Macovei: Nu acceptam o Europa cu doua viteze. Reformarea UE se poate face prin reducerea institutiilor cel putin cu jumatate

Vineri, 10 Martie 2017, ora 12:47
3942 citiri
Macovei: Nu acceptam o Europa cu doua viteze. Reformarea UE se poate face prin reducerea institutiilor cel putin cu jumatate

Europarlamentarul Monica Macovei sustine ca reformarea Uniunii Europene ar trebui facuta prin reducerea numarului institutiilor europene si schimbarea modului in care UE reactioneaza la situatii de criza, nu prin instituirea unei Europe "cu doua viteze", fapt ce ar duce la destramarea Uniunii.

Monica Macovei considera ca statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa ramana pe picior de egalitate, intr-un proiect unic.

"Nu acceptam nici o Europa cu doua viteze, nici sa fim un stat de 'mana a doua' si nici ca romanii sa fie cetateni de 'mana a doua' in Uniunea Europeana. Daca proiectam o Uniune cu doua viteze, viitorul Europei unite se incheie. Reformarea Uniunii trebuie sa aiba un singur obiectiv: o Uniune unita, o singura viteza, un singur cerc al statelor membre egale in luarea deciziilor", se arata intr-un comunicat dat publicitatii vineri de catre Monica Macovei.

Si presedintele Klaus Iohannis a declarat inainte de reuniunea Consiliului European, care a inceput joi, ca "Noi credem intr-o UE puternica, unita, solidara".

Monica Macovei propune ca Uniunea Europeana sa se reformeze prin reducerea birocratiei, limitarea legiferarii la nivel european la chestiuni importante si schimbarea modului in care UE reactioneaza in situatii de criza.

"Reformarea UE este necesara si se poate face prin reducerea institutiilor Uniunii la cel putin jumatate, prin a avea un singur sediu pentru Parlamentul European, si nu doua, ca acum (Bruxelles si Strabourg), prin reducerea personalului, toate acestea insemnand cheltuieli mai mici. Eliminand institutii si agentii europene care nu au niciun impact asupra politicilor Uniunii si care au fost create pentru ca tara X a vrut sa aiba o agentie, de exemplu, pe teritoriul sau, putem crea in acelasi timp, fara costuri suplimentare, o forta de aparare comuna si o fiscalitate comuna.

Reformarea UE presupune si capacitatea de a raspunde rapid la situatii de criza. Degeaba exista departamente intregi de experti daca Uniunea nu a fost capabila sa previna si sa raspunda prompt la situatiile de criza. Foarte important, reformarea UE inseamna sa facem legi numai pentru chestiunile importante pentru europeni, fara diverse rapoarte si rezolutii inutile", afirma Macovei.

Europarlamentarul mai spune ca Romania trebuie sa arate curaj la negocierile cu partenerii europeni.

"Romania este o tara puternica si nu trebuie sa fie lasata in umbra in interiorul Uniunii din cauza unor politicieni care nu stiu sa negocieze sau nu vor sa negocieze pentru romani (...) Vrem sa avem drepturile oricarui cetatean european si sa ne indeplinim obligatiile, inclusiv sa avem toate conditiile indeplinite pentru a intra in zona EURO si in Schengen si sa avem anti-coruptie, anti-frauda si anti-criminalitate eficiente", a conchis Macovei.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...