia rezervei luptei impotriva coruptiei care trebuie sa continue cu mentiunea ca pedepsirea celor care fura,inclusiv a politicienilor,trebuie sa rezide in recuperarea prejudiciului si masuri administrative,interzicerea unor drepturi de a ocupa functii de conducere de ex ,dar nu cu privatiuni de libertate care ar trebui sa fie...rezervate numai pentru 3 categorii de faradelegi: crima,viol,talharie!
detentia unui om,este o eroare din partea unei societati postmoderniste,civilizate in secolul cibernetic,pentru ca ea nu rezolva ecuatia,ci distruge psihicul,relatiile de familie,suferinte fizice,iar cel mai adesea recuperarea pentru societate este deficitara sau chiar imposibila!

 

precizari necesare

D-le eurodeputat, ar fi trebuit sa accentuatzi cateva aspecte concrete privitoare la modul de actziune a Romaniei in viitorul apropiat. Putetzi, desigur, invoca faptul ca in acest articol dvs. atzi avut drept scop prezentarea unor adevaruri generale, dar pentru cetatzeanul de rand al Romaniei, cum este si subsemnatul, mai multa concretetze in conturarea “sarcinilor" de indeplinit in dezvoltarea “spre Europa, unde ne este locul", ar fi binevenita. Nu pot sa intind vorba, de aceea ma marginesc la urmatoarele: (1) nu putem continua sa “evoluam" cu adevarat spre un real statut european sub conducerea unui partid de guvernamant care are, dupa cum arata faptele, drept scop principal victoria intr-o acerba “lupta de clasa" cu scop principal de a impune (da, acesta e cuvantul) un prim ministru condamnat penal, fie si cu suspendare; (2) dezvoltarea economica sustenabila nu poate fi dusa la bun sfarsit de multimea de incompetentzi si semidoctzi cu doctorat care au putere de decizie si de un invatzamant, mai ales cel superior, copleshit pana la imobilism de criterii de promovare a actantzilor principali ce nu au nimic de-a face cu un adevarat statut european si nici cu incurajarea competitivitatzii reale. Cei ce au impus si continua sa sustzina pe toate caile acest sistem, trebuie anihilatzi (nu fizic, desigur, dar trimisi la locul ce li s-ar cuveni oriunde in Europa avansata); (3) coruptzia in gandire si actziune a majoritatzii decidentzilor politici trebuie pusa hotarat in lumina si eradicate ferm, ceea ce nu se poate face continuand politica de atacuri permanente la adresa DNA si a sefei sale, cu unic scop de a-i murdari imaginea in fatza unui public corijent la etica sociala si delasator cand e vorba sa iese la vot. Sunt multe alte aspect concrete de discutat, dar nu vreau sa extind prea mult acest text, despre care nici nu sunt sigur ca va fi postat. In principiu, nu putem doar sa asteptam de la Europa sa ne “miluiasca" cu bani fara ca sa fim exigentzi mai intai cu noi inshine, din respect fatza de viitorul tzarii.

 

nu-i tocmai asa, amice...

... fiindca Europa ne-a pus la dispozitie sume considerabile drept investitzii in "convergentza" spre "Europa". Noi n-am fost in stare sa le "absorbim". Investitziile se valorifica prin munca si calitatea muncii, dar noi am stat cu deshtu'n gura ashteptand sa... ce ? Sa vina tot UE sa ne-nmoaie posmagii !

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor