Europa cu doua viteze: PNL cere dezbateri, iar Iohannis sa prezinte concluziile in fata Comisiei Europene

Vineri, 03 Martie 2017, ora 10:41
2666 citiri
Europa cu doua viteze: PNL cere dezbateri, iar Iohannis sa prezinte concluziile in fata Comisiei Europene

PNL a cerut dezbatere politica in Romania pe tema Cartei Albe, documentul prezentat de presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a asa-zisei "Europa cu doua viteze".

Intr-un comunicat remis Ziare.com si semnat de secretarul executiv Radu Carp, liberalii anunta ca au luat act de respectivul document.

"Aceasta viziune nu este noua, ci reprezinta de fapt o forma mai elaborata a discursului asupra starii Uniunii Europene din data de 14 septembrie 2016, pronuntat in fata Parlamentului European de catre presedintele Comisiei", se arata in comunicat.

Mai departe, liberalii face apel la dezbateri si ample consultari in plan intern.

"PNL considera ca variantele prezentate in acest document trebuie sa faca obiectul unei ample consultari in societatea romaneasca, iar pozitia Romaniei sa fie rezultatul unui consens transpartinic.

PNL va contribui la aceste dezbateri pe plan intern, prin pozitiile exprimate public si de asemenea pe plan extern, prin contributia pe care o va aduce cu ocazia Congresului PPE din Malta de la sfarsitul lunii martie, materializata in documentul 'Europa ne asigura viitorul'", noteaza PNL.

De asemenea, liberalii subliniaza ca presedintele Klaus Iohannis "este cel care va prezenta si sustine pozitia rezultata in urma acestor dezbateri, in cadrul Consiliului European".

PNL a subliniat "importanta Romaniei in definirea unei pozitii comune a statelor membre UE fata de Cartea Alba" si "considera ca singura cale de urmat pentru proiectul european este o Uniune Europeana mai puternica, mai democratica si mai unita".

PNL atrage atentia ca, in fata provocarilor mondiale, este nevoie de unitate a statelor membre UE, si nu de aliante in cadrul Uniunii.

"Diagnoza Comisiei Europene din Carta Alba este corecta: sunt necesare noi modalitati de actiune pentru ca UE sa faca fata provocarilor globale. Raspunsul la aceste provocari trebuie sa fie unitatea de actiune a tuturor statelor membre si nu crearea de aliante conjuncturale.

Statele care doresc sa aprofundeze o anumita politica sau sa se integreze mai mult intr-un domeniu au deja aceasta posibilitate, prin mecanismul de cooperare consolidata din tratate.

Acest mecanism care presupune discutia prealabila la nivel interguvernamental, cu implicarea tuturor statelor membre, ar trebui sa fie prevazut si in continuare, pentru a obtine simultan aprofundarea cooperarii si respectarea drepturilor egale ale fiecarui stat membru", se mai arata in mesajul liberalilor.

Amintim ca, marti, europarlamentarii socialisti si cei ai ALDE, au tras un semnal de alarma cu privire la planul lui Juncker si, de asemenea, au facut apel la Klaus Iohannis sa organizeze consultari privind pozitia Romaniei fata de acest subiect.

Si presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut lui Iohannis consultari despre viitorul Romaniei in UE.

Citeste si un interviu acordat de europarlamentarul roman Marian-Jean Marinescu pentru Ziare.com, pe acest subiect

F.N.

Citeste si:
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Toni Greblă îi răspunde lui Nicușor Dan pe tema autorizațiilor ilegale din Kiseleff:„După răspunsul ISC vom întreprinde toate măsurile”
Instituţia Prefectului Bucureşti – condusă de Toni Greblă – i-a transmis, sâmbătă, primarului general Nicuşor Dan, că nu a susţinut „cu niciun prilej” că refuză să atace în...
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...