Ziare.com

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii? "Se deschide Cutia Pandorei" Interviu

de Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Vineri, 03 Martie 2017, ora 06:33

   

Se rupe UE? Europa cu doua viteze trimite acasa romanii? "Se deschide Cutia Pandorei" Interviu
Episodul OUG 13 ne-a vulnerabilizat pozitia de discutii in contextul complicat al Europei cu doua viteze si, din cauza problemelor interne, Romania nu este in situatia de a avea propuneri si de a negocia strans, sustine fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu.

In varianta maximala, spune Cristian Diaconescu intr-un interviu acordat Ziare.com, ar fi posibil ca dreptul de decizie al Romaniei sa se refere doar la anumite domenii, de exemplu, protejarea frontierei estice a UE, aspecte care tin de aparare si eventuala creare a unei armate a UE.

Nu este exclus ca romanii care muncesc in strainatate sa fie afectati: "daca partidele populiste, nationaliste vor influenta actul de guvernare, mai ales in cele 6 state fondatoare ale UE, in mod sigur libera circulatie a fortei de munca va avea de suferit, intr-un mod probabil diferit de la stat la stat", spune Cristian Diaconescu. "Este posibil ca intr-o Europa complicata sa se sacrifice interesele unor state pentru a se pastra integritatea organizatiei."


Dl Juncker a prezentat variantele pentru viitorul Europei. Ce ne asteapta?

In baza mandatului de a elabora o Carta Alba a viitorului Europei, primit dupa summit-ul de la Bratislava, presedintele Juncker a prezentat un proiect pe cinci puncte, incercand sa ofere decidentilor politici europeni mai multe variante, de la o reorganizare minimala, la una maximala, care ar presupune chiar modificarea tratatelor constitutitive, pana la perspectiva unei Europe Federale cu reprezentare unica in G7 sau G20 si crearea unei Uniuni separate pentru aparare.

Domnia sa a spus deja in mai multe ocazii ca tarile care nu pot tine pasul cu nucleul dur al UE pot beneficia de alt drum, o cooperare punctuala pe diverse teme: aparare, economie, probleme de refugiati, paza frontierelor, dar cuvantul delimitare pe anumite paliere de decizie apare tot mai frecvent.

Care?

Doar in cateva zile cancelarul Merkel s-a pronuntat pentru o "Europa cu doua viteze", Guy Verhofstadt a propus si a incercat sa treaca prin Parlamentul European o rezolutie care, in esenta, disocia intre "statele euro si non-euro", ultima categorie urmand sa aiba dreptul numai la un vot consultativ pe unele aspecte financiare ale UE.

Imediat dupa discursul presedintelui Juncker in Parlamentul European, ministrii de Externe ai Frantei si Germaniei au salutat prezentarea sefului Comisiei Europene, considerand ca este esential ca intre statele UE "sa se constate existenta unui nivel diferit de ambitie intre statele membre pentru ca Europa sa raspunda mai adecvat la semnalele cetatenilor europeni".

Documentul urmeaza sa fie discutat informal la summit-ul de la Roma, din 25 martie, si sa fie aprobat formal la Consiliul European din decembrie, dar nu mai tarziu de 2019.

Se confrunta doua scoli de gandire. Una legata mai mult de statele zonei euro, care doresc o integrare cat mai bine conturata. Se prefigureaza ca zona euro sa primeasca o serie de institutii care sa asigure functionalitatea monedei.

Pe de alta parte, exista o serie de state central si est-europene care incearca sa obtina o delegare de responsabilitati din zona Bruxelles-ului, spre ele promovand un demers de renationalizare a politicilor europene.

Care este cea mai probabila varianta dintre cele 5 propuse de dl Juncker?

Presedintele Juncker a fost prudent. Prezentarea contine idei cu valoarea de semnal, avand drept scop generarea dezbaterii publice si orientarea opiniei publice privind intentiile unor state UE. In acest moment, mai curand se poate discuta de variantele mai putin probabile, iar acestea sunt cele care ar presupune modificari efective ale Tratatelor constitutive ale UE.

Comisarul european Pierre Moscovici invoca posibilitatea desfiintarii UE. Cat de posibil e acest scenariu?

Important este ca decidentii europeni aduc astfel de teme in atentia opiniei publice. Scenariul mi se pare imposibil cu rezerva unor dezvoltari complicate ca urmare a proceselor electorale in Olanda, Franta si Germania, precum si a situatiei politice din Italia sau a celei economice din Grecia.

Care dintre cele cinci variante ii e mai favorabila Romaniei?

Varianta pentru Romania este cea coeziva, solidara, cu respectarea dreptului egal de decizie in cadrul UE al celor 27. Este esential ca niciuna dintre modificarile propuse sa nu afecteze cele patru libertati fundamentale prevazute in Tratatele constitutive pe intreaga zona a UE.

Personal, as fi in favoarea unei apropieri de zona euro, de nucleul dur al deciziei, si nu sunt un sustinator al ideilor mai mult sau mai putin superficiale, delimitative, lansate de grupul de la Visegrad.

Dar politica UE este influentata de interese politice nationale si, din acest punct de vedere, armonizarea e tot mai complicata.

Cu exceptia demersului public clar al presedintelui Iohannis in favoarea pastrarii integritatii europene si a unei solicitari din partea PSD privind organizarea unor consultari, nu am sesizat la Bucuresti o preocupare serioasa privind aceste dezvoltari in UE, cunoscute chiar la nivel oficial de aproape un an de zile.

Optiunile politice privind indeplinirea criteriilor de aderare la zona euro sau in directia nationalizarii politicii europene de tip Ungaria sau Polonia, insotite de masuri executive sau diplomatice, nu reprezinta doar o problema de cancelarie, ci si de consultare publica obligatorie.

Concret, ce ar insemna pentru Romania scenariul maximal?

Ar fi posibil ca dreptul de decizie al Romaniei sa se refere numai la anumite domenii, de exemplu, protejarea frontierei estice a UE, aspecte care tin de aparare si eventuala creare a unei armate a UE.

Daca e sa vorbim despre securizarea frontierelor estice, vom constata ca politicile statelor UE din regiune sunt foarte diferite de politica de la Bruxelles si, uneori, a Bucurestiului. Ar aparea un fenomen de singularizare si asezare a unei poveri complicate pe umerii Romaniei.

Parteneriatul nostru cu UE a avut doua avantaje fundamentale in afara chestiunii de resurse. Pe de-o parte, sprijinul UE pentru ca peste 4 milioane de romani sa-si gaseasca slujbe si ei ar trebui sa fie prima grija a oricarui politician de la Bucuresti cand discuta viitorul Europei, care trebuie sa ii includa.

In al doilea rand, participarea la UE a asigurat, chiar impotriva unor vectori de la Bucuresti, respectarea unor standarde de stat democratic legitimat la nivel occidental. Diminuarea interesului Bruxelles-ului ar genera o crestere a celor pe care aceste standarde, prin justitie, prin statul de drept, ii deranjeaza.

O Europa cu doua viteze ar putea afecta romanii care muncesc in strainatate?

Revizuirea Europei nu e un proces care va incepe maine si nu va dura putin, dar se deschide Cutia Pandorei. Daca partidele populiste, nationaliste vor influenta actul de guvernare, mai ales in cele 6 state fondatoare ale UE, in mod sigur, libera circulatie a fortei de munca va avea de suferit, intr-un mod probabil diferit de la stat la stat.

Asta ar putea presupune revizuiri ale tratatului, dar exista posibilitatea ca in cadrul unor tratate sa se permita unor state politici nationale care sa nuanteze situatia pe anumite categorii de cetateni, de profesii. Este posibil ca intr-o Europa complicata sa se sacrifice interesele unor state pentru a se pastra integritatea organizatiei.

Episodul OUG 13 ne-a vulnerabilizat pozitia de discutii, de negociere si a facut mai probabil planul maximal pentru Romania?

Da. Standardele privind statul de drept, drepturile si libertatile fundamentale, anticoruptie, un mediu economic sanatos sunt standarde minimale. Reactia societatii la incalcarea lor a fost considerata pe tot globul una legitima.

Autoritatile de la Bucuresti sunt considerate responsabile pentru ce s-a intamplat, li s-a cerut expres sa reverseze situatia pentru ca altfel statul roman ar fi intrat intr-un regres de 10 ani, adica exact momentul intrarii in UE.

In loc sa discutam despre viitorul Europei si interesele noastre, Bucurestiul e obligat sa clarifice dintr-o pozitie defensiva probleme care ar fi trebuit sa nu existe. Din pacate, din cauza unor probleme interne, astazi Romania nu este in pozitia de a avea propuneri si de a negocia strans.

Daca cineva vrea un caz, sa priveasca Austria pe vremea lui Haider si ce a insemnat suspendarea pentru o anumita perioada a unor drepturi in cadrul UE.

Si tocmai acum dl Melescanu a fost la Budapesta intr-o vizita interpretata de unii comentatori drept o punte catre Vladimir Putin. Cum vedeti aceasta vizita?

De-a lungul timpului, intre cele doua tari au existat o serie de momente complicate. Exista o serie de subiecte sensibile care nu puteau lipsi din agenda bilaterala. Poate ar fi bine ca ministrul de Externe sa spuna mai mult despre aceasta vizita, ce a urmarit, ce s-a realizat, care au fost obiectivele.

Dincolo de aceste speculatii, observati vreo alunecare spre Est a noii Puteri?

Am vazut o prudenta foarte mare in a transmite mesaje legate de ceea ce se intampla la estul Romaniei, al UE si NATO in egala masura. Este o temere in a spune clar o serie de atitudini.

Nu vad pozitionari fata de ce se intampla la est de Romania. Exista o dezbatere in UE privind sistemul de sanctiuni si ar fi necesar un punct de vedere clarificator de la institutiile care au responsabilitati directe.

Nici fostul, nici actualul Parlament nu au avut un punct de vedere public in ceea ce priveste anexarea Crimeii si intreventia Federatiei Ruse in estul Ucrainei.

Este doar lipsa de comunicare sau suspectati o anumita dualitate?

Este si o anumita dualitate, pentru ca vad reactii din partea unor politicieni care transmit tot felul de mesaje prin care relativizeaza determinarea Romaniei in ceea ce priveste UE, considera ca vinovati pentru o serie de probleme ale Romaniei ar fi tocmai vectori politici si economici din statele partenere, pe care in urma cu cativa ani incercam sa le convingem ca suntem dedicati trup si suflet valorilor euroatlantice.

Vad ca ambasadele europene primesc tot felul de semnale, in sensul ca ar vulnerabiliza diverse zone economice din Romania.

Sunt mesaje stranii ale unor politicieni cu functii de decizie care se indreapta exclusiv spre Vest. Nu as cere nimanui sa fie nemultumit de ce se intampla la Est, dar macar sa stim ca exista o atentie. Cuvantul dual e foarte bine ales.

Cat de mult ne vulnerabilizeaza discursul impotriva multinationalelor?

Da, un astfel de mesaj strica mai ales cand vine din zona Puterii. Daca o multinationala nu respecta legile intr-un stat membru, exista parghii legale si nimeni nu are nimic de criticat daca ele sunt folosite. Dar acuzatiile vagi, nesustinute genereaza neclaritati.

In exterior aceste discursuri sunt luate mai in serios decat le iau cei care le rostesc aici. Cand vom oferi locuri de munca interesante pentru 4 milioane de oameni, cand vom reusi sa ne aparam singuri si vom avea un cuvant greu de spus in privinta pietii comune europene, probabil ca si politici nationaliste ar mai putea fi intelese.

Dar, cand numai Germania iti asigura 215 mii de certificate de munca/an, cred ca ar trebui sa fim ceva mai atenti. Nu umili, ci atenti.

Toate acestea vin pe fondul schimbarii de la Washington. Cum a inceput Administratia Trump din punctul de vedere al Romaniei?

Romania este interesata de confirmarea unei continuitati de prezenta in regiune a SUA. Si acest lucru trebuie confirmat. Dupa evaluarea riscurilor la care e supusa zona Romaniei, s-a decis la summit-ul de la Varsovia sa se treaca de la contingentare la descurajare, deci o prezenta militara efectiva cu o contributie semnificativa a SUA.

Vorbim de securitate si este clar ca administratia de la Washington trebuie sa faca sublinierile necesare.

Dar, in aceste conditii, ce arata faptul ca militarii americani veniti in Romania nu au fost intampinati de nimeni?

Mi se pare un gest de un neprofesionalism vehement.

Doar neprofesionalism?

Sper ca da. Institutiile militare dintre cele doua state coopereaza foarte bine. Nu exista niciun motiv din punct de vedere politic ca, din perspectiva deciziilor pe care le-ai sustinut la Varsovia, sa te faci ca nu vezi macar printr-un mesaj faptul ca SUA si-au indeplinit obligatiile.

Toate aceste gesturi sunt considerate foarte serios de partenerii nostri. Poate cineva sa traga concluzia unui inceput de regandire a politicii, ceea ce ar fi catastrofal. Sper ca nu s-a intamplat.

Dar pe partea de sustinere a statului de drept a schimbat ceva Administratia Trump? Am avut reactia extrem de dura a Departamentului de Stat dupa aparitia OUG 13, dupa care mesajul de la Bucuresti al dlui Hoyt Yee a parut cu mult mai nuantat.

Mesajul Departamentului de Stat a fost o reactie data in prima zi a noului secretar de Stat. Faptul ca a simtit nevoia sa reactioneze arata semnificatia si gravitatea pe care institutia diplomatica americana au vazut-o in desfasurarile de la Bucuresti. Peste Departamentul de Stat nu mai reactioneaza decat presedintele SUA.

Nu cred ca suntem azi in situatia de a constata deci o schimbare de pozitie. Dar din momentul schimbarii administratiei, Departamentul de Stat trece printr-o reforma complicata. Probabil ca o diferenta de nuanta a existat, dar nu vad in perspectiva o atitudine diferita de aceea consacrata.

O anumita atitudine transanta categorica, din partea SUA, dar si a Germaniei, a Frantei, a fost exprimata. Daca lucrurile nu se schimba la Bucuresti, nu exista pasi intermediari, se trece la etapa urmatoare care este cea procedurala. Daca Romania nu ramane responsabila fata de standardele minimale privind regulile democratice si statul de drept, sigur ca aceia care investesc personal, bani, resurse politice si diplomatice in apararea securitatii Romaniei treptat se vor desista.

Si ei sunt politicieni, merg in institutiile politice din tara lor unde sunt intrebati de ce exista o diferenta intre indeplinirea responsabilitatilor de catre Romania si modul in care ei isi indeplinesc responsabilitatile.

De ce daca Romania nu ramane la acelasi nivel de legitimare diplomatica, daca nu isi asigura stabilitatea minimala interna, noi trebuie sa trimitem soldati acolo pentru a o apara?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 23372 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
43 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Domnule Cristian Diaconescu, imi exprim pe aceasta cale regretul

profund că domnul Băsescu va impus să vă dezvoltați din cursa Alegerilor Prezidentiale, in favoarea Elenei Udrea.
Erați pentru mine un mugur, un boboc de floare al Politicii Profesioniste, o mandra promisiune a profesionalizării politice, al ieșirii din veleitarismul birjarilor copiloti plini de "Da' io ce-am ?!"
Iata-ne azi cu toți delicventii ordonanțelor "Unshpe-doishpe-treishpe-paishpe, La televizor, cu imn național "Cucul și pupăza".
Sa nu ne mirăm că scarpinam, că zgariem și azi la ușă Europei, că dormim că Dino din Flinstone pe preșul de la ușă...

 

angel9913 Rank user: x5 03.03.2017, 07:49

Angelico? Ce bei cand declari "UE e terminata economic"??
Nu te grabi,astepata sa vezi econamia Trampei ,singuri impotriva lumi!!
Ce crezi ca o sa castige RRomanica lui draKnea daca o fi cum spui TU???
povesteste trupei sudiste de TeloRRman ce au de castigat ei!!

 

toata lumea asteapta alegerile din Franta si Germania !

deciziile vin la sfarsit !

 

le pen nu poate ciatiga alegerile din primull tur si pe al

doilea o sa-l piarda. Asa cum l-a pierdut si Hofer in Austria.
Sau ponta!
merkel o sa cistige fara probleme, pt ca schulz nu este o alternativa: vrea imigratie fara frontiere, e impotriva masurilor contra turciei si greciei, e de fapt un comunist care ar distruge germania si mai repede.
Presa face mult tamtam de pomama.
Dreapta nu are cum sa cistige in Europa, nu acum.

Este era Trump,el va castiga alegerile in Fr si

Germania fara probleme.Din pacate,Romania va fi abandonata,la fel ca Cipru,Malta,Croatia,Bulgaria si alte capuse.Asta inseamna capitalism si economie de piata,toleranta zero pt cei care nu produc nimic.

Nu conteaza cine castiga, UE e terminata economic

Gata, s-a ajuns la fundul sacului. Economia europeana e cum ambele picioare in groapa, iar "moneda unica" o sufoca incet si sigur.

Cei mai credincioasi ar putea pune de o coliva... :)

Cu colhozul UE va dura mai mult, cu atat statele din sudul si estul europei vor saraci mai tare. Asta-i tot.

A protesta pe strazi pt demiterea unui guvern

legal si democratic ales,duce la pierzanie. Europa regreta profund cooptarea unui repetent,care nici dupa 10 ani n-a inteles ca nu poti trai la infinit din mila si pomeni.

Eu cred ca toata lumea asteapta miscarile presedintelui Trump

Invingatorii Sua si Anglia au sprijinit/creat aceste structuri suprastatale dupa al 2-lea razboi mondial, gen ONU, EU... pentru a preveni alte necazuri. Daca ei considera ca structurile s-au pervertit si oamenii, statele si-au pierdut Libertatea, identitatea, credinta etc cum e cazul in Eussr, probabil urmeaza schimbari majore cu aceasta administratie conservatoare care pune cel mai mare pret pe aceste valori. My 2 cents.

si Trump asteapta sa vada cu cine o sa dialogheze

deaia nu muta deocamdata nimic !

 

Pe termen lung, nu exista decat 2 optiuni realiste.

UE ori se destramă, ori devine un adevarat stat federal. Orice alte variante intermediare sunt instabile și nu pot fi decat niște soluții temporare.
Sursa problemelor UE e una de identitate. Sunt incă mult prea putini oameni care se considera europeni intr-o măsură suficienta, pentru ca exista incă prea mult naționalism. E o problema de mentalitate, care in mod normal necesita generații intregi pentru a se schimba. Dar poate ca o amenințare comuna la adresa Europei ar putea accelera schimbarea mentalităților. O criza existențială ar putea provoca indreptarea mult mai rapida spre una din cele doua opțiuni realiate: destrămarea sau un stat federal.
Poate sunt putin optimist, dar cred ca pana la urma Europa va deveni totuși un stat federal, pornind de la un nucleu dur la care vor adera treptat și majoritatea celorlalte state. Pentru tari ca Romania un stat federal ar fi cea mai buna soluție, pentru ca realitatea demonstrează ca singuri ne gestionam mult mai prost decat media europeana.
Oricum intr-un stat federal exista domenii de competenta federala și răman in continuare multe domenii de competenta statelor componente. E soluția ideala după mine. Mi se pare absurd de exemplu ca domeniul apărării sa nu fie de competenta UE. E ca și cum fiecare stat american ar avea armata proprie iar armata SUA n-ar exista. Probabil ca nici SUA n-ar mai exista.

"Previzibil! Toate cele 5 scenarii ale lui Juncker pentru reforma UE

incep cu “Dăm afară Romania":
- Dăm afară Romania si consolidăm actualele institutii europene, accelerand luarea deciziilor la nivel european;
- Dăm afară Romania si ne concentrăm pe cateva domenii critice, ca apărarea si securitatea internă;
- Dăm afară Romania si primim Marea Britanie inapoi;
- Dăm afară Romania si Bulgaria;
- (Cel mai pesimist scenariu) Dăm afară Romania si, dacă nici asa nu merge, dizolvăm Uniunea Europeană" http://www.timesnewroman.ro/politic/previzibil-toate-cele-5-scenarii-ale-lui-juncker-pentru-reforma-ue-incep-cu-dam-afara-romania

 

Bascalia de la Times New Roman e amuzanta dar sa nu cumva sa

trebuiasca sa le zicem "musca-ti limba"!

Eu as da afara Rromanica lui dorel draKnea!!

Cu Rromanizi cu tot!!

Dute si te culca!!!!!Esti obosit du scheisse!!!!

Dupa cum se vede te tragi dintr-o familie care inperioada 1933-1945 era la putere!!!!
Sa iti fie rusine sovinule!!!1

Profesorov, stii sa faci deosebirea intre a pune un titlu...

..."shocking" ca sa atragi cititorii si realitate??
Ori tu intelegi doar ce-ti dicteaza stapanii de la Moskva?

Bostane, Times New Roman e o revistă de umor.

Dar tu nu te prinzi de glumă cu toate că a explicat Imbacsitul despre ce e vorba. Asa ceva mai rar!

Tratatul de aderare a fost net in defavoarea Romaniei

Pierderea fortei de munca apoi taxarea celor ramasi ca si cum ar avea salarii de 3000 euro cu taxe enorme la tutun, gaze pentru incalzire sau benzina si preturi enorme la locuinte apoi aducerea la noi a gunoaielor cum sunt hainele din tomberoane second-hand sau masinile aruncate. Nu cred ca ne putem astepta de la niste politicieni sa semneze un acord convenabil. Se pare ca atunci cand lucrurile devin iata instabile militar, in loc sa finanteze o armata pentru a apara Europa de Est isi iau talpasita iar americanii trimit trupe doar in Polonia.

 

Dumneavoastra sunteti sigur ca nu veti fi exclus din PSD

pentru o astfel de deviatie de la linia partidului?

http://revistablogurilor.ro/detalii-incredibile-despre-cum-s-a-ajuns-la-soroism-in-romania-rolul-consultantilor-israelieni-in-campania-din-alegerile-parlamentare/

Va referiti probabil la detaliile astea

https://www.amnesty.org/en/latest/news/2016/11/russia-four-years-of-putins-foreign-agents-law-to-shackle-and-silence-ngos/

HaHaHaHaHa

astept desfiintarea comunitatii germano europene si trimitera Romanasilor acasa sa puna osul la munca sa-si faca europa acasa la Dracea, la Saliste, la Sighetul Marmatiei, la Bucale,la Ploiesti etc.Sa se angajeze in armata nu sa platim Americani si Canadieni sa ne pregateasca de razboi cu dra0cu ori cu rusia.Deja Romania are citeva mii de miliarde datorii plati impuse de comunitatea germano-europeana care a distrus Romania din temelii.Eu am spus in multe alte articole ca manisestatiile nu fac bine Romaniei,am fost punctat cu 1,multimesc, dar am satisfactia de a ride de bucurie.
Euro... moneda euro este manipulata de cret0inul de guvernor a bancii care a juns sa aiba putere supra nationala, de eliminare a monezi europene din gindirea Romanilor de citva ani. Aceasta persoana fost primministru ar trebuii executat pentru ca a lucrat impotriva intereselor nationale. SRI tine la lama de cutit controlul asupra populatiei si a scapat de sub control interesele romaniei in plan international. Vize pentru Canada ioc vize pentru SUA la cioc, toate din cauza intirzierilor de inglobare in piata euro-germana si moneda euro.Nu este vinovat nici un fost prim, guvern, presedinte, nu stiu ei ce si cine, ce VOI sunteti vinovati, tineretul 18-45 prin neprezentarea la vot si scoaterea din circulatie a tot ce nu a fost bun la guvernare de ani de zile. Bravo.

 

Nu mai e Soros de vina si pentru asta, acum e Germania la rand

pentru luat palme peste fata?
Pai se poate sa contraziceti dumneavoastra linia politica a PSD?

http://revistablogurilor.ro/detalii-incredibile-despre-cum-s-a-ajuns-la-soroism-in-romania-rolul-consultantilor-israelieni-in-campania-din-alegerile-parlamentare/

Sa nu uitam de inselaciunile celor care au cumparat pamant

agricol. Intr-o societate globalizata nu doar preturile sunt aceleasi asa cum ne-a invatat Comisia Europeana ci si salariile. Munca unui medic, inginer, muncitor roman este aceeasi cu a unuia vest european. Moneda noastra a fost devalorizata intentionat de 5 ori si pamanturile nu au fost vandute la o paritate reala de 1:1 leu euro. Au fost cumparate la o valoare de 5 ori mai mica cu inselarea proprietarilor romani.

 

Fumatorule de Trabucuri o zici TU " au cumparat pamant"!

Dar ce te faci cu cei ce au FURAT pamant???????

Daca nu traiesti in Romania ce te freaca grija ce

se intimpla aici!!!
De de nu o comentezi pe frau Merkel care face din Germania o tara musulmana(stramosii tai din anii 1933-1945 se zviecolesc in mormint) iar tu 'bati bulevardul" si scrii aberatii sovine pe ziare.com!!!

Aveti grija ce scrieti ca-l suparati pe Dragnea si va pasc

penalizari drastice!
Nu va abateti va rog de la linia partidului:
http://revistablogurilor.ro/detalii-incredibile-despre-cum-s-a-ajuns-la-soroism-in-romania-rolul-consultantilor-israelieni-in-campania-din-alegerile-parlamentare/

DUTTY Rank user: x5 03.03.2017, 09:34 Daca nu traiesti in Romania c

ce te freaca grija ce"??
Vad ciorile sudiste unde traisec acum...dosresc sa isi ia zborul unde le e cuibul lor .. Rromanica sud..esti multumita??
sau sa te mai platesc o data sa treci la Job Dutty!?

Mai Schmit, daca nu esti roman nici de sud,...

...nici de nord, nici de vest, nici de est, mai pe scurt, daca nu esti roman DELOC, chiar nu vad ce te f..e grija de romani!
Ce vrei TU de fapt?
Hai spune cinstit, ca sa stim de ce iti pierzi timpul pe aici!?

@Yuan:"A protesta pe strazi pt demiterea unui guvern ales democratic

duce la pierzanie"
Aveti grija cum interpretati directivele politice ale PSD ca sa nu fiti acuzat de deviationism ca primarul Chirica din Iasi!
Mai bine cititi:
http://revistablogurilor.ro/detalii-incredibile-despre-cum-s-a-ajuns-la-soroism-in-romania-rolul-consultantilor-israelieni-in-campania-din-alegerile-parlamentare/

 

Imacsitu,nu poti convinge ca acest guvern este ales democratic

Atata timp cat tatucul Dragnea da ordine supusului sau Grindeanu,facandu-l pe acesta sa ia pozitia de drepti si sa-i execute ordinele intocmai si la timp, acest guvern trebuia de mult sa-si dea demisia. Shalom

Doua pdv-uri

1.D-na Ene prin intrebari si pseudoconcluzii ai inceput sa semeni cu Monica Macovei;
2.Daca UE nu ne mai vrea (dintotdeauna am spus ca am intrat la spartul targului in UE ,ca Dacia in Imperiul roman ,adica numai buni de jefuit dar de castigat mai nimic) ,mare branza .nationalizam tot ,sa zboare afara increzutii aia din UE ,care oricum ar da faliment de n-am fi noi pro__stii astia de estici sa le cumparam produsele sh ,si sa le scoatem la ,,licitatie "" adevarata -sunt destui care ar da bani buni pt ce avem si va garantez ca in 20 de ani devenim noua Elvetie!

 

La dumneavoastra situatia e grava, nici macar linia politica a

PSD nu puteti sa o mentineti! Veti fi exclus curand si nici macar Partidul Romania Mare nu mai exista ca sa va primeasca!
Daca vreti sa nu fiti exclus v-as recomanda tovaraseste sa va revizuiti atitudinea si sa va mai documentati:
http://revistablogurilor.ro/detalii-incredibile-despre-cum-s-a-ajuns-la-soroism-in-romania-rolul-consultantilor-israelieni-in-campania-din-alegerile-parlamentare/

Eu sunt dependent doar de logica bunului simt!

Ce mai zic si altii!
Proiectul unei Europe cu două viteze este deosebit de frustrant. Realizarea lui ar da senzatia că am fost mintiti tot timpul. Spun asta pentru că ideea aderării Romaniei a avut drept fundament să importăm institutiile europene. Ne-am dorit nu portofelul european, ci institutii ca in Vest, spitale ca in Vest, ne-am dorit să ne simtim cetăteni europeni. Cand am fost primiti in Uniune, ei stiau la ce nivel suntem.

Ni s-au fixat obiective de etapă - intre care realizarea unor privatizări, ca să dau un singur exemplu. Nu că privatizările nu sunt bune. Dar unele s-au făcut sub presiune, netinandu-se cont de conditiile de piată, pentru a ne incadra in obiectivele de etapă. Au fost situatii in care, in transformarea economiei noastre, ei si companiile lor au fost avantajati. Dar noi am mers inainte ca să «ne incadrăm» in obiectivele de etapă. Ca acum ei să vină să spună: e doar vina voastă că nu aveti institutii europene, că nu sunteti aliniati, prin ur­mare rămaneti la periferie! Ar fi extrem de frus­trant", comen­tează Flo­rin Pogo­naru, prese­dintele Aso­ciatiei Oame­nilor de Afa­ceri din Roma­nia (AOAR

eu sincer sunt dezamagit: de ce invoca titlul.. deasemeni..

... de "reporter" si "interlocutor"..
..nimeni nu trimite acasa pe nimeni .. legile nationale bat.. "presupusa initativa" a PE..
... ar cam trebui sa spuneti adevarul ... ninja diaconescu .. sau aveti chef de "senzational" :))

 

Daca decizia UE va fi pentru Romania de intoarcere in timp cu 10 ani

..... vom fi ravasiti ca stat.
Ardealul si Banatul nu vor accepta situatia aceia, avand multi investitori streini si multinationale cu putere de influenta la decidentii europeni.

Ne asteptam la desprinderea acestui teritoriu de vechiul regat, insa politicienii actuali trebuie sa fie atenti la politica lor si la intarire Statului de Drept.
Parlamantul si CCR, se pot afla la un moment dat, ca decid doar pentru ei si nu pentru tara.

Accepta MITICII aceasta desprindere ?

 

ca sa glumesc fratre :))

Ne luati si pre noi, Moldova, Basarabia si Bucovina cu voi? ... sau trebe sa va luam pe voi cu noi fratzi ardeleni? :)) ca noi nu avem alta cale decat UE, departe de rusi :))

Si cine da afara multinationalele din Romania,...

...indiferent de limitarea participarii Romaniei la anumite decizii pe linie financiara (cele legate de Euro, de exemplu)??
Sunt foarte incantat ca doresti disparitia PSD (ca si eu o doresc), dar in rest vorbesti doar prostii!

In comentariul meu aflat mai jos am vrut sa arat

Romania s-a grabit sa iasa de sub sfera sovietica dar nu a vrut, nu a stiut(cei care erau la putere nu aveau pregatire diplomatica pt acele situatii)sa ,,traga focul" la oala ei...sau au fost fortati ori aveau un plan de viitor pt fostii comunisti...Delirismul asta cu dezmembrarea l-am gasit in ultima vreme pe multe scrieri online...Se facea ca vine un cutremur si Bulgaria lua Dobrogea(am avut cu ei 2 razboaie exact pt asta, 1911 si 1913 de aceea ei s-au asociat mereu cu adversarii nostri), cica , vorba defctului Dodon, Moldova s-ar intregi toata si ar fi fost stat cu capitala la hisinau, ori ca Ardelutul ar fugi catre Buda sau Banatelul catre Belgrad..Si am ramane noi cu noi , asa ca la inceputuri, Tara Romaneasca ...vise ...dar iata ca asta gasesc in ultima vreme in ,,presa independenta(citeste a cate unui scelerat) pe online...urat vis ,,,,ba, trezitiva si nu mai ,,fumati" dracu matase de papusoi cu scortisoara ...

 

Nimic nu este vesnic decat ,,vesnica pomenire"...

Admiterea statului roman in UE nu a fost decat un ,,cadou otravit' in mare parte pt ca nimeni ,,nu da nimic degeaba". Politica imperialista a statelor capitaliste dezvoltate in timp prin jefuirea altor natiuni , vezi colonizari, razboaie etc , nu este decat o inselatorie la adresa dorintelor popoarelor tinute sub control sute de ani de imperiile destramate dar ramase cu aceleiasi mentalitati transferate statelor erupte din ele. Romanii s-au bucurat de noul statut, libertate la cuvant, intrunire, circulatie etc dar au devenit inca odata subordonati, supusi acelorasi state care i-au impins in sfera bolsevica a rusilor distrugatori de natiuni. In afara de micile dobandiri, tara a devenit dependenta de alti stapani, este exploatata altfel dar in continuare , a fost obligata sa plateasca aceste facilitati ale democratiei prin achitarea unor servicii si mijloace care de fapt ajuta aceiasi vechi dominatori, vezi ca pt admiterea in UE am platit programul cu ce implica el pt securitatea frontierelor prin care de fapt protejam in continuare occidentul de invaziile rasaritene, catre Germania, 2 miliarde euro, catre SUA prin jefuirea contractuala impusa de constructorul de autostrazi unde pt 30 km am achitat peste 1 miliard , achizitionarea unor ,,barcute' britanice din secolul trecut cu preturi de unitati noi si obligati sa le modernizam tot platind acelorasi britanici, prin permiterea devastarii padurilor seculare de catre austrieci, prin facilitarea excesiva a investotorilor occidentali veniti prin intimidarea si fortarea guvernelor nepregatite sa apere interesul national(pot sa divaghez cateva zile scriind aici) si acum cand aceiasi binevoitori occidentali care ne-au facut dependenti de ei insa ne trateaza cum era de asteptat ca pe o natiune secundara, neavand diplomati adevarati moderni de cariera care sa negocieze fie si santajand Europa, noi romanii suferim ca urmare a acestei admiteri in ,,familia europeana". Forta de munca calificata, sanatoasa, tanara este exploatata in avantajul acelorasi fosti exploatatori, erijati acum in prieteni cum era de curand si ,,fratele mai mare de la rasarit, suparat azi ca nu il mai ascultam dar care ne pedepseste cum stie el impunand politici destabilizatoare la granite si nu numai, distrugerea economiei chiar asa cum era ea ,, socialista" , intrainarea tuturor resurselor nationale, controlul finantelor (avem doar 2 banci cu capital de stat din 18 care sunt active la noi), impunerea unei legislatii unui popor nepregatit pt aceste ,,valori", si pot continua ..Personal vad doua solutii in viitor pt UE si Romania, fie ,,inghitim" politica lor si ne bucuram de protectie (impotriva cui?) si decontam cheltuieli imense, fie dam dovada ca nu mai suntem poporul supus sute de ani celor 3 imperii si transmitem un mesaj dur de intentie a parasi partial sau total UE si atunci vom realiza daca ei occidentalii au sau nu nevoie de noi, altfel, cu ,,capul plecat, sabia nu il taie", vom ramane mereu ,,serbi" aici. Desteapta-te....

 

Doamna v-am citit cu atentie comentariul asa cum fac de

fiecare data cand vad unul de-al dumneavoastra.
Dintr-un comentariu precedent intelesesem ca ati fost parlamentar PNL, sau am inteles eu gresit si dumneavoastra ati reprezentat in Parlamentul Romaniei Partidul Romania Mare?
Analizand cu atentie tot ce ati scris am fost foarte surprins de usurinta cu care ati absolvit de orice vina guvernele socialiste ale Romaniei pentru privatizarile dubioase, ca sa folosesc un eufemism pentru jafurile ordinare, ca si scuzele subinteles pentru proasta negociere si gestionare a etapelor de aderare la Uniunea Europeana!
Si ziceti ca tot occidentalii sunt vinovati de incompetenta guvernantilor Romaniei? Din comentariul dumneavoastra asa se intelege!

Buna ziua...Scuze pt intarziere...

Libera (liberala din mosi stramosi) dar nu pot sa nu critic la zi in functie de realitate ..De acord ca neocomunistii au urmarit o imbogatire rapida deoarece structurile statului erau inexistente la acel moment si subordonate total politicului...Cunosc mai mult decat va imaginati, banuiti...pot sa spun public ca socialistii au dat Combinatul de la Calarasi pe 1,2 mil dolari in privatizare, retehnologizare etc si ,,arabu" l-a taiat si vandut la fier vechi cu 8 mil in doar 6 luni...puteau sa dea de lucru chiar daca era o distrugere, la sute de oameni...afirm despe Calan, utilaje noi aduse de 2 luni , octombrie 89, cu totul date, evident cu zeciuiala, pe 4 mil dolari, beneficiu grup organizat de securisti, sefi (sefu) IGP (cum era atunci si altii...as continua dar eu vb de lucrari unde am fost in comisie si referatele mele, ghici, au fost ignorade prin disparitie , de aici si renuntarea mea langa altele de a mai fi parte a ,,rozatoarelor"....daca am transmis mesaje socialiste care supara ganditorii liberi, imi cer scuze, voi fi mai atenta ...cum sa fiu comunista cand tot neamul a fost inchis pt ca eram ,,burghezi", exploatam poporul...am revendicat multe si multe insa unele au ramas ,,pomana" pt tara ca nu iti dadeau comisarii si securistii chitanta de retinere , proces verbal si pt oi, vaci, cai etc ...erau trimise direct la ,,cooperativa" sau abator ca aveam rusii, vreo 10.000 in tara care trebuiau hraniti...vremuri trecute...noi sa fim sanatosi...la apusul fiecaruia, ori crestem nepotii ajutand copiii (care mai sunt langa noi) , ori sa nu faci apoplexie, comotie, te uiti pe net...pleci de pe facebook ca faci infarct cand vezi milioane de inculti, needucati si te refugiezi aici ai aiurea . mai o gluma, un zambet, trece ziua ...o zi placuta sa aveti..

"Politica imperialista a statelor capitaliste dezvoltate"...

...isi face de cap in Romania NUMAI daca I SE PERMITE!
Dar daca tot felul de afaceristi dubiosi gasesc un aparat de stat format din spagari, profita: obtin aprobari, terenuri, ajutoare, scutiri de impozite, uzine intregi la pret de nimic!
Nu se mai termina odata datul vina pe altii, uitand ca acei ALTII isi pot comite escrocheriile in Romania numai cu concursul INTERESAT al functionarilor romani.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor